Ingress

Møte i Rindal kommunestyre i dag

Forbereder søknad om overflytting til Sør-Trøndelag

Arbeidet med kommunereformen sto på saklista til Rindal kommunestyre i dag. Ordfører Ola T Heggem fikk hele kommunestyret med på sitt forslag om å forberede en søknad om overflytting til Sør-Trøndelag. Det var også satt av tid til orientering om kirkebrannen, om uteområdet ved Øvre Dalen, Kul-tur-sti og trafikkplan i Rindal Sentrum.


I dag var ikke kommunestyret fulltallig. Med 14 representanter var kommunestyret vedtaksført. Kirsti Barbo Landsem ble valgt som settevaraordfører.

Kulturskoleelever.jpg
Silvio Krauss og hans elever f.v. Malin, Sanna og Ane.


Møtet startet med kulturinnslag fra Indre Nordmøre kulturskole, ved Silvio Krauss og hans elever. Sanna sang "Hallelujah". Ane sang "Stay". Malin sang "Lys og varme".
 

SAK NR 067/14 GODKJENNING AV MØTEBOK

Møteboka ble enstemmig godkjent.
 

SAK NR 068/14 MØTEPLAN POLITISKE MØTER 1.1. - 30.9.2015

Les saksdokumentene her

Møteplana ble enstemmig vedtatt.


069/14 BUDSJETT OG HANDLINGSPLAN FOR IKT ORKIDÈ 2015 - 2018

Les saksdokumentene her

Bjarne Nordlund.jpg

Saka ble lagt fram av økonomisjef Bjarne Nordlund. Han forklarte litt om prosessen rundt reorganisering av IKT Orkide, som kommunestyret skal behandle i en egen sak senere.

- IKT Orkide har blitt en stor virksomhet, sa Bjarne Nordlund. Virksomheten må reorganiseres. En av grunnene er at det er svært mange deltidsstillinger innenfor IKT Orkide, og det er vanskelig å få samordnet alt.

Løsningen som ble valgt er en kompromissløsning. Hovedsystemene innen IKT skal samles, men hver kommune skal ha igjen noen systemer innenfor egen organisasjon. Kristiansund kommune blir vertskommune, og IKT-personell samles og tilsettes i Kristiansund kommune.

Nye vedtekter og avtaler gjør IKT Orkide-samarbeidet mer forpliktende. Det er et dillemma for Rindal kommune. Man kan spørre seg om det er rett å gjøre store endringer nå, når det er så usikkert hvordan kommunestrukturen blir etter kommunereformen. - Men det er mye som skjer på dette området, og hvis vi skal ta ansvaret på dette området helt alene kommer vi fort på etterskudd, sa Bjarne Nordlund. - Kommuneadministasjonen mener derfor at det helt nødvendig å være med i dette samarbeidet også framover. Rindal kommune kommer ganske godt ut av dette økonomisk, på sikt, siden vi er godt bemanna på IKT i dag, sa Bjarne Nordlund.

Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.


070/14 STIFTING AV SAMEIET ØVRE DALEN

Les saksdokumentene her

Saka ble lagt fram av økonomisjef Bjarne Nordlund.

Leilighetene på Øvre Dalen er lagt ut for salg på finn.no. Se annonsene her.

- Det har tatt noe lenger tid enn beregnet å ordne alle formaliteter slik at leilighetene kan selges, forklarte Bjarne Nordlund. - Men nå er det klart, og neste onsdag kveld blir det visning, sa han.

Tove Flåtten.jpg

Tove Flåtten (Krf) nevnte forbudet mot dyrehold som ligger i vedtektene. Hun mente at dyrehold bør være lov. Hun syntes også at renovasjon og kommuneale avgifter burde vært lagt inn i felleskostnadene.

Bjarne Nordlund sa at det er en åpning for å få holde dyr, innenfor vedtektene. - Grunnen til bestemmelsen om dyrehold i vedtektsforslaget er at det er stadig mer fokus på allergier, sa han. - Når det gjelder felleskostnader så er det standard det som ligger i vedtektsforslaget, sa Bjarne Nordlund. Vedtektene kan endres senere, når leilighetene er solgt.

Forslag på et tredje medlem til styret i sameiet: Bjarne Nordlund. Birgit Reisch ble foreslått som styreleder for 2 år. Nils Heggem er også med i styret. Denne styresammensetningen ble enstemmig vedtatt.

Rådmannens innstilling i saka ble enstemmig vedtatt.


071/14 KOMMUNEREFORMEN - LOKAL PROSESS OG FRAMDRIFT I ARBEIDET

Les saksdokumentene her

Saka ble lagt fram av rådmann Birgit Reisch.

- Siden vi skal orientere oss nordover har jeg bedt om å få bli med i prosjektlederforum på Trøndelags-sida, sa Birgit Reisch.

- Jeg kan berolige alle med at vi er med i prosessen mht kommunereformen, sa ordfører Ola T Heggem (Sp). - Vi følger fylkesmannens plan for prosessen, så vi er på ingen måte i bakleksa, sa han. Han nevnte også at kommunen har tatt initiativ til en ny side på Trollheimsporten, der nyheter om kommunereformen blir lagt ut fortløpende. Den sida finner du under "Om Rindal" i hovemenyen, og "Kommunereformen" i neste meny.

- Jeg må innrømme at jeg selv og mitt parti er noe skeptisk til kommunereformen, sa Ola T Heggem. - Det er viktig å huske at vi er helt i startfasen i prosessen, sa han. - Orkide har fått to hele årsverk fra fylkesmannen, for å jobbe med kommunereformen. Jeg har inntrykk av at vi har mulighet til å bruke av disse midlene, sa Ola T Heggem.

Fylkesgrenser skal ikke være noen hindring for kommunesammenslåing. Ola T Heggem avsluttet sitt innlegg med å vise til til eget utspill i Adressa i går – Ta med deler av Nordmøre, der han argumenterer for at noen nordmørskommuner kan innlemmes i Sør-Trøndelag.

John Ole Aspli (Ap) støttet rådmannen sitt forslag til prosess rundt kommunereformen. Han var glad for å se at Rindal nå er litt mer på offensiven mht kommunereformen.

- Rindal Kommune er en god kommune å bo i. Hvis det hadde vært opp til meg så hadde Rindal bestått som en egen kommune, men det er ikke jeg som bestemmer det, sa Kirsti Barbo Landsem (Sp). - Kommunesammenslåing skal det bli, det sier regjeringa, sa hun. - Hvis det blir kommunesammenslåing kan vi se bort fra de fylkesgrensene og kommunegrensene vi har i dag, sa Kirsti Barbo Landsem. Dette er bra, mente hun. - Vi kan gjerne viske ut dagens grenser, og begynne å tegne nye streker på kartet. Kirsti Barbo Landsem nevnte også en del årsaker til hvorfor rindalingene føler så sterk tilhørighet til Trøndelag.

- Jeg mener at lokalsamfunnet Rindal er viktigere enn kommunen Rindal, sa ordfører Ola T Heggem. - Jeg håper at vi kan enes om det i arbeidet framover, sa han.

Ola T Heggem (Sp) fremmet forslag til et nytt punkt 11 i saksframlegget: "Kommunestyret ber rådmannen om å forberede en søknad der Rindal kommune søker overføring til Sør-Trøndelag."

Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.

Senterpartiets tilleggsforslag ble enstemmig vedtatt.


072/14 REFERATSAKER

Saksdokumentene finner du her, vedlagt saklista til møtet.

Ordfører Ola T Heggem gikk igjennom referatsakene, og disse ble enstemmig godkjent.
 

Orientering om uteområdet ved Øvre Dalen, Kul-tur-sti og trafikkplan v/ plansjef Sivert Dombu

Sivert Dombu.jpg

Uteområdet ved Øvre Dalen: Man ønsker å gå videre med alternativet "Amfi". Kostnadsoverslaget er 1,8 millioner. Her finnes det muligheter for tilskudd, og nabo-bedriftene må i også bidra. Kjernen i det planlagte området blir et amfi mellom Øvre Dalen og El-Co-bygget. Det blir også noe stenlegging, planting av trær, og noe plen. Hvis det skal være mulighet til å få støtte fra fylkeskommunen må det være en viss standard på området, asfaltering er ikke godt nok.

Kul-tur-sti: Her har man fått spillemidler til bru og sti. Det er "nå eller aldri". Dersom disse prosjektene ikke gjennomføres i 2015 faller tilskuddene bort. Brua er kostnadsberegna til 3,6 millioner + mva. Fylkeskommunen bidrar her med 1,7 millioner. I tillegg er det flere bidragsytere, bl.a. Rindal Sparebank. Stien er beregna til 1,005 millioner. Stjernetårn og trimplass er også planlagt. Kommunen har forplikta seg overfor NTNU til å bygge stjernetårn i mai 2015. Stjernetårnet er prosjektert som en studentoppgave ved NTNU. Kostnadsoverslaget er på 385.000 pluss mva. Her er ikke finansieringen helt på plass enda.

Trafikkplanen: Dette gjelder området rundt Rindal skole, skimuseet, Rindalshuset og Rindalshallen. Plansjef Sivert Dombu forsikrer at det blir nok parkeringsplasser i dette området.
 

Orientering om kirkebrannen v/Johan Helgetun fra Rindal sokneråd og kirkeverge Ingeborg Nordlund

Johan Helgetun.jpg

- Inne i tårnet på Rindal kirke er det et virvar av stiger og dårlig sikt, og det er trangt, fortalte Johan Helgetun. Han fortalte at han har fundert mye på hvordan brannmannskapene kom seg opp inne i tårnet, med røydykkerutstyr, i mørket, med flammer over seg og tordenvær utenfor. Brannslangen er tung, og det kalde vannet som ble sprøytet oppover i tårnet kom ned igjen, så de som sto inne i tårnet fikk både kaldt vann, glødende spiker, store metallbiter og brennende trebiter over seg. Utvendig ble brannmannskap løftet opp av kranbil. Spiret falt plutselig ned fra tårnet og borret seg lagt ned i bakken. Rundt kirkeveggen utvendig går et metallbeslag, her har det oppstått sveiseflammer flere steder mellom ulike metalldeler. På disse stedene kunne det lett ha oppstått nye branntilløp.

Brannvarslingsanlegget i kirka ble slått ut i lynnedslaget, så man måtte kalle ut brannmannskapene pr telefon. Isolerte flater inne i kirka er naturlig nok vannskadet, og en del er allerede revet ut.

All ære til brannmannskapene fra Rindal, Surnadal og Meldal, som samhandlet bra. Og vi retter også en stor takk Magnar Ranheim, som varslet først om brannen, og til Petter Holte, som raskt var på plass med brannbil med mannskapskorg, slik at brannmannskapene kom til utvendig.

Man vet enda ikke hvilken tilstand kirkeorgelet er i. Men hele det elektriske anlegget er skadet, og alt må skiftes ut. Noen kostnader vil komme til tillegg til det som dekkes av forsikringsselskapet, men dette er hovedsaklig for å få løsninger som varer enda lenger. For eksempel får man dekket kostnadene med nye stålbeslag, men dersom man tar ekstrakostnaden med å bruke kobber i stedet får man en betydelig lengre levetid.

- Vi har fått spørsmål om kirka står ferdig til konfirmasjonen i vår, men det tror jeg kanskje ikke det blir, sa Ingeborg Nordlund. - Vi må bruke tid på dette, for å få gjort en skikkelig jobb. Vi gjør vurderinger hele tida, om hva vi må gjøre nå og hva som skal gjøres senere, sa hun.


Fra kulturskolen sine innslag:

Sanna.jpg

Ane Storli.jpg

Malin Mogset.jpg