Dag 1: Todalen skule

Førsteklassingene i Surnadal

I dag starter Trollheimsporten med en serie artikler om førsteklassingene i Surnadal kommune. Dagens skole ligger i Todalen, og de fire andre skolene blir presentert hver sin dag fremover.

TodalenTrio_690x575.jpg

Dagens artikkel handler om Trollheimsportens besøk på Todalen skule. Her går Maria Kvendset Bergli, Tor Asbjørn Mikkelsen Karlsen og Hallvard Rudson Pereira Nordvik sammen på første trinn og har Britt Mossing som kontaktlærer. Jeg møter en munter gjeng, 1. - 4. klasse, som har kunst og håndverk sammen. Elevene viser gledelig frem kunstverkene sine hvor de viser at de har lært å male mennesker i bevegelse.

 

TodalenTorA_690x544.jpg

Tor Asbjørn med sitt maleri av mann som beveger seg.

 

Etter elevene har ryddet, vasket etter seg og fått av seg maleklærne, går vi til klasserommet like ved. Her får jeg en grundig innføring i sitteplasser i rommet, ulike familiemedlemmer og hva gjengen har lært i det siste. Det inkluderer blant annet det å tegne innenfor streker, nye bokstaver og nye ord som ingefær og oregano. Kontaktlærer Britt viser frem innkjøpt ingefær og oregano i klasserommet, så det er lett for elevene å knytte ord til ting.

Noe det ikke er så lett å knytte til hverdagen er et tema som skolen jobber bevisst med, nemlig mobbing. Elever fra høyere trinn har vært innom første og fortalt dem om nettmobbing i forbindelse med regjeringens kampanjeuke for Manifest mot mobbing denne uka. Trykk her for mer informasjon om kampanjen Voksne skaper vennskap. Når jeg stiller Maria, Tor Asbjørn og Hallvard spørsmål om hva mobbing er og hva man kan gjøre når man opplever mobbing, har de svarene klare:

- «Mobbing er når noen er tøffe mot andre. Broren min er noen ganger tøff mot mamma når han ikke vil ha kos, men han er aldri tøff mot meg.»

- «Man skal si fra hvis man ser mobbing! Da tar man fram pekefingeren og sier ‘Hei! Sånt gjør man ikke!’ og så sier man fra til mora.»

 

Britt kan fortelle at Todalen skule i fjor starta med fellesmåltid hver dag. Elevene får brødskive og pålegg og lærer seg å dekke på, smøre skiver og ta av bordet. Hun ser at det er en positiv opplevelse for elevene, det å sitte sammen og lære av hverandre. Innimellom «smitter» noen vaner over på andre, og de lærer seg å prøve nye smaker. Britt ser det også som svært positivt sosialt sett at barnehagen ligger rett ved siden av skolen, og at de har førskoleklubb.

Det er tydelig at Maria, Hallvard og Tor Asbjørn har det godt sammen; latteren sitter løst og de flyr høyt og lavt i klasserommet.

TodalenLek_690x520.jpg

 

Mot slutten av besøket stilles den muntre trioen et viktig spørsmål: «Hva vil du bli når du blir stor?». Maria satser på å bli malekunstner, Hallvard har ambisjoner om å bli fotballspiller, og Tor Asbjørn har et helt spesifikt ønske: «E he kjøle løst te å arbei me Mikkelsen Maskin!»

 

Følg med på Trollheimsporten de kommende dagene, når vi besøker de fire andre førsteklassene i kommunen.

Trykk på bildene under for større versjoner.

DSC_0004
DSC_0006
DSC_0011
DSC_0014
DSC_0017
DSC_0020