Folkehelsevalget 2015
Hva slags planer har partiene for hvordan innbyggerne skal holde seg friske? Det bør velgerne og mediene spørre kandidatene til høstens valg om, mener Lisbet Rugtvedt, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen.
I følge folkehelseloven har kommunene ansvar for å «fremme befolkningens helse, trivsel, gode sosiale og miljømessige forhold og bidra til å forebygge psykisk og somatisk sykdom, skade eller lidelse, bidra til utjevning av sosiale helseforskjeller og bidra til å beskytte befolkningen mot faktorer som kan ha negativ innvirkning på helsen.»
Alle har ansvar for å passe på sin egen helse, men i tillegg må vi i fellesskap forebygge sykdom. Kommunene kan bidra til at vi kan ta vare på helsa og forebygge sykdom på mange måter: Sørg for at alle barn i skoler og barnehager får en times fysisk aktivitet om dagen, og at de får gratis frukt og grønt. Legg til rette for gode områder for lek og idrett, turstier og trygge gang og sykkelveier. Bekjemp forurensning og dårlig luftkvalitet. Skap gode tilbud til folk som trenger hjelp til å slutte å røyke eller gå ned i vekt. Ha tilbud om fysisk aktivitet til byens seniorer, for eksempel på seniorsentre og aktiviteter i regi av frivillige organisasjoner.
Tenk om vi kunne få en valgkamp der partiene begynte å konkurrere like ivrig om forebygging av sykdom som de gjør om sykehus og sykdomsbehandling! Du kan bidra ved å spørre dine lokale folkevalgte om hva de vil gjøre for folkehelsa i din kommune.
Lisbet Rugtvedt, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen