kommunestyremøte 22

Første digitale kommunestyremøte i Rindal

Onsdag hadde kommunestyret i Rindal sitt første digitale møte. Tiltak i koronakria og økonomiske spørsmål som følge av dette var blant sakene som ble diskutert på møtet.

Møtet ble gjennomført digitalt, så Trollheimsporten kunne ikke følge møtet som vanlig. Dette referatet er derfor basert på utdrag fra protokollen på Rindal kommune sine nettsider. 
 

Møtende medlemmer: Vibeke Langli (Sp), Kjetil Løften (SP), Mildrid Kattem Aune (Sp), Ola Heggem (SP), Bettina Røen Helgetun (Sp), Arild Haugen (Sp), Kirsti Barbo Landsem ( Sp), Line Therese Flåtten (Ap), Åge Jonli (Ap), Martin Rise (Ap), Svein Halsetrønning (Ap), Camilla Løften (Ap), Inge Skjølsvold (Ap), Gro Karina Fosseide (Ap), Eirik Tørset (Ap), Magnar Dalsegg (H), Hege Gåsvand (H) 

Fra administrasjonen møtte: Birgit Reisch, Sivert Dombu, Henning Andersen


1/20 Spørretime

Svar på spørsmål fra spørretime 11.03.2020:

Spørsmål om hvor man henvender seg med klager på vegen og hva skjer med vegen via Rindal sentrum.

Svar: Ved klager på vegen, ring 175. Vi har fått bekreftet av vegen via sentrum skal asfalteres sommeren 2020. Djupdalsbrua er under utbedring, og det skal også bli utbedringer ved Rinna bru.

Ordfører Vibeke Langli sier på telefon til Trollheimsporten etter møtet at hun oppfordrer folk til å fortsette å klage når veiene er dårlige. Ring 175 når det gjelder fylkesveiene.
 

Spørsmål fra Hege Gåsvand (H): Er det en mulighet for at Rindal kommune kan kutte ut eiendomsskatt for lokale bedrifter i 2020? Da tenker jeg på om lovgivingen gir mulighet for dette pga. koronaepidemien og at det kan gis unntak pga. den situasjonen vi befinner oss i.

Svar fra Økonomisjefen: Svar på dette finnes i presentasjonen som økonomisjefen hadde. Se vedlegg på Rindal kommune sine nettsider.

– Dette er et kompisert lovverk, men saken skal utredes mer, sier ordføreren til Trollheimsporten.

Det blir mer om dette i en senere sak i dette møtet.

 

INFORMASJON OM KRISELEDELSEN SITT ARBEIDET FRA 12.03 – 21.04.20

Kriseledelsen har jobber seg fram til en god og strukturert arbeidsform hvor alle møtene har blitt avholdt via Teams.

Kriseledelsen: Vibeke Langli, Birgit Reisch, Nils Heggem, Tove Schei, Grete Ranes Heggem, Mari Wold, Magnar Dalsegg, Tor Arne Moen, Arnt Kyrre Johansen (delegert myndighet fra lensmann Tor Kristian Haugan)

Kriseledelsen ble utvidet med resten av ledergruppen: Henning Andersen, Gunnhild Strupstad og Sivert Dombu

Beredskapssekretariat: Vigdis Trønsdal, Knut W. Rist, Merete Gundersen, Tove Schei, Gunnhild Strupstad

Ansvar informasjonsarbeid: Tove Schei og Merete Gundersen

Publisert informasjon via Rindal kommune sine nettsider, SMS, Facebook og Trollheimsporten. Pressemeldinger i tillegg til Driva og Avisa Sør-Trøndelag.

17 møter avholdt – de aller fleste planlagt, men noen innkallinger på kort varsel. I tillegg flere «ettermøter» i mindre grupper. Hovedpunkter vedtatt i kriseledelsen: Første møte angående Korona i starten av mars og flere møter avholdt før det ble satt Krisestab.

Rådmannen orienterte om: Det kommer til å bli en del utsettelse/forskyvninger av oppgaver som er vedtatt utfør i Handlingsprogrammet. Dette pga. at ledergruppa og mange enheter har brukt all sin tid til å planlegge og jobbe med utfordringene rundt Covid- 19. Rådmannen vi komme tilbake til kommunestyre med en nærmere oversikt over oppgaver som ikke blir utført eller blir forskjøvet.

Økonomisjefen orienterte om den økonomiske situasjonen sett opp møt Korona pandemien. 

 

16/20 Bjergin næringsområde - områderegulering - sluttbehandling

Hege Gåsvand er inhabil i denne saken og Ola Bakk møter som vararepresentant

Ragnhild Grefstad fra Plankontoret deltok under behandlingen av denne saken.

Votering: Rådmannens innstilling enstemmig vedtatt.

Kommunestyrets vedtak: Kommunestyret egengodkjenner vedlagte forslag til områdereguleringsplan for Bjergin næringsområde. I samsvar med reglene i Plan – og bygningslovens §12-12



17/20 Søknad om støtte til etablering av miljøstasjon - Bjergin industriområde

Hege Gåsvand er inhabil i denne saken og Ola Bakk møtte som vararepresentant.

Ordfører opplyste at Ingrid Kvam Moen hadde sendt en epost til ordfører i 21.04.20 med informasjon om hvor vi i privat næringsliv skal levere avfallet ref. fra e-post. I saksfremlegg står det at vi kan levere på Remidt (gamle Hamos Stokkøyan) men det kan vi egentlig ikke. Vi har ingen mottak rundt oss for å ta imot vårt avfall. Er det små mengder kan vi få det, men flere av bedriftene har fått beskjed at de ikke tar imot om det er store leveranser som det ofte er.


Rådmannens innstilling: 

Rindal kommune avslår søknaden med den begrunnelse at Innovasjon Norge allerede har gitt et betydelig tilsagn til utviklingsdelen, at investeringsdelen faller utenfor virkeområdet for kommunens næringsfond og at det heller ikke finnes andre tilgjengelige midler.


Forslag fra Rindal Høyre i sak 17/20 Søknad om støtte til etablering av miljøstasjon – Bjergen Industriområde:

1. Rindal kommune er positiv til å støtte etableringen av en felles miljøstasjon i Bjergen Industriområde for 7 bedrifter i området.
2. Rindal kommune innvilger 25 % tilskudd begrenset oppad til kr. 325.000 til investeringer i bygg og utstyr til miljøstasjonen som er beregnet å koste kr. 1,3 mill, jfr siste søknad datert 14.04.20 fra bedriftene.
3. Tilskuddet bevilges over Rindal Utviklingsfond og utbetaling skjer i henhold til gjeldende vilkår for utbetaling fra Rindal Utviklingsfond. 


Felles forslag fra SP og AP:

1. Rindal kommune er positiv til å støtte etableringen av en felles miljøstasjon i Bjergen Industriområde for 7 bedrifter i området.

2. Rindal kommune innvilger 10 % tilskudd begrenset oppad til kr. 130.000 til investeringer i bygg og utstyr til miljøstasjonen som er beregnet å koste kr. 1,3 mill, jfr siste søknad datert 14.04.20 fra bedriftene.

3.Tilskuddet bevilges over Rindal Utviklingsfond og utbetaling skjer i henhold til gjeldende vilkår for utbetaling fra Rindal Utviklingsfond.

Votering Rådmannens forslag falt med 17 mot 0 stemmer SP og AP sitt forslag ble vedtatt med 15 mot 2 stemmer (H)


Kommunestyrets vedtak:

1. Rindal kommune er positiv til å støtte etableringen av en felles miljøstasjon i Bjergen Industriområde for 7 bedrifter i området.
2 Rindal kommune innvilger 10 % tilskudd begrenset oppad til kr. 130.000 til investeringer i bygg og utstyr til miljøstasjonen som er beregnet å koste kr. 1,3 mill, jfr siste søknad datert 14.04.20 fra bedriftene.
3 Tilskuddet bevilges over Rindal Utviklingsfond og utbetaling skjer i henhold til gjeldende vilkår for utbetaling fra Rindal Utviklingsfond.


Ordfører Vibeke Langli forteller at alle som tok ordet i diskusjonen var enige om at det er veldig positivt at bedriftene i Bjergen samarbeider så godt om et prosjekt som dette. Som vedtaket viser var alle partiene positive til å støtte tiltaket.

 

18/20 Forskrift om folkevalgtes rett til godtgjøring og velferdsgoder i Rindal kommune - høring

Votering: Rådmannens innstilling enstemmig vedtatt

Kommunestyrets vedtak: Kommunestyret vedtar å legge vedlagte utkast til «Forskrift om folkevalgtes rett til godtgjøring og velferdsgoder i Rindal kommune» ut på høring etter reglene i Forvaltningsloven. 



19/20 Rindal frivilligsentral - nye vedtekter

Votering: Rådmannens innstilling enstemmig vedtatt

Kommunestyrets vedtak:

1. Kommunestyret vedtar nye vedtekter for frivilligsentralen slik disse går fram av vedlegg datert 7.4.2020. 

2. Kommunestyret velger følgende kommunale representanter til det nye kontaktutvalget for frivilligsentralen, alle for resten av inneværende kommunestyreperiode der ikke annet er angitt:
- Bettina Røen Helgetun (leder) 
- Aud Gunvor Helgetun (nestleder) (til 31.12.2020) 
- Hilde Patterson 

3. Kommunestyret velger følgende personlige varamedlemmer, alle for resten av inneværende kommunestyreperiode: 
- Hege Gåsvand 
- Kari Mette Skjølsvold 
- Inger Bolme 

4. Rindal pensjonistlag, Rindal sanitetsforening og Rindal sokn velger hver ett medlem med varamedlem for så lang periode som hver enkelt av dem finner formålstjenlig, men gjerne for hele kommunestyreperioden.



20/20 Kommunale næringstiltak under koronakrisa

Møtebehandling:

Forslag om 3 tilleggs punkt til sak 20/20 fra Rindal AP:

- i tett samarbeid med fylket må vi bidra til at flest mulig lærlinger får fullført lærlingetiden
- kommunen skal raskt avklare økonomiske og praktiske konsekvenser av å fjerne eiendomsskatten på næring for 2020
- kommunen skal raskt avklare økonomiske og praktiske konsekvenser av å fjerne serveringsavgiften for restauranter mm for 2020

Votering: De 3 tilleggs punktene fra AP ble enstemmig vedtatt Rådmannens innstilling enstemmig vedtatt

Kommunestyrets vedtak:

Rindal kommune iverksetter i første omgang følgende tiltak under koronakrisa:

1. Tildele midler fra næringsfondet i samsvar med vedtektene, men prioritere tiltak som er retta mot lokale bedrifter som er ramma av koronakrisa. Aktuelle tiltak kan være kompetanseutvikling, utvikling av alternative/midlertidige driftskonsept og økt markedsaktivitet.

2. Sørge for at begrunnede forespørsler om utsatt betaling av kommunale krav behandles raskt. Etter avtale med hver enkelt bedrift utsette 2. termin 2020 for eiendomsskatt, husleie og låneforfall for dem som har utfordringer med å betale som følge av koronasituasjonen. Ny betalingsdato blir samtidig med 3. termin.

3. Opprettholde framdrifta i kommunal saksgang og politiske beslutninger som er viktige for næringslivet og om nødvendig avholde ekstra møter i folkevalgte organer.

4. Så langt det er økonomisk mulig stå ved inngåtte avtaler og dessuten forsere og igangsette prosjekter som holder bygg, anlegg og tilstøtende næringer i gang.

5. Utarbeide ei liste over prosjekter som raskt kan igangsettes dersom det kommer ekstraordinære statlige midler.

6. Betale regninger rettidig. Begrunnet forespørsel om betaling før forfall skal behandles fleksibelt og ubyråkratisk. 

7. Som hovedregel utbetale driftstilskudd uavkortet til institusjoner og organisasjoner, uavhengig av om de kan gjennomføre planlagt aktivitet eller ikke.

8. I samarbeid med organisasjonene i landbruket bidra til å avhjelpe en mulig kritisk situasjon når det gjelder tilgang til avløsere og sesonghjelp for å sikre matproduksjonen.

9. Gå i dialog med reiselivsnæringa (overnatting, servering og opplevelser) i bygda for å legge en plan for hvordan man raskest mulig kan komme tilbake til normaltilstand etter krisa.

10. Oppfordre alle i Rindal til i størst mulig grad å bruke lokale leverandører og å handle lokalt.

11. Sammen med Rindal Næringsforum og lokalbanken opprette tett kontakt med lokale bedrifter for å bistå dem med å møte krisa og bl.a. nyttiggjøre seg statens tiltakspakker fullt ut.

12. I tett samarbeid med fylket må vi bidra til at flest mulig lærlinger får fullført lærlingetiden

13. kommunen skal raskt avklare økonomiske og praktiske konsekvenser av å fjerne eiendomsskatten på næring for 2020

14. kommunen skal raskt avklare økonomiske og praktiske konsekvenser av å fjerne serveringsavgiften for restauranter mm for 2020


Til denne saka kommenterer ordfører Vibeke Langli at man bare er i startfasen med disse tiltakene. Her vil det skje mye mer framover, for det skjer endringer nesten fra dag til dag.



21/20 Valg av vararepresentant til styret i Svorka

Møtebehandling: Forslag på vararepresentant fra SP er Kjetil Løften Forslag på vararepresentant fra Høyre er Geir Atle Kvendset

Det protokolleres at det er Ola T. Heggem som er hovedmedlem i Svorka fra Rindal kommune og at det er Anne Nordli som er ekstramedlem. Dette ble enstemmig vedtatt

Votering: Sp sitt forslag på Kjetil Løften fikk 15 stemmer og ble valgt. Høyre sitt forslag på Geir Atle Kvendset fikk 2 stemmer.

Kommunestyrets vedtak: Kjetil Løften ble valgt som vararepresentant for hovedmedlemmet fra Rindal kommune i styret til Svorka. 



22/20 Personvernombud

Votering: Rådmannens innstilling enstemmig vedtatt.

Kommunestyrets vedtak: Rindal kommune videreføre ordningen med personvernombud i regi av IKA Møre og Romsdal som ei permanent ordning. 

 

23/20 Budsjettendring investering og låneopptak 2020

Møtebehandling: Det rettes opp en feil i tabell ved brannbil: ikke 5000,- men 5 mill.

Votering: Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.

Kommunestyrets vedtak:

Kommunestyret endrer budsjettet for investeringer i 2020 og vedtar følgende bevilgningsoversikt på investeringer med de endringer som er foreslått:
(For oversikt viser vi til protokollen på Rindal kommune sine nettsider. red.anm.)

Kommunestyret vedtar at det blir tatt opp lån på kr. 11 609 000,- til investeringer i 2020 og til dekning av investeringsregnskapet for 2019.
Kommunestyret vedtar at kr. 289 105.- i udekket egenkapital i investeringsregnskapet for 2019, blir dekt av ubundet investeringsfond



24/20 Høringsinnspill Klimakur 2030

Votering: Ordfører sin innstilling ble enstemmig vedtatt

Kommunestyrets vedtak:

Rindal kommune ønsker en mer balansert debatt rundt hvordan landbruket skal delta i å nå klimamålene. Klimakur 2030 peker for ensidig på at en overgang fra å spise rødt kjøtt til å gå over til plantebasert kost, skal redusere klimautslipp.

Det er betydelig faglig uenighet om hva som er de egentlige langsiktige negative effektene av utslipp av metan fra husdyr, ettersom metan har ganske kort levetid i atmosfæren. Det er ikke utslipp fra husdyr som har skapt klimaproblemet, og da virker det urimelig å straffe husdyrholdet med strenge kutt.

Rindal kommune mener at Klimakur 2030 burde legge mer vekt på å utrede følgende tiltak for å redusere klimautslipp:
- redusert import av mat og større selvforsyningsgrad
- mer bærekraftig landbruk og matproduksjon
- redusert matsvinn
- mer klimavennlig agronomi (fôring, gjødsling, avl, husdyrhelse, karbonlagring)
- mer klimavennlig teknologi, fossilfri maskinpark og fossilfri oppvarming

Rindal kommune ber om at den inngåtte klimaavtalen mellom regjeringen og landbruket blir lagt mer vekt på. Der er det mange tiltak som næringen er enig med regjeringen om, og som på mange områder er langtrekkende og omfattende. Rindal kommune har stor tro på at videreføring av denne avtalen, som er forankret i næringen, vil kunne oppnå målene i større grad enn det Klimakur 2030 legger opp til. 

- Klimakur 2030 er en stor rapport, og det er mye å sette seg inn i. Det er viktig å uttale seg om dette. Jeg kommer med mer informasjon om rapporten senere, sier ordfører Vibeke Langli.
 

Rindal kommunestyre fra 2019 foto Mari Næss Bolme_690x460.jpg
Kommunestyret i Rindal 2020. (Foto: Mari Næss Bolme, arkiv)

 

Bildet øverst: Skjermdump fra kommunestyremøtet.