Enestående eggsamling
Fredag har Adressa en artikkel om Alfred Karlstrøms enestående samling med fugleegg, som nå er trygt forvart hos Vitenskapsmuseet i Trondheim. Samlingen består av mer enn 700 egg. Rolf Karlstrøm fraktet selv de skjøre eggene fra Rindal til Trondheim.
Tosiders artikkel om Alfred Karlstrøms eggsamling i Adressa 24. februar 2015.
Avdelingsleder Kari-Elin Bolme Løfaldli ved Rindal skimuseum er veldig glad for at eggene nå har kommet til Vitenskapsmuseet, der de hører hjemme.
- Det er Rolf Karlstrøm som skal ha æren for det, sier hun. - Han tok kontakt med Rindal skimuseum i fjor, og fraktet selv eggene til Vitenskapsmuseet.
Kari-Elin Bolme Løfaldli forteller at eggsamlingen har vært i familien Karlstrøms eie i alle år. I mange av disse årene var eggene oppbevart ved museet i Rindal. Det ble laget en stor utstilling med eggsamlingen på Rindal skole en gang på 90-tallet. Etter dette har den unike samlingen vært oppbevart på magasin ved museet i Rindal, men der har man ikke hatt kompetanse til å registrere objektene på en tilfredsstillende måte. Samlingen har stor vitenskapelig verdi, så oppbevaringen ved et bygdemuseum var ikke forsvarlig for å ta vare på den for ettertiden.
- Ved Vitenskapsmuseet vil også eggene bli oppbevart på magasin, men der vil hvert enkelt egg bli avfotografert og katalogført, og samlingen vil bli gjort tilgjengelig digitalt, forklarer Kari-Elin Bolme Løfaldli. Etter hvert vil eggene bli å finne i Vitenskapsmuseets register på internett. Her har man også egnede sikringsfasiliteter for å ivareta den sjeldne samlingen på best mulig måte.
Kari-Elin Bolme Løfaldli forteller at Alfred Karlstrøm blant annet var leid inn for å kartlegge fuglelivet i Folldalen før kraftutbygginga. Sønnen Rolf Karlstrøm var med i dette arbeidet, så han har mye informasjon å bidra med når Vitenskapsmuseet nå skal katalogføre hvert enkelt egg i samlingen.
Det er en stor annerkjennelse for Alfred Karlstrøms arbeid at Vitenskapsmuseet har tatt imot eggsamlingen, og tar vare på den for ettertiden.
Førsteamanuensis Per Gustav Thingstad ved NTNU Vitenskapsmuseet sier til Adressa at ingen andre av museets eggsamlinger kan måle seg med denne. Samlingen er svært omfattende, meget godt bevart, og har en mengde data knyttet til seg. I dag er det umulig å bygge opp en slik samling. Nå er det, med få unntak, forbudt å samle egg i norsk fauna.
Adressa skriver at Alfred Karlstrøm var en ivrig amatørornitolog. Han samlet mesteparten av eggene i sitt nærområde i Rindal på 40- og 50-tallet. Han byttet til seg egg fra hele verden. Flere av eggene er over 130 år gamle.
Eggene kan brukes ved artsbestemmelse når museet får inn nye egg. De kan også brukes til miljøanalyser. Eggene er detaljert merket med dato, art og funnsted, og all annet relevant informasjon er også nedtegnet.
Alfred Karlstrøm ble 59 år gammel, og døde i 1966. Den kjente, nå avdøde, zoolog, ornitolog og professor Svein Haftorn, trakk fram Karlstrøm som en meget ivrig og kompetent eggsamler. Haftorn nevner Karlstrøm over et helt avsnitt allerede i forordet i sitt hovedverk "Norske fugler" fra 1971, skriver Adressa.
Rolf Karlstrøm håper og tror at Vitenskapsmuseet kan ta vare på samlingen på en god måte.
Bildene er fra papiravisa til Adressa fredag 24. oktober 2015
Her kan du lese artikkelen på Adressa Pluss, hvis du er abonnent. Der får du se flere bilder fra samlinga. Du kan også kjøpe dagspass på Adressa Pluss.