DSC_0464

Pressemelding:

En spesiell sesong i lakseelvene

Vanligvis kan du høre ville jubelrop fra svensker, dansker, finner, tyskere og engelskmenn i norske lakseelver om sommeren. I år blir det godt om plassen når om lag ti tusen lakseglade utlendinger trolig må stå over norgesreisen.

Åpningen av fiskesesongen etter villaks er selve bekreftelsen på at sommeren har startet «på ordentlig» rundt om i våre om lag 450 lakseelver. Den magiske datoen er 1. juni, men noen elver åpnet allerede 15. mai. I Drammenselva, Numedalslågen og Bjøra (sideelv til Namsen) er de første laksene allerede dratt på land av hustrige fiskere.


Koronarestriksjoner

I år blir det dessverre uten tusenvis av ihuga sportsfiskere fra utlandet – i det minste i starten. Innreiseforbudet for turister gjelder i utgangspunktet fram til 20.august, til stor skuffelse for alle som så fram til fantastiske laksefiskeopplevelser i Norge.

Som så mange andre bransjer, vil lakseturismen også bli hardt rammet av koronasituasjonen. Til vanlig medfører de tre hektiske laksefiskemånedene juni, juli og august, en omsetning på om lag 1,3 milliarder. Hva som blir fasit i år, er uvisst.

Det er likevel et lite håp om at ting kan endre seg. Regjeringen har signalisert at det kan komme nye regler for fritidsreisende fra Norden den 15/6. Det er håp i hengende snøre, som det heter i lakseelva.


God plass i elva

De fleste fisketilbyderne har nå likevel flyttet sine utenlandske kunder over til 2021, så i år blir det god plass i elva for alle som ønsker å prøve laksefiske.

I likhet med regjeringen oppfordrer organisasjonen Norske Lakseelver folk til å holde seg i Norge i sommer.

– Slik det er nå, håper vi at mange tar med seg familien eller vennegjengen på fisketur til ei lakseelv og prøver lykken. Laksefiske er utrolig spennende, og skulle du få en storlaks på kroken, kommer du nok tilbake neste år, forklarer generalsekretær Torfinn Evensen i Norske Lakseelver, som organiserer 104 norske elveeierlag.

For å gjøre det lettere for både erfarne og nye laksefiskere å finne fram til gode tilbud, har Norske Lakseelver satt opp en oversikt på www.lakseelver.no.

– Laksefiske passer for alle, og tilbudet spenner fra det enkle og rimelige til pakkeløsninger med overnatting, guiding og matservering. På nettsidene ligger det også mange gode fisketips for nybegynnere, avslutter Evensen.
 

Akivfoto fra Surna