marit grytbakk mons otnes 2499x1833

Fikk én femmer og resten seksere på vitnemålet

Fredag fikk avgangselevene ved Surnadal vidaregåande skole vitnemålene sine, og for Marit Grytbakk fra Rindal ble det 20 av 21 mulige seksere – og etter all sannsynlighet tidenes sterkeste vitnemål ved skolen.

Ingressfoto: Marit Grytbakk og rektor Mons Otnes.
 

– Så langt vi har oversikt over er dette det sterkeste vitnemålet som er levert ut på Surnadal vidaregåande skole, sier rektor Mons Otnes, som omtaler prestasjonen til Marit Grytbakk som «formidabel».

19-åringen Grytbakk, som har gått studiespesialisering, skinte om kapp med sola da hun fredag fikk beviset på at hun går ut av videregående med 20 toppkarakterer av 21 mulige. Hun var bare en femmer i norsk sidemål unna maksimal uttelling.

– Jeg har alltid gjort leksene mine, og det er jo lurt, smiler hun, og roser lærerne ved skolen for god hjelp.

Hun forteller at friheten til å velge vei videre var en viktig faktor til at hun har lagt ned den innsatsen hun har gjort.

– Jeg har motivert meg selv mye, fordi jeg alltid har villet gjøre det bra, sier Marit.

Rindalingen har nå planer om å først studere spansk, og deretter utdanne seg til lektor i realfag.

– Og så har jeg lyst til å studere historie, legger hun til.

Marit tror at det at hun er interessert i så mye forskjellig, har bidratt til de gode karakterene.

– Ja, det tror jeg. Jeg har alltid klart å se det morsomme i fagene, og synes det er artig å lære nye ting.

– Hva tenker du når du hører rektor si at ditt vitnemål trolig er tidenes sterkeste ved Surnadal vidaregåande skole?

– Jeg blir jo stolt av meg selv, jeg må si det. Jeg synes det er godt at alt arbeidet har lønt seg, for det har ikke alltid vært like gøy. Til tider har det vært mye, og jeg har jo kjent på at det har vært litt press om å prestere. Da er det veldig godt å komme i mål, og se at man har lyktes, smiler Marit.

grete aune marit grytbakk mons otnes_690x457.jpg
Kontaktlærar Grete Aune, Marit Grytbakk og Mons Otnes.
 

Rektor Otnes er både stolt og rørt av 19-åringens innsats og prestasjon:

– Det er nesten så jeg får allergi i begge øynene, smiler han, og henvender seg direkte til Grytbakk:

– Jeg synes det er så imponerende, Marit. Det må jeg bare si.

Han legger til:

– Vi skal ikke legge skjule på at vi har sett at Marit har jobba, hun har stått på til gagns. Jeg tror ikke dette har kommet gratis, det ligger mange timer bak, sier han, mens Marit smiler og nikker bekreftende.

– Å oppnå slike karakterer krever en enorm innsats, men det hun har gjort gir henne mange muligheter videre. All heder og ære til henne, vi er virkelig imponerte.

Otnes understreker at også de elevene som står på og jobber i andre enden av karakterskalaen fortjener hyllest i forbindelse med at vitnemålene deles ut:

– Vi har mange gode elevprestasjoner. Man har de som får skikkelig gode karakterer, men også de som legger ned en kjempeinnsats og kommer seg gjennom og står. Det er også veldig viktig, for det å fullføre og bestå videregående skole gir innpass til så mye – både innen arbeidsliv og videre studier.

Rektoren fortsetter:

– Det ligger mye godt arbeid og stor innsats, fra både elever og lærere, for å få tak i den toeren man trenger for å fullføre og bestå. Det gjør det også bak slike fantastiske prestasjoner som Marit har gjort.

Koronapandemien har gjort at de tre siste månedene av skoleåret har vært av det spesielle slaget. Det gjør elevenes prestasjoner enda større, mener Otnes.

– Med tanke på hvordan skoleåret har vært, med alternativ undervisning siden 12. mars, er det spesielt imponerende å klare dette. Situasjonen har krevd ekstra mye fra både elever og lærere. Vi er veldig glade for at så mange har fullført og bestått i et så spesielt år, sier han.