russ jubel1

Endelig kan russen juble!

Etter nesten to måneder med skuffelser, kom endelig beskjeden surnadalsrussen har ventet på. Nå blir det russefeiring! Selv om det fortsatt er strenge korona-restriksjoner, er avgangselevene sikre på at de vil få ei fin og minnerik feiring. 

De rundt 80 avgangselevene ved Surnadal vidaregåande skole har gledet seg i mange år på russetiden, men korona sørget for en følelsesmessig berg- og dalbane for ungdommene. Da alt ble stengt ned 12. mars trodde ikke russen at det ville bli så langvarig. Skuffelsen ble derfor stor da viruset fortsatte å skape trøbbel i landet vårt, og med hensyn til smittevern ble russefeiringen lagt på is på ubestemt tid.

Før helga kom det endelig gode nyheter fra myndighetene, som sakte, men sikkert er i ferd med å åpne opp Norge. Fra 7. mai ble kontaktreduksjonen endret fra 5 til 20 personer samlet i en gruppe. Da så surnadalsrussen lyset i tunnelen. 

- Jeg har hatt en god dialog med kommunelege Bjørn Buan gjennom hele perioden, og nå har han gitt oss klarsignal til å starte russefeiringen. Det har vært en langdryg og smertefull ventetid, men nå ser det ut til at vi får ei fin avslutning på videregående skole likevel, smiler russepresident Hanna Svinvik.

Stort fokus på smittevern
Trollheimsporten møter Hanna Svinvik, Martin Akerfeldt, Kirsten With Aasgård og Ellinor Bøe fire dager før det hele braker løs. Restriksjoner vil sette sitt preg på russetiden, men sammen skal de klare å skape fire minnerike uker. 

- Det blir en spesiell russetid, hvor vi selvsagt vil ta hensyn til reglene om smittevern. Vi kan derfor ikke arrangere en tradisjonell russedåp, men om været tillater det vil vi samles fredag kveld for en intern markering. Vi får heller dessverre  ikke dele ut russekort slik reglene er i dag. 

Det blir også en amputert samling av russeknuter.

- Vi har forsøkt å lage "koronavennlige" russeknuter, men så lenge vi må forholde oss til 1 meter avstand, sier det seg selv at det blir vanskelig å gjennomføre en del av knutene. Men det er ikke det viktigste. Nå er vi bare glade for at det blir ei form for feiring før alle forsvinner i alle retninger. 

Årets russekull består av 80 jenter og gutter med sterke meninger, og det har vært mange diskusjoner rundt hvordan de skal feire, når de skal feire og meninger rundt smitteverntiltakene. Likevel føler Svinvik, Akerfeldt, With Asgård og Bøe at de står samlet som gruppe. 

- Det har til tider vært heftige diskusjoner, men vi har blitt enige til slutt. Nå er vi enige om å feire fra 15. mai til 13. juni. Vi vil forsøke å være mest sammen med vår egen russegruppe, og unngå nærkontakt. Alle kontaktoverflater skal sprites jevnlig, og syke må holde seg hjemme. Vi kan selvsagt ikke love noe som helst på vegne av resten, men vi har inntrykk av at alle har en felles forståelse for hva som er greit og ikke greit. Vi vet at det vil dukke opp utfordringer underveis, men vi lover å gjøre vårt beste for å unngå spredning av smitte. Overholder vi ikke reglene, kan russetiden bli stoppet av både kommunelege og politiet. Det er det siste vi ønsker, sier russen. 

Vil skape liv og røre i Surnadal og Rindal
Årets russekull har gått glipp av russetreff, og den tradisjonelle 16.mai-festen i Sagatun er avlyst. Det blir heller ingen russetur til Lerkendal stadion. 

- Det er selvsagt surt, men vi skal finne på noe annet gøy. Det blir mye kjøring i russebil, og vi skal være mye utendørs. I tillegg skal vi delta på biltog i både Surnadal og Rindal på 17. mai. Det blir gøy, smiler en fornøyd russegjeng.

Russepresidenten innrømmer at hun har kjent ekstra på ansvaret i forbindelse med koronaviruset.

- Ja, det har vært direkte slitsomt. Kommunelegen beroliget meg heldigvis, og minnet meg på om at jeg ikke skal ta ansvar for andres handlinger. Men jeg har tenkt mye på dette ja, det skal jeg innrømme. 

Alle fire forteller at de føler en del ønsker å "ta" russen for å gjøre noe galt, og spesielt i forbindelse med Covid-19. 

- Nå håper vi at alle kan glede seg på russens vegne. Vi skal ta vare på oss selv, og på hverandre. Vi har fått lov til å feire russetiden, og gleder oss mer enn noen gang. Vi lover å skape liv og røre i Surnadal og Rindal de neste ukene, smiler Hanna, Martin, Kirsten og Ellinor. 

Fremtidsplaner
Etter nesten to måneder med digital hjemmeundervisning, skal elevene tilbake på skolebenken i løpet av uken. Både Hanna, Martin, Kirsten og Ellinor har hatt en positiv opplevelse med hjemmeundervisning, men gleder seg tilbake til normal skolehverdag igjen. 

- Vi har i alle fall fått god trening i selvdisiplin. Det bli godt, men rart å komme tilbake. Vi er spente på smitteverntiltakene, og hvordan det vil påvirke skoledagen vår. 

Hanna, Martin og Kirsten er elever på studiespesialisering, mens Ellinor går påbygningsåret. Nå skilles snart deres veier, og nye utfordringer står for tur. Hanna Svinvik skal først i militærpolitiet, deretter er planen å reise mest mulig - om verden blir normal igjen. Kirsten With Aasgård flytter til Stavanger eller Fredrikstad for å studere sosialt arbeid, mens Ellinor har søkt seg til sykepleien i Molde. Martin Akerfeldt var utvekslingsstudent i USA i fjor, og tar vg2 på nytt. Han blir derfor å finne på Surnadal vgs ett år til, i tillegg til å være en smilende selger på Power. 

Men aller først - russefeiring!

russ20_690x330.jpg
Martin Akerfeldt, Ellinor Bøe, Kirsten With Aasgård og Hanna Svinvik