Et samla kommunestyre vil til Trøndelag
Kommunestyret i Rindal vil fortsatt vurdere det såkalte "Nordmørsalternativet", men nå under forutsetning av at Surnadal, og evt Halsa, også vil bli en del av Trøndelag.
Den viktigste saka i kommunstyremøtet i Rindal onsdag var "Kommunereformen - retningsvalg og videre framdrift for Rindal kommune". Flere av representantene ga uttrykk for at dette er en vanskelig sak. Etter forslag fra Høyre og varaordfører Magnar Dalsegg landet man på et enstemmig vedtak om å sette krav for å fortsette utredningen av Nordmørsalternativet. Les mer om dette under sak 007/16 - Kommunereformen - retningsvalg og videre framdrift for Rindal kommune.
Her følger Trollheimsportens referat fra kommunestyremøtet.
Før møtet fikk kommunestyrerepresentantene en orientering om innvandrertjenesten i Sunndal kommune v/Bente Mosbakk, som er sjef for innvandrertjenesten.
Ordinært møte med behandling av politiske saker ble satt kl. 12.30.
17 representanter møtte.
Saksdokumenter til kommunestyremøtet finner du på Rindal kommune sine nettsider.
001/16 - Godkjenning av møtebok
Møteboka ble enstemmig godkjent.
002/16 - Valg av vara til Rindal sparebanks forstanderskap
Harald Helgetun og Rune Løfald ble valgt.
003/16 - Reglement for råd for eldre og mennesker med nedsatt funksjonsevne i Rindal kommune
Rådmannes innstilling ble enstemmig vedtatt.
004/16 - Nytt inntektssystem for kommunene - høring
Magnar Dalsegg (H) fremmet forslag om at "ordfører og varaordfører" erstattes med "forhandlingsutvalget for kommunereformen".
Høyres endringsforslag ble enstemmig vedtatt.
005/16 - Forvaltningsrevisjon - selvkost
Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
006/16 - Ikke fullførte investeringsprosjekter fra 2015
Saka ble lagt fram av økonomisjef Bjarne Nordlund.
Kommunestyret må ta stilling til om de aktuelle prosjektene skal videreføres, eller om de skal stoppes.
Mona Bolme Nonstad (Ap) uttrykte skepsis til enkelte av de nevnte investeringene, med tanke på den krevende budsjettbehandlingen i fjor. Hun ønsket også nærmere informasjon om noen av prosjektene og hva de innebærer.
Line Flåtten (Ap) ba også om at de nye kommunestyrerepresentantene kan får mer informasjon om de enkelte investeringsprosjektene. Hun ba også om en oppdatering på kommunens økonomi, bl.a. størrelsen på kommunens gjeld.
Økonomisjef Bjarne Nordlund informerte om kommunens økonomi, og forklarte at lånebelastningen ligger omtrent på landsgjennomsnittet, sett i forhold til kommunens inntekter.
Ordfører Ola T Heggem (Sp) advarte mot å redusere de bevilgede midlene til uteområde Rindal Vest.
Tove Flåtten (Krf) presiserte at kommunen nå må spare der det kan spares. Hun fremmet forslag om å ta ut Rindal Skimuseum og arbeidet med snøscootertraseer fra investeringsplanene.
Magnar Dalsegg (H) mente at prosjekter som allerede er påbegynt bør fullføres, og anbefalte å følge rådmannens innstilling.
Line Flåtten (Ap) spurte om kommunen har fått eksterne midler til prosjektet uteområde Rindal Vest. Plansjef Sivert Dombu bekreftet at kommunen har mottatt en del midler på grunnlag av planene som tidligere er vedtatt i kommunestyret.
Mona Bolme Nonstad (Ap) fremmet forslag om å ta ut uteområde Rindal Vest fra investeringsplanene. Arbeiderpartiet ønsker å vurdere dette prosjektet nærmere, og komme tilbake til det på et senere tidspunkt.
Tove Flåtten (Krf) støttet Arbeiderpartiets forslag, og trakk sitt forrige forslag.
Kirsti Barbo Landsem (Sp) sa at hun vil gå for rådmannens innstilling, og støttet Magnar Dalsegg i at man bør fullføre det man har begynt med.
Arbeiderpartiets forslag falt med 8 mot 9 stemmer.
Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
007/16 - Kommunereformen - retningsvalg og videre framdrift for Rindal kommune
Line Flåtten (Ap) spurte om det er meningen at Rindal kommune skal avvente et formelt vedtak fra Surnadal kommune før man tar stilling til Nordmørsalternativet. Da kan tida bli knapp.
Magnar Dalsegg (H) minnet om at det er innsendt en søknad om å flytte fylkesgrensa. Ingen vet enda hvordan Surnadal kommunestyre stiller seg i forhold til Trøndelag. Han fremmet forslag om at Rindal kommune, for å gå til forhandlinger om Nordmørsalternativet, stiller krav til at de andre kommunene innenfor Nordmørsalternativet gjør formelle vedtak om at den framtidige kommunen skal bli en del av Trøndelag. Vedtak må fattes i løpet av februar.
Kirsti Barbo Landsem (Sp) minnet om at Rindal kommunestyre tidligere har vedtatt at det er bare Rindal og Surnadal som er med i Nordmørsalternativet for Rindal sin del. Hun oppfordret til å diskutere om Halsa også skal være med.
Tove Flåtten (Krf) poengterte at det er viktig å få avklart om Surnadal også vil til Trøndelag. Og om Halsa blir med får vi flere innbyggere, sa hun.
Odd Geir Rønningsbakk (Sp) tok til orde for å bestå som egen kommune.
- Jeg tror gulrota fra Sanner holder seg ei stund. Jeg tror det forsatt vil være mulighet for å slå seg sammen om noen år også, sa Rønningsbakk.
Kjetil Løften (Sp) ønsket å vite mer om de økonomiske konsekvensene av de ulike alternativene.
- Det er viktig at vi får gjennomført en folkeavstemning, så vi får vite hva rindalingene ønsker, sa Bjørg Myrvang (Sp).
- Dette er en krevende og vanskelig sak for Surnadal også, sa Line Flåtten (Ap) - Vi må kanskje sette en tidsfrist til vedtak fra Surnadal, men vi må forsikre oss om at de har nok tid.
Kirsti Barbo Landsem (Sp) presiserte at dette også gjelder for Halsa.
- Nå skal vi forhandle om en intensjonsavtale, og vi har invitert Orkdal, da kan vi ikke vente på en avgjørelse fra Surnadal til langt utpå vårparten, sa Magnar Dalsegg (H)
Ordfører Ola T Heggem presiserte at det er en mulighet å gå inn for "nullalternativet", å bestå som egen kommune, nå i dag. Over 50 andre kommuner har gjort det.
- Men det vil ikke jeg foreslå, sa Heggem. - Det er to ting som kan gjøre det vanskelig å bestå som egen kommune. Det blir krevende hvis det bare blir store kommuner rundt oss. Økonomien er også en viktig faktor.
Ordføreren presiserte også at dersom kommunestyret går inn for Høyres forslag så vil alle de gjenstående alternativene for Rindal sin del innebære at kommunen blir en del av Trøndelag.
- Vi må huske at der ikke er vi som har tatt initiativ til en intensjonsavtale med Surnadal. Det er Surnadal som har tatt initiativ og bedt oss om å bli med på en intensjonsavtale, sa Magnar Dalsegg.
Kirsti Barbo Landsem (Sp) la fram følgende forslag:
Kommunestyret viser til vedtatt kommuneplan der Nordmørsalternativet ikke innbefatter Halsa kommune. Forhandlingsutvalget rapporterer til kommunestyret slik at dette forholdet kan vurderes fortløpende.
Høyres forslag ble enstemmig vedtatt.
Senterpartiets tilleggsforslag ble enstemmig vedtatt.
Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
008/16 - Trøndelagsutredninga - høringsuttalelse fra Rindal kommune
Saka ble lagt fram av rådmann Birgit Reisch.
Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
009/16 - Langsiktig leie av fire nye boliger i Rindal sentrum
Rådmannens innstilling:
Kommunestyret godkjenner utlysinga av konkurransen om bygging og drift av fire nye utleieboliger i Rindal sentrum, slik denne er beskrevet i saksframlegget her. Kommunestyret bekrefter forbeholdet om tildeling av tilskott fra Husbanken. Rådmannen får fullmakt til
- å velge tilbyder, inngå kontrakter og gjennomføre alle deler av kommunens arbeid med tiltaket
- å selge ei av de aktuelle tomtene til en pris på 100 kr/m2
Magnar Dalsegg (H) presiserte at det fortsatt vil være behov for flere boliger, selv om de fire boligene som dagens sak gjelder blir vedtatt. Han fremmet forslag om at også ordfører/varaordfører får fullmakt sammen med rådmann.
Åge Jonli (Ap) støttet Høyres forslag.
Tove Flåtten (Krf) støttet også Høyres forslag. Hun spurte om hvor grensene går for hva som er sentrumsnært, og minnet om at det er flere ledige tomter i sentrumsområdet. Man må også tenke på at det er flere enn flyktningene som trenger bolig.
Plansjef Sivert Dombu forklarte at forslaget med to aktuelle tomter gjelder bare for denne anbudsrunden.
Magnar Dalsegg (H) presiserte at det er mulig for aktuelle utbyggere å skaffe tomt selv om de ønsker det.
Høyres forslag ble enstemmig vedtatt.
Rådmannens innstilling forøvrig ble enstemmig vedtatt.
010/16 - Utbygging av Seljebrekka - organisering og framdrift
Åge Jonli (Ap) la fram forslag om å legge til et kulepunkt som innebærer at kommunestyret får jevnlig informasjon om framdrifta og økonomien etter at arbeidet er igangsatt.
Bettina Røen Helgetun (Sp) framhevet at Seljebrekka er en veldig fin plass. Det er attraktive tomter, men det er viktig at vi ikke priser oss ut, sa hun.
Magnar Dalsegg (H) la fram forslag om at medlemmene til byggekomiteen velges av kommunestyret i dag, slik at det blir gjort på riktig måte ihht. regelverket.
Valgnemnda la fram forslag om medlemmer fra kommuneadministrasjonen til byggekomiteen med Sivert Dombu, Nils Heggem og Nils Ole Evjen, og Magnar Dalsegg som folkevalgt. Dette forslaget ble enstemmig vedtatt.
Arbeiderpartiets forslag ble også enstemmig vedtatt.
Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
011/16 - Delegerte saker
Ingen merknader til delegerte saker.
012/16 - Referatsaker og orienteringer
Ingen merknader.
013/16 - Revisjon av vedtektene for Rindal utviklingsfond (RUF)
Saka ble lagt fram av plansjef Sivert Dombu.
Line Flåtten (Ap) fryktet for at dette forslaget innebærer en utvanning av midlene til RUF, slik at de forsvinner i det store sluket. Hun ønsket at kommunen fortsatt har samme ambisjon som tidligere, om å holde av midler til fondet, som skal komme næringslivet til gode.
Ordfører Ola T Heggem presiserer at konsesjonavgiftene, og tilbakebetalte avdrag på lån, uansett går direkte inn i RUF. Fondet er fortsatt større en minstekravet. Kommunestyret har uansett siste ordet mht hvor mye som skal avsettes til fondet fra år til år. I budsjettet for 2016 er det satt av 1,9 millioner til RUF.
Heggem (Sp) foreslo at saken utsettes, og at det overføres midler til RUF ihht. budsjettet for 2016.
Line Flåtten (Ap) støttet utsettelsesforslaget.
Senterpartiets forslag ble enstemmig vedtatt.