Festlig bøgdakveld
Det ble en svært artig bøgdakveld med mange unge og lovende aktører fredag kveld. Sigurd Røens idrettspris ble delt ut for 12. gang, og gikk til Bjarte Rindal, som ga pengepremien rett videre til Rindalshallen.
Over: vaktmesteren i Gøran Bolmes skikkelse ser til at Sanna Steinshamn oppfyller minstemålet for å være på scena.
En tvist på årets bøgdakveld var at konferansieren var annonsert på forhånd. Når man spiller humorkortet som Gøran Bolme er, kan det ikke bli annet enn suksess. Bøgdakvelden markerte starten på den 28. kulturvøkku. Tradisjonen tro ble kvelden åpnet med Rindalssongen, og i år var alle oppsangere, akkompagnert av Blæst'n.
Konferansier var tilsatt vaktmester i 13,5 % stilling for anledningen. Han inntok scena i hørselvern, siden øvre surnadalinger ikke hører på rindalssongen. Vaktmesteren har også 7,5% stilling som trubadur og fremførte i anledning at sola hadde snudd, en julesang om furutrær. Sangen handlet om dasstaksfuru og vanlig furu, og hvordan de har en tendens til å baksnakke hverandre. Dette ymtet vaktmesteren frampå om at vi må ta med oss inn i dagliglivet. Det viste seg at dasstaksfuruene ble juletre selv om utseendet kanskje ikke tilsa det, og en strofe til ettertanke; «Står du å føle at du lekkså ikkje passa, tenkj på sa to på dassa.»
Siden var det gullstrupe Sanna Steinshamn på 10 år sin tur til å imponere på scena med sin tolkning av Hallelujah og Thinking Out Loud.
Monica Gulla framførte Helsefagarbeidersangen, skrevet av Inger Anita Løkås til Rindalsrevyen, en sang til ettertanke om helsefagarbeiderens viktige jobb. Hun ble akkompagnert av Daniel Bjørlo på piano.
Ivar Bakk fortalte så om sine barndomsminner fra krigsåra. Han og søster Ingrid ble evakuert til utigard Trønsdal. Han fortalte om da han satt på utedoen med døra åpen for å kunne se på bombeflya i Rindal og om da guttene fisket etter bombehaler, og Jo Lykkjå prøvde å ta en udetonert bombe og gjøre om til bordlampefot. På matfronten var det ingen som sultet i Rindal under krigen; enten var man bonde, eller så kjente man en bonde. Han fortalte også at det bodde på et tidspunkt under krigen en finnkaill på Nordbu som drev med håndspåleggelse, men den fungerte visst best på unge jenter.
Vaktmesteren fortalte så om sin bigeskjeft som kommunejordfar, og nå fylkesjordfar. Det er nemlig ikke bare mor som trenger oppfølging under en fødsel, for når vannet går, skjer det en kjemisk reaksjon hos far på lukta fra dette som leder til såkalt motsatt kjønnsdysofisme. Da mister far forstanden og "det rykkje ti farkakå". Denne tilstanden tilsvarer en promille på 6-7, og etter hvert tettes ørene. Så det er klart det er vansker med å få kjørt til sykehus. Noen ender oppi Lomunddala, og da må den fødende ta fram NAF-boka, og da greier kvinnen for en gangs skyld å lese kart.
Sigurd Røens idrettspris ble delt ut for 12. gang, og denne gangen gikk den til den iherdige fotballspilleren Bjarte Rindal. Han har vært aktiv på seniornivå i 30 år, og har representert klubber i Rindal i 27 av dem. Han har dessuten vært aktiv som trener fra 1991 fram til i dag, som vil si at han har lagt ned mye innsats i fotballen. Prisutdeler Lars Olav Lund kunne melde at av enkelte utabygdes deltagere i Småtrolluka, er Bjarte omtalt som en legende. En rørt Rindal tok i mot diplom og sjekk på 5000 kroner, og kunne fortelle at det er idrettsgleden hos barna han trener som driver ham, og dessuten; - Fotball e det gauast så e! Dermed valgte Rindal å gi sjekken rett til Rindalshallen, og en overrasket Odd Inge Løfald tok i mot.
Kvelden bestod av mange unge talenter, og Ingrid Stokke (14) og Kirsten Næss (18) imponerte på fiolin under sine opptredener. Konferansier Bolme måtte først avklare om det var slik at fiolinstrengen er fra nashåret til grevling, og Stokke kunne avkrefte dette med at det er fra hestehalehår.
Ingrid Stokke.
Kirsten Næss.
- Vi beveger oss musikalsk fra fint til rart, innledet konferansier Bolme sin sang om den utrydningstrua flatlusa med. Det har seg nemlig slik frisyretrender på den delen av kroppen under navlen har noe å si for flatlusas livsvillkår. Heldigvis for flatlusa er det "hætar i Rindaln enn på Skei".
Den innholdsrike kvelden ble avsluttet med flere flotte sanger fra bandet Sol i skuggeskog, med base på Oppdal. Vokalist Ingrid Lian Bjørgum er nok kjent for flere rindalinger, da hun har vært med på noen rindalsrevyer gjennom sitt bekjentskap med Marte Landsem. Bandet består ellers av mannen Einar Lian Bjørgum og Øyvind Sandum. De synger sanger basert på dikt skrevet av Øyvinds onkel, Finn Sandum fra Skjåk. De spilte blant annet det de velger å kalle en fylkeskommunal monsterhit; nemlig Fjelltur som har blitt spilt en del på NRK Trøndelag.