Fem år med Frisklivssentralen
I høst feirer Frisklivssentralen i Surnadal fem år. Hundrevis har allerede fått hjelp, og nå er disse fire klare for å hjelpe nye surnadalinger med å få et friskere og mer aktivt liv.
Inaktivitet og passivitet, gjerne i kombinasjon med usunt kosthold, er alvorlige trusler mot folkehelsa. Rundt 80 prosent av befolkningen dør i dag som følge av diabetes, hjerte- og karsykdommer og kreft, livsstilssykdommer som settes i direkte sammenheng med lite fysisk aktivitet og usunt kosthold.
Men den gode nyheten er at dette er sykdommer som ofte kan forebygges, gjennom bedre kosthold og fysisk aktivitet. Som ledd i forebyggende og helsefremmende tiltak mot det som blir kalt «vår tids største helseutfordring» anbefaler derfor Helsedirektoratet alle norske kommuner å etablere Frisklivssentraler.
I Surnadal har aktivitetstilbudet eksistert siden høsten 2011, og gjennom samtaler, trening og veiledning har mange fått hjelp til å gjøre varige endringer i levevanene. Frisklivssentralen har nemlig som formål å hjelpe og støtte personer som ønsker å endre sine levevaner. Mange er allerede bevisste hva som skal til for å legge om en usunn livsstil, men ulike årsaker gjør at man blir stående på stedet hvil. Når motivasjonen uteblir og dørstokkmila blir for lang, kan ergoterapeut Lisabeth Svinvik, Inn på tunet-tilbyder Solveig Haglund, fysioterapeut Marit Nordvik Betten og sykepleier Gunn Bredesen i Frisklivssentralen bidra med støtte og drahjelp på veien mot et friskere og mer aktivt liv.
- Når man har helseutfordringer er det godt å ha noen som kan støtte og hjelpe til, sier Solveig.
Er dette noe for meg?
Det er flere måter å få en såkalt «frisklivsresept». Frisklivssentralen har fortløpende opptak, og man kan henvises av fastlege, personalavdelingen på arbeidsstedet eller NAV. Det er også mulig å ta kontakt med en av de fire i Frisklivssentralen direkte. Aldersgrense for deltakelse er mellom 16 og 70 år.
Den 12 uker lange perioden starter med individuelle helsesamtaler på tomannshånd med enten Lisabeth Svinvik, nyansatt ergoterapeut i Surnadal kommune, eller sykepleier og enhetsleder helse og familie Gunn Bredesen. Da kartlegges utfordringer, mål og ønsker, og det legges planer for trening og kosthold. Samtidig tas en enkel test på tredemølle for å beregne fysisk form. Alt er grundig tilpasset den enkelte.
- Sammen finner vi motivasjon til aktiviteter og kosthold ut ifra den enkeltes ønsker, sier Lisabeth.
Styrke i fellesskapet
Man velger så å delta på treninger én eller to dager i uka, utendørs og/eller innendørs. Trening skjer primært i grupper á 5-15 personer, og ledes av Marit i treningsrommet på Surnadal fysioterapi eller Solveig, som tar gruppa med på en tur ut i naturen. Treningen er intervallbasert, og hver deltaker yter det de kan ut ifra egne forutsetninger.
Det er fullt mulig å følge et treningsprogram på egen hånd, men Solveig og Marit mener gruppene er en av de viktigste suksessfaktorene. De ser at den kollektive mestringsfølelsen har betydelig innvirkning på motivasjonen, og trekker frem også de faste gruppesamtalene, hvor man kan diskutere og reflektere med flere i samme situasjon, som en klar styrke.
- Deltakerne er så flinke til å støtte hverandre, sier Solveig.
Solveig og Marit har begge vært vitne til at deltakere selv har plukket opp tråden og fortsatt å trene sammen i etterkant av endt tilbudsperiode.
- Kanskje finner man seg en fast turpartner her, smiler Marit.
Kostholdsveiledningen er i tråd med Helsedirektoratets føringer og kan være ett av mange tema både på ute- og innetrening. Solveig har ansvar for Bra Mat-kurs som går over fem kvelder og arrangeres én til to ganger i året.
- Det handler om å gripe fatt i de små ting i hverdagen for å bedre kostholdet, sier Solveig.
Målbare resultater motiverer
Og målinger viser at Frisklivssentralen virker. Etter endt tilbudsperiode gjennomføres nemlig den enkle, fysiske testen på nytt, for å måle fremgangen i kondisjon. Marit opplyser at mange har blitt både 10, 20 og 30 år yngre i fysiologisk alder. Man får rett og slett bedre helse – også psykisk.
- Det er ikke bare kondisjonstallene som viser fremgangen. I samtalene etterpå forteller deltakerne at de også føler seg bedre, forteller Solveig.
I de avslutningsvise samtalene vurderes et eventuelt behov for å videreføre tilbudsperioden. Ikke alle klarer å plukke opp tråden på egen hånd etter kun 12 uker, så det er mulighet for å utvide med ytterligere to perioder. Nytt av året er at det er satt ei grense på tre perioder.
- Slik kan vi hjelpe flere, sier Marit.
Frisklivssentralen er dermed mer enn klare for å hjelpe de som ønsker å ta grep.
- Det er meningsfylt å jobbe med et tilbud som gjør at folk får en bedre hverdag, sier Solveig.
For de som før eller senere greier seg på egen hånd, venter ei aktiv fremtid i en kommune som i aller høyeste grad er tilrettelagt for fysisk aktivitet. Frisklivssentralen har god oversikt over hvilke tilbud som er tilgjengelige, og de er fulle av lovord om StikkUT!-ordningen, bygdas treningssentre, og all den frivillige innsatsen som legges ned på kommunens mange trimposter og turstier.
Femåring på Facebook
I takt med tidens teknologiske trender har Frisklivssentralen nå også kommet seg ut på sosiale medier. Nå er femåringen å finne på Facebook og Instagram, og der finner man alt fra info om treningstid, til mat- og turinspirasjon.
- Vi vil oppfordre til aktivitet som både er gøy og som gir en helsegevinst – som å plukke bær på høsten, sier Lisabeth.
F.v. Lisabeth Svinvik, Solveig Haglund, Marit Nordvik Betten og Gunn Bredesen.