Hagleskutt hubro

Hubro skutt på med hagle på Skei

En trist hubrohistorie

En lørdag i mars fant Marita Sæter en hubro på Skei som hang med vingen. Etter forsøk på å sette den ut igjen og kyndig rådgivning, kom det fram at den totalfredede og utrydningstruede hubroen hadde blitt skutt på med hagle og dermed knekt både en knokkel og revet av en sene i vingen som gjorde slik at hubroen senere ble avlivet. Saken er nå anmeldt til politiet både av Statens Naturoppsyn og Norsk Ornitologisk Forening. Har noen opplysninger om dette, bes de ta kontakt med lensmannskontoret i Surnadal. Les hele historien inne på saken.

 

Lørdag 24 mars, fant jeg en hubro i nærheten av Skei. Den satt midt på ei ekre,nede ved elva. Siden det så litt unaturlig, og jeg syns den ene vingen hang litt, fant vi, min samboer Jo Heggset ut at det var best å undersøke saken!

Vi ringte en kamerat av oss, som også er interessert i fugler, som kom og ble med oss. Jo klarte å fange den på andre forsøk, da den fløy svært dårlig. Søndag gikk med på å ringe land og strand rundt for å få best mulig assistanse, for vi ville så gjerne få mulighet til å sette den ut igjen... Slik gikk det ikke!

Ved midnatt mandag, etter Jo var ferdig på sitt skift på jobb, pakka vi fuglen inn i bilen og kjørte til Fåberg. Der møtte vi en blid og meget hyggelig Helge Grønlien tok godt imot oss, selv om klokka bare var 5 om morgenen! Han har drevet rovfuglmottak i 25 år, og hatt mer enn 250 fugler i sin pleie, og fått svært mange på vingene igjen. Han er nok landets beste på dette område!

Grønlien tok med seg hubroen inn til Lillehammer så snart den faste veterinærklinikken hans åpnet på tirsdag, der holdt dem på å undersøke fuglen i over to timer.... Røntgen ble tatt, og dem fant ut at den var blitt skutt på med hagle!! Det var fullstendig uventa og et stort sjokk! Hvem kan gjøre noe slik, hvem er så ondsinnet at dem kan skyte på en totalfreda og rødlista HUBRO??? Det ble mange spørsmål og ingen svar.

Røntgenbildene ble sendt til en ekspert på små operasjoner i Oslo, og neste dag, (onsdag) kjørte Grønlien dit, for å vurdere skaden. Dem bestemte seg for å prøve operasjon, og nye røntgenbilder ble tatt på torsdag, da fant dem ut at ikke bare knokkelen i vingen var knust, men også en sene var revet av. Da var det ingen vits i å prøve,så fuglen ble avliva samme dag!

En trist slutt, på en trist historie! For oss som har fulgt denne store,vakre og meget skjedne fuglen i over to år, er dette rett og slett trist! Saken er anmeldt politiet av både SNO (Statens naturoppsyn) og NOF (Norsk ornitologisk forening)

Fuglen er som sagt totalfredet og på rødlista over truede arter i Norge, den er påskutt med hagle i et tettsted, Skei og ved elva som er et fredningsområde for jakt. Tre lovbrudd på en gang! Har noen opplysninger som kan føre til oppklaring, ring lensmannskontoret i Surnadal.

Mh. Marita Sæter (NOF lokallag Surnadal,Rindal og Halsa)

 

Under: Helge Grønlien og Jo Heggset måler vingelengde på hubroen for å finne ut om det var en ho- eller hannfugl. Det var en hann!