Eventyrlig tur i Aurlandsdalen

Vi, tre fjellglade damer fra Rindal, hadde i lang tid hatt forventninger og planer om å gå på fottur gjennom den sagnomsuste Aurlandsdalen. Endelig ble det. I regn og tåke bar det i veg den 22. august. Gråværet fulgte oss over Dovre, Valdresflya og Golsfjellet. Geiteryggshytta var målet første dag, og dit kom vi etter 3 km gåtur. Neste morgen regna det, men turkamerat Margret sa: «Vi venter litt. Det blir bedre vær». Og sannelig, det lysna. Siden hadde vi bare godvær.IMG_5349[1].jpg
Klar til start. Full oppakning og lue og votter.

IMG_5344.jpg
På Geiterygghytta hadde de frittgående høner. Frokosteggene var svært gode.

Turen gikk i fjellterreng på 1200 – 1300 meter. Opp og ned bar det. Jeg, Helene, hadde på forhånd sagt til mine nærmeste: «Dette er en spasertur fra 1200 meter på det høyeste ned til sjøen». Sannelig fikk jeg erfare noe annet. Mye grus og stein, men utrolig flott. Vi passerte mellom annet et reingjerde som var satt opp for å samle rein i forbindelse med slakting på grunn av skrapesyke.

IMG_5367.jpg
Gjerde for å samle rein. Margret passerer.
 

Etter stopp på Steinbergdalshytta gikk andre dag oppe i fjellet i storsteinete og gjørmete sti. Vi fikk den beste utsikt, og kraftlinjer i mange utgaver preget terrenget nede i dalen og på andre sida. Vassdrag i Aurlandsdalen ble bygd ut på 60-tallet for å skaffe kraft til Osloområdet.

IMG_5383.jpg
Solveig fotograferer einer. Store områder var dekket av einer.

IMG_5399.jpg
Dalen bar preg av vannkraftutbygging.​

IMG_5392.jpg
Kraftlinjer i forskjellige utgaver.​

IMG_5409.jpg
Øverste del av dalen. Utbygd.

IMG_5428.jpg
Ny turistattraksjon oppdaget?

IMG_5435.jpg
Mange bruer. Idyllisk her.

IMG_5440.jpg
Østerbø med både turisthytte og fjellstove.
 

Etter å ha overnattet på Østerbø Fjellstove, fikk vi oppleve den bevarte delen av den berømte Aurlandsdalen. Her bar det opp og ned langs bratte fjellsider med idylliske plasser innimellom. Spenningen var stor for hva som kom etter neste sving. Her var veier utsprengt i fjellsider, kalt «galder». Her var tjern der Solveig sa: «Her mangler bare nøkken». Berekvamsbrennevinet er ei vasskilde som aldri fryser og har samme vassføring med samme temperatur hele året. Likbjørki var navn på ei bjørk som de hengte opp lik i, til vern mot rovdyr, når de overnattet på tur til kirkegården i Aurland. Den hadde stått like ved Grunnlaushedleren.

IMG_5459.jpg
Fra Østerbø var dalen uten vei eller kraftutbygging. Slik så ferdselsveien ut før.

IMG_5450.jpg
Og nå.

IMG_5597.jpg
Overveldende. Gammel jettegryte.​

IMG_5476.jpg
Idyll.

IMG_5495.jpg
Utfordringer.

IMG_5528.jpg
Mange utfordringer.

IMG_5537.jpg
Sinjarheim er gården midt på bildet og midt i fjellsida. Fraflyttet i 1922. Restaurert av frivillige og Fortidsminneforeningen. Ca. 2 timers gange fra Vassbygdi.
 

Fraflytta gårder bar bud om en annen tid med utrolig slit og nøysomhet. Sinjarheim ble fraflyttet i 1922, men den er restaurert. Den ligger høyt oppe i lia. Da vi nærmet oss, ble det utrolig tungt. Jeg fikk energi til turen videre med nødproviant fra Margret: To aprikoser, to sukkerbiter og en sjokoladebit.

IMG_5553.jpg
Sinjarheim.

IMG_5557.jpg
Stien fra Sinjarheim gikk midt i fjellsida der bjørkene er.​

IMG_5562.jpg
Almen med Almastova bygd under en stor stein. Lite gårdsbruk, fraflytta omkring 1890. Murpipa er bygd ved siden av huset pga plassmangel.

IMG_5560.jpg
Idyll.

IMG_5570.jpg
Alm. Midt i fonnafaret.​
 

Vi kom til turens endepunkt, Vassbygdi, etter 19 km siste dag. Her fikk vi vite at cirka 100 personer hadde gått dalen denne dagen. Over 10 000 personer går den populære turstien i løpet av sommeren.

IMG_5589.jpg
På heimvei over Sognefjellet. Hurrungane i sikte.
 

Turen heim gikk i strålende høstvær. Først innom den berømte Aurland skofabrikk på Aurlandsvangen, gjennom Lærdalstunnelen (24,5 km) og til Årdal. Videre bar det opp Tindevegen til Turtagrø, over Sognefjellet og heim. En tur med opplevelser som i ettertid framstår som eventyrlige.


Solveig Johansson Grytbakk     Margret Løset Meland     Helene Marie Nergård