varvik tur snø_690x456

Ekte turglede

For snart ett år siden satte familien Varvik fra Surnadal seg et mål om å gjennomføre 100 turer i løpet av 2015. 2. juledag møtte Trollheimsporten den turglade familien på sin 95. tur for året - i snøværet i Øyagardslia. 

Familien Varvik består av Edvard, Gretha-Therese og sønnen Evert på 2,5 år. Målet om å nå 100 turer i løpet av ett år ser ut til å bli oppnådd. 

- På nyåret i 2015 bestemte vi oss for å forsøke å få til 75 turer sammen med Evert. I høst passerte vi det målet og økte til 100. Det skal vi klare før året er omme, smiler det spreke ekteparet.

Familien har et gjennomsnitt på over 3 turer hver uke, og lille Evert har vært med på samtlige. 

- Det er ikke lengden på turene som er viktigst for oss. Det er Evert som bestemmer tempoet, og alt er på hans premisser. I løpet av året har vi vært på mange korte turer og noen litt lengre. Vi har vært i Bøkeskogen i Stangvik og spist kveldsmat mange ganger. I tillegg har vi blant annet besøkt Vang, Høgberget, Svinvikrunden, Åsbøsnyta, Strengen, Knyken og vært på overnattingstur på Ranessetra. Vi er litt stolte over at Evert gikk nesten hele veien opp til Knyken ved egen hjelp i år, sier Gretha-Therese og Edvard.

varvik familie snø_690x404.jpg
Familien Varvik koser seg i snøværet.

Gode minner
Foreldreparet er opptatt av at turene skal være lystbetont. 

- Målet er å skape gode minner sammen. Det er ikke viktig å gå langt og alltid komme frem til et bestemt sted. Det er på veien dit at turminnene skapes, sier Gretha-Therese.

Pappa Edvard nikker og legger til at det er lite som skal til for å gjøre turen ekstra hyggelig. 

- Ta med primus, akebrett, ski, kakao eller kjeks. Det skaper motivasjon og hygge. Det skal være koselig på tur, sier han. 

Ekteparet Varvik innrømmer at de ikke var særlig opptatt av å gå på tur tidligere, men at de virkelig har fått sansen i løpet av det siste året.

- Vi må vel innrømme at vi var sofaslitere, ler de. Men det er aldri for sent å snu den trenden, og få oppleve gleden som naturen har å by på. Det anbefales virkelig! For å si det slik; det langt lettere å gå på Knyken i år enn i fjor, smiler Gretha-Therese.

Barn ingen hindring
I vår ventes familieforøkelse, og ekteparet gleder seg til å ta med seg to barn ut på tur.

- Bæresele er allerede kjøpt inn, og vi ser frem til å bli fire på tur. Jeg tror det er viktig å starte tidlig med å ta barna med ut i naturen. Da blir de tidlig glad i å gå på tur og være i bevegelse. Den lille i magen får det nok inn med morsmelken, smiler det vordende tobarnsmammaen.

Gretha-Therese og Edvard har erfart at det er særlig tre ting som er viktig for å fremme turgleden i småbarnsfamilier. 

- For det første må turen være på barnas premisser. I tillegg er det lurt å alltid ha tursekken klar, og sist, men ikke minst: Ha en liten premie på lur i sekken. Det kan være "motbakkedrops" som kan fungere som motivasjon, eller å lage ostesmørbrød over bålet når vi tar en pause. Det er det beste Evert vet.

evert snø_690x464.jpg
Endelig snø!

Barnas Turlag
Kristiansund og Nordmøre Turistforening (KNT) kontaktet Gretha-Therese tidligere i år, der de ønsket å få Surnadal med i Barnas Turlag. Som sagt, så gjort. Sammen med Heidi Gravvold Sæter og Hanne Haltli har Gretha-Therese startet opp et lokallag som vil se dagens lys sommeren 2016. 

På KNTs nettside kan vi lese følgende om tilbudet: 

"Barnas Turlag favner medlemmer i alderen 0-12 år og retter seg inn mot familier med barn i denne aldersgruppen. Barnas Turlag (BT) er et viktig satsingsområde Kristiansund og Nordmøre Turistforening og foreningen har i dag ca 300 medlemmer. BT arrangerer turer og aktiviteter på barnas premisser basert på lek, fantasi, spenning, positive opplevelser og sosialt fellesskap i nærmiljøet. Målet for BT er å få flest mulig barn til å bli glad og engasjert i den flotte naturen som omgir oss."

- Vi satser på å arrangere fire fellesturer neste år. Da er turmålene Sjøasetervatnet, Ranessetra, Honnstadvatnet og Nauståfossen på Kårvatn. Vi håper at så mange som mulig blir med, for det er ingen tvil om at det er både lettere og artigere å gå på tur sammen med mange andre barn, avslutter Gretha-Therese.

Hun lover at det vil komme mer informasjon om Barnas Turlag når den første turen nærmer seg. Det vil også bli opprettet en facebookgruppe for arrangementet.