Flertall for ny behandling av kommunereformen i Rindal
På dagens kommunestyremøte i Rindal fremmet Rindal Høyre en interpellasjon om kommunereformen. Rindal Høyre ønsker at saken om kommunestruktur skal behandles på nytt i neste kommunestyremøte. Dette forslaget fikk flertall, med ni mot åtte stemmer. Dermed blir det omkamp om kommunereformen i Rindal i desember.
Møtet starter med følgede informasjon:
Informasjon fra Trollheim AS v/ styreleder Tove Lise Torve
Bedriften Trollheim AS (tidligere Trollheim Vekst AS) er eid av kommunene Surnadal, Sunndal, Halsa, Tingvoll og Rindal, samt Møre og Romsdal fylke.
Informasjon om SiO v/ daglig leder Bjørn Buan
Kommunal øyeblikkelig hjelp - sengepost SiO ble opprettet i 2012. Forkortelsen SiO står for Samhandlingsenheten i Orkdalsregionen. Kommunene i SiO-samarbeidet er Agdenes, Frøya, Halsa, Hemne, Hitra, Meldal, Orkdal, Rennebu, Rindal, Skaun, Snillfjord og Surnadal. SiO er nå i stabil drift, og har stabil bemanning. Man ser blant annet på nye samarbeidsmuligheter med St. Olavs hospital.
Informasjon om Orkdalspakken v/ Millian Myraunet
Orkdalspakken er en veipakke for Orkdalsregionen. Hovedmomentet i Orkdalspakken er at det skal lages en konseptvalgutredning for både E39 og fylkesveiene i Orkdalregionen. Surnadal kommune har også ytret ønske om å være med i Orkdalspakken, det gjelder da fv65 helt ned til Skei. Det jobbes nå med å få prosjektet med i Nasjonal Transportplan fra 2022.
Informasjon om helse og omsorgsarbeidet v/ assisterende helse- og omsorgsleder Grete Ranes Heggem
Helse- og omsorgstjenesten er den største enheten i Rindal kommune. Enheten har vært igjennom en omstillingsprosess i løpet av det siste året. Det er for tiden litt problemer med rekruttering, men Heggem tror at det vil ordne seg på sikt.
Enheten er pålagt betydelige innsparinger. Det ser ut til at ytterligere fire plasser må legges ned ved Rindal Helsetun, og det kuttes da ned på bemanningen.
Informasjon om økonomistatus 2016 v/ økonimisjef Bjarne Nordlund
De fleste enhetene styrer mot balanse eller mindreforbruk i år. Men en del tall er selvsagt usikre enda. En stor del av innsparingene skyldes stillinger som har stått vakante hele eller store deler av året.
For flyktningvirksomheten er det nå beregnet et overskudd og et mindreforbruk på ca 2 millioner kroner, men her kommer tilskuddene til kommunen delvis på forskudd. Fra salen ble det kommentert at dette ikke kan regnes som et rent overskudd, da en del utgifter som gjelder flyktninger kommer som utgifter på andre områder innenfor kommunens virksomhet. Disse tallene kan ikke beregnes nøyaktig.
På skole ser det ut til å bli et betydelig mindreforbruk for 2016.
På landbruk og oppmåling blir det også et betydelig mindreforbruk, siden inntektene er mye større enn budsjettert.
Innenfor helse- og familie er det beregnet et vesentlig mindreforbruk på ca 1 million kroner, og ca en halv million på pleie og omsorg.
- Det ser ut til å bli et bra år økonomisk for Rindal kommune, sa Nordlund.
Rådmann Birgit Reisch,ordfører Ola T Heggem og varaordfører Magnar Dalsegg.
Saksdokumenter til kommunestyremøtet finner du på Rindal kommune sin hjemmeside.
17 representanter møtte.
Interpellasjon om kommunereformen
Det har kommet en interpellasjon til kommunestyremøtet fra Rindal Høyre. Der framsettes et forslag om ny behandling av spørsmålet om framtidig kommunestruktur i neste kommunestyremøte. Rindal Høyre viser til at begge fylkesmenn anbefaler at Rindal blir en del av Orkland kommune. Det vises også til ny informasjon om at Rindal vil miste ca 2,6 millioner kroner i eiendomsinntekter fra kraftproduksjon i 2017.
Rindal Høyres forslag:
Kommunestyret ber administrasjonen forberede en ny politisk sak til neste kommunestyremøte om framtidig kommunestruktur ut fra alle aktuelle nye opplysninger i saken, spesielt det som er nevnt i interpellasjonen; innstillingen fra fylkesmennene og bortfall av eiendomsskatt på kraftproduksjon.
Ordfører Ola T Heggem orienterte om generell behandling av en interpellasjon.
Varaordfører Magnar Dalsegg fremmet interpellasjonen på vegne av Rindal Høyre. Han stilte spørsmål om hva ordføreren har tenkt å gjøre mht de nye momentene som har kommet inn i saken. Han henviste til at fylkesmannen i Møre og Romsdal og fylkesmannen i Sør-Trøndelag har anbefalt at Rindal går inn i nye Orkland kommune, og også ny informasjon om reduserte inntekter fra kraftproduksjon. Disse momentene har kommet inn etter at Rindal gjorde vedtak om å bestå som egen kommune, og Rindal Høyre mener at dette gir grunnlag for ny behandling.
Ordfører Ola T Heggem (Sp) svarte at han ikke har tenkt å foreta seg noe ut over å følge opp vetaket som kommunestyret tidligere har gjort mht. kommunereformen.
- Etter mitt syn har det ikke kommet fram et eneste nytt moment i denne saken, sa ordføreren. - Jeg må også henvise til statsråden, som har sagt at det er frivillighetslinjen som gjelder, så vi må tro at det ikke blir noen tvangssammenslåing.
Ordføreren viste til at budsjettprosessen i høst slett ikke har vært blant de verste.
- Det er færre argumenter for kommunesammenslåing nå enn det var i juni. Ingen tror lenger på tvangssammenslåing med Surnadal. Begge fylkesmenn har gått inn for at Rindal kan bli en del av Trøndelag. Det argumentet vi står igjen med er rett og slett ønsket om større kommuner, sa Heggem.
Line Flåtten (Ap) og Tove Flåtten (Krf) sa at de ville støtte Høyres forslag om å ta saken om kommunesammenslåing opp på nytt.
Line Flåtten viste til at kommunen får stadig flere tyngre oppgaver som må løses.
Kirsti Barbo Landsem (Sp) og Odd Geir Rønningsbakk (Sp) sa at de ville stemme mot å ta opp saka på nytt.
Hege Gåsvand (H) viste til at det blir flere store kommuner rundt oss, og mente at det har kommet inn nye momenter i saken som kommunen må utrede.
Inger Bolme (Ap) sa at hun ville stemme mot Høyres forslag. Arbeiderpartiet er delt i denne saken.
Ordfører Ola T Heggem (Sp) sa at han ikke ønsker å være med å skape usikkerhet fram mot neste kommunestyremøte.
- Jeg er ikke overrasket over at dette spørsmålet kom opp på nytt, men jeg er veldig skuffet! Vi har fått ro rundt dette nå, og jeg advarer mot å provosere store deler av befolkninga på nytt, sa Heggem. - Jeg ber innstendig, og så sterkt som jeg kan, om å avvise dette forslaget!
Interpellasjonen fikk 9 stemmer, og ble vedtatt. Dermed kommer saken om kommunereformen opp på nytt på neste kommunestyremøte.
Avstemming.
Sak nr 062/16 - Godkjenning av møtebok
063/16 - Valg av Forliksrådsmedlemmer 2017
Oppsummering:
Rindal kommune er med i et interkommunalt forliksråd sammen med Surnadal kommune.
Rådmannens innstilling:
Forslag legges fram av valgnemda i møtet
Det ble lagt fram forslag om gjenvalg på Else Nyheim som medlem, og Mona Sandum og Sigmund Moen Trønsdal som vara. Forslaget ble enstemmig vedtatt.
064/16 - Anmodning om bosetting av flyktninger
Saka ble lagt fram av rådmann Birgit Reisch.
Bakgrunn (utdrag):
03.08.15 mottok kommunen brev fra Integrerings- og mangfolds direktoratet (ImdI) med anmodning om bosetting av flere flyktninger. I oktober 2016 mottok vi nok et brev fra Imdi om bosetting av 10 til i 2017. Denne anmodningen kommer på toppen av det kommunestyret allerede har vedtatt i 2014, som er 30 personer over 3 år.
Vurdering (utdrag):
Rindal kommune har/skal ta imot:
2015- 16 personer
2016- 6 personer + 4 familiegjenforening
2017 – 8 i januar + 2
Rådmannens innstilling:
1. Rindal kommune er positive til å ta i mot flere flyktninger.
2. Rindal kommunen sier ja til å ta imot 10 flyktninger i 2017.
3. Rådmann får fullmakt til å gjøre vurderinger på antallet nye hvert år når det eventuelt kommer henvendelse fra Imdi.
Ordfører Ola T Heggem (Sp) sa at han er usikker på om det er riktig å gi rådmannen nevnte fullmakt.
Tove Flåtten (Krf) sa at hun støtter rådmannens innstilling.
Rådmann Birgit Reisch informerte om at flyktningene som kommer til Rindal i desember er seks enslige menn fra Syria. De flytter inn i nyoppussede hybler i meieribygget på Sunna.
Hege Gåsvand fremmet forslag fra Høyre om å ta ut punkt 3 i rådmannens innstilling.
Høyres forslag ble enstemmig vedtatt.
065/16 - Kulturstien - sluttrapport for 2011-16
Saken ble lagt fram av plansjef Sivert Dombu.
Oppsummering:
Rådmannen medgir at det har tatt lang tid å realisere alle tiltaka i fase A, men synes at resultatet er svært bra. Delprosjekta tar seg godt ut hver for seg og inngår samtidig i ei fin helhet.
Ved hjelp av flinke dugnadsfolk er stien med ganske enkle midler forlenga til Rinnvollen og Bolmbrua. Det er også gode muligheter for videre samarbeid med velforeningene om finpuss, drift, vedlikehold og mulige utvidelser.
Rapporten tas til orientering.
066/16 - Planstrategi for Rindal kommune 2016-19 - sluttbehandling
Saken ble lagt fram av plansjef Sivert Dombu.
Oppsummering:
I det vedlagte forslaget er det gjort følgende endringer:
Det er tatt inn et nytt avsnitt om folkehelse, henta fra kommuneplanens samfunnsdel
Punktet om klimaplan er stramma opp og gjort mer forpliktende
Revisjon av reguleringsplan Bjergin kommer nå før tilsvarende for Moan
Det er angitt mer tydelig at kulturplanen går helt ut, mens arbeidet med kulturminneplan kan ta til allerede i 2017
Beitebruksplanen legges trolig bort, litt avhengig av hva Surnadal kommune ønsker
Omtalen av ROS-analysen er korta inn
Det framgår nå klart at det er ønskelig å lage en felles helse- og omsorgsplan i løpet av perioden
Rådmannens innstilling enstemmig vedtatt.
067/16 - Endring av reglement for tilskudd til private veger. Igangsetting av prosess for omgjøring av kommunal veg til privat.
Saken ble lagt fram av jordbrukssjef Bjarne Lund.
Rådmannens innstilling:
Rindal kommune setter i gang et arbeid med sikte på å privatisere Haltlivegen og parkeringsplassen ved nedkjørsel fra fylkesvegen i Rørdalen over til Rindalsskogen.
Kommunestyret åpner for at kommunen kan ta over de tre vegstubbene som er nevnt i saksutredninga (Idrettsgata, del av veg til Flåtten i Vestre boligfelt og Gammelvegen). Nærmere detaljer legges fram for driftsstyret til endelig godkjenning.
Regelverket for tilskudd til private veger endres slik: Minste utbetaling settes til 2000 kr. Fratrekk pr landbrukseiendom økes fra 150 meter til 300 meter.
Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
068/16 - Vedlikeholdsplan kommunale bygg
Rådmannens innstilling:
Kommunestyret tar det fremlagte forslaget til vedlikeholdsplan for kommunale bygg til orientering. Driftsstyret foretar endelig prioritering av tiltak når budsjettet for 2017 og langtidsbudsjettet 2018 – 2020 er vedtatt.
Magnar Dalsegg (H) ytret ønske om befaring på kommunale bygg, for å ha bedre grunnlag for prioritering av vedlikehold.
Teknisk leder Nils Heggem informerte om at det må foretas el-kontroll på alle kommunale bygg. Dette er en pålagt oppgave, som sikkert også vil medføre flere kostnader. Rekkehuset Hyll i skolegata er med på prioriteringslista. Det blir en vurdering om det skal rives eller pusses opp og brukes i noen år til.
Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
069/16 - Vedlikeholdsplan kommunale veier
Rådmannens innstilling:
Kommunestyret tar det fremlagte forslaget til vedlikeholdsplan for kommunale veier til orientering. Driftsstyret foretar endelig prioritering av tiltak når budsjettet for 2017 og langtidsbudsjettet 2018 – 2020 er vedtatt.
Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
070/16 - Møteplan politiske møter januar- desember 2017
Saken ble lagt fram av rådmann Birgit Reisch.
Forslaget til møteplan ble enstemmig vedtatt.
071/16 - Referatsaker og orienteringer
Ordfører Ola T Heggem og rådmann Birgit Reisch orienterte om kommunens arbeidsoppgaver høsten 2016 og oppfølging av disse.
Teknisk leder Nils Heggem orienterte om kommunens utleieboliger. En del av dem er i dårlig forfatning, og det er behov for oppussing og vedlikehold på flere av de eldre boligene. De nye boligene i Skulegata og på Friborg har sluttfrist 1. februar.
Han orienterte også om framdriften på boligfeltet i Seljebrekka. Vegbygginga blir stort sett ferdig i år. Strømmen i feltet er forsinket pga streik, så det kommer neste år. Men det vil bli ordnet med byggestrøm til den boligen som skal bygges nå. Det ligger an til et merforbruk på minst 500.000 kroner på prosjektet, men dette er litt usikkert enda.
Ordfører Ola T Heggem orienterte om framdrifta med kommunereformen og regionreformen, og fylkestilhørighet for Rindal kommune. Begge fylkesmenn støtter kommunen i ønsket om bytte av fylkestilhørighet. Fylkesmennene er også enige i at dette gjerne kan skje raskest mulig. Rindal har over lengre tid ønsket en slik løsning, og det vil være uheldig om grensejusteringen gjøres avhengig av en eventuell kommunesammenslåing. Fylkesmennene anbefaler at prosessen videreføres umiddelbart. Fylkesmennene anbefaler også at kommunen retter ei henvendelse til Kommunal- og moderniseringsdepartementet, framsendt gjennom Fylkesmannen i Møre og Romsdal, om å starte opp det som må til av prosess for å utrede og gjennomføre ei grensejustering etter Inndelingslova.
Ordføreren presierte at saken om fylkestilhørighet nå må legges på vent til kommunestyret har behandlet saken om kommunestruktur på nytt om tre uker.