Nakken Per Eldar

Møre og Romsdal bondelag melder:

Fortsatt gardsdrift i stedet for nedlegging

 

Per Eldar Nakken er ansatt som prosjektleder i Møre og Romsdal Bondelag sitt treårige prosjekt ”Fortsatt gardsdrift”, der målet er drift på garden i stedet for nedlegging når nåværende gardbruker nærmer seg pensjonsalder.

 

Gjennomsnittsalderen for bøndene i Møre og Romsdal er 51 år. Om lag 20 prosent av disse er over 62 år. Ferske tall viser at det nå er under 900 melkeprodusenter i fylket og under 2.800 gardsbruk i drift. Til sammenligning var det vel 2.000 melkebruk og 4.500 gardsbruk for tolv år siden.

 

Prosjektleder Per Eldar Nakken, som tok til i stillinga 1. desember, har bred bakgrunn fra landbruket i Møre og Romsdal, både fra Tine, landbrukssjef i Fræna, Innovasjon Norge, fylkesmannen og fylkeskommunen.

 

- Den primære målgruppen for prosjektet er bønder som nærmer seg slutten av sin bondekarriere og det ikke er avklart generasjonsskifte. Målet er å bidra til videreføring av driften gjennom dialog og kartlegging av mulige veivalg og prosess videre. Det vil også være aktuelt å tilby det samme til bønder som er ute i god tid med å avklare veien fram mot et generasjonsskifte, sier Nakken.

 

Bakgrunnen for det treårige prosjektet som Møre og Romsdal Bondelag nå kjører i gang er at et stort antall bønder er i ferd med å nærme seg pensjonsalder. I svært mange tilfeller driver de relativt store og levedyktige gårdsbruk, men det er ingen neste generasjon som står klar til å overta.

 

- I en slik situasjon handler det ikke bare om hvorvidt det finnes en kjøper som kan og vil betale en akseptabel pris eller om bruket har et tilstrekkelig og framtidsretta driftsapparat, men kanskje vel så mye om følelser og holdninger. Den enkelte bonde må selv ta valget for seg og sitt bruk, men det er viktig at alle alternativer og de ulike konsekvenser blir belyst, sier Per Eldar Nakken.

 

Vesentlig for gjennomføringen av prosjektet er å komme i kontakt med de bønder som tilhører målgruppen. Særlig nå i første fase i prosjektet, etter hvert vil oppfølging utgjøre en større del. Prosjektleder Per Eldar Nakkens oppfordring er herved at de som er aktuell for prosjektet tar kontakt med han.

 

Nakken Per Eldar.jpg

Per Eldar Nakken er prosjektleder i Møre og Romsdal Bondelags treårige prosjekt ”Fortsatt gardsdrift” (Foto: Arild Erlien)