Formidlingsevne i særklasse
Vårsøgbygda var på sitt vakreste da visekunstner og nasjonaltrubadur Ole Paus stod på scenen på Kleiva. Henning Sommerro og John Pål Inderberg leverte som alltid, og sammen sørget de for en ny solid Kleivakveld.
Paus, som fylte 70 år i februar, var Kleivakveldens store trekkplaster - og han skuffet ikke. Med sin lunefulle humor og gode tekster hadde han publikum i sin hule hånd fra første strofe. Han leverte humoristiske låter hvor blant annet politikere og norges rikeste menn fikk gjennomgå, men vi fikk også høre de mer alvorlige og sterke låtene hvor tekstene treffer rett i sjela.
I 2013 deltok han i den populære TV2-serien "Hver gang vi møtes", hvor han ble titulert som "tårekongen" ettersom låtene han fremførte stadig førte til at de andre artistene tok til tårene. Det skjedde også på Kleiva. Særlig under "Bon Voyage" og "Mitt lille land" - der førstnevnte ble skrevet i medmenneskelighet i flyktningkrisen. "Mitt lille land" blir omtalt som en nasjonalhymne, og blir stadig brukt i flere sammenhenger - blant annet etter terrorangrepet mot Norge i 2011.
Ole Paus har mer enn 40 plateutgivelser på merittlisten - både alene og sammen med andre. Det tallrike publikummet på Kleiva fikk høre en opplagt 70-åring som har en eventyrlig formidlingsevne, og som sørget for et flott punktum på årets Kleivakveld.
Stående applaus for Paus
Kulturelle innslag
Som alltid var Henning Sommerro og John Pål Inderberg i storslag, til tross for at sistnevnte var febersyk. Sammen er de en uslåelig Kleiva-duo som improviserer, synger, spiller og forteller på sin helt spesielle måte. Det å høre Sommerro og Inderberg (denne gangen også med Oddbjørn Sponås på slaginstrument) fremføre "Vårsøg" på den lille scena med Surnadal som bakteppe er noe helt spesielt. Rørende vakkert, rett og slett.
Vakkert var det også da forfatteren Kjartan Fløgstad fremførte sine dikt på nynorsk. Tonesatt av Sommerro og Inderberg ble det en unik fremførelse.
Henning Sommerro, Kjartan Fløgstad, Oddbjørn Sponås og John Pål Inderberg
Publikum fikk også stifte et bekjentskap med artisten Marjan Vahdat fra Iran, som forteller sin sterke historie via musikken. Kulturskoleelevene Emilie Brøske Rønning og Gunn Astrid Hove fikk æren av å fremføre dikt som var tonesatt av Sommerro, og dansere fra Dansekompaniet tolket musikken på sin grasiøse måte.
Dansere her er Gunn Mari Våbenø, Ine Fiske , Mira Husby Bævre og Hedda Edvardsen.
På andre plasser danset Kristin Bøklep, Ranje Hoem, Leah Snekvik Wilhelmsen og Frida Bergheim fra KIN'S Dansekompani.
Tradisjon tro ble det også lest opp dikt som ti elever i grunnskolene i Surnadal kommune har skrevet.
Febersyk Inderberg leverte likevel på samme nivå som tidligere år
Henning Sommerro er kronprinsen av Kleiva
Overrasket vinner av Kleivaprisen
Einar Sødergren fikk tildelt Kleivaprisen for sin enorme innsats innen kulturlivet i Surnadal - både som musiker og dirigent. Han ble både overrasket, glad og rørt.
- Dette var jeg helt uforberedt på. Jeg har ikke tenkt tanken et tidels sekund. Ikke i dag, og ikke tidligere. En slik pris viser at jobben jeg gjør blir satt pris på, og det er gledelig. Mitt ønske er å gi energi til andre via musikken, og det håper jeg på å få fortsette med, sa prisvinneren som vet at han kan virke litt skarp av og til.
- Om noen har fått en overhaling av meg noen gang, så må jeg be om unnskyldning. Det er gjort i beste mening, sa Sødergren til latter fra publikum.
Kleivaprisen ble overrekt av fylkesordfører Jon Aasen og ordfører i Surnadal kommune, Lilly Gunn Nyheim.
Vårsøghelga fortsetter søndag med strengekor i Stangvik kyrkje, gratiskonsert med RAVI ved Austistua Moen og kammerkonsert på Gulla Gård.
Kleivaprisvinner Einar Sødergren sammen med fylkesordfører og ordfører