Mari Wold

Pressemelding fra Rindal kommune ved kommuneoverlege Mari Wold:

Fortsatt trinnvis åpning av aktiviteter og virksomheter

Det er nå meget lav smittespredning i samfunnet, og det gjøres fortsatt en trinnvis åpning fram mot sommeren. Målet er at flest mulig aktiviteter og virksomheter som har vært stengt, kan åpne.

Tiltakene vi har gjennomført i fellesskap har hatt god effekt. Det er helt avgjørende at vi fortsatt følger helsemyndighetenes råd om å holde avstand, vaske hendene og holde oss hjemme når vi er syke. Skal vi kunne fortsette gjenåpningen av samfunnet, må vi være ekstra nøye for at vi fortsatt skal ha kontroll på smittesituasjonen.
 

Barnehager og skoler

Regjeringen legger i dag fram nye smittevernveiledere for barnehager og skoler. En ny modell med rødt, gult og grønt trafikklys skal avgjøre hvilke smitteverntiltak som gjelder. I dag praktiseres rødt nivå med omfattende tiltak. Fra 2. juni nedjusteres smitteverntiltakene til gult nivå. Det betyr blant annet slutt på 1-metersregelen, og at hele skoleklasser og barnehageavdelinger kan være samlet.

Fra onsdag 3. juni gjelder:

  • Barnehagebarna og skoleelevene vil være sammen i sine vanlige avdelinger og klasser
  • Åpningstid ved barnehagene i Rindal er klokka 7.00 – 16.15
  • Åpningstid ved Rindal SFO er klokka 6.45 – 16.15
     

Selskaper, arrangement og ulike virksomheter

Fortsatt er anbefalt størrelse på grupper i private sammenhenger maksimalt 20 personer, forutsatt at man kan holde minst én meter avstand.

Det tillates arrangementer med inntil 50 deltakere på offentlig sted, der deltakerne kan holde minst én meter avstand til hverandre og der det er en ansvarlig arrangør. Dette gjelder alle typer arrangementer, også idrettsarrangementer som stevner, cuper og kamper.

Fra 1. juni gjelder:

  • Trening for barne- og ungdomsidrett for unge til og med 19 år åpnes igjen. Det åpnes for at barn og unge kan trene innendørs og utendørs uten å holde en meter avstand i grupper på inntil 20 personer, helst faste grupper.
  • Serveringssteder som ikke selger mat kan åpne, så lenge de kan holde regelen om avstand på minst én meter. Det stilles krav i forskrift om sitteplasser og bordservering.

Fra 15. juni gjelder:

  • Det åpnes for arrangementer med opptil 200 personer. Arrangør er ansvarlig for at smitteverntiltak følges.
  • Intensjon om å åpne treningssentre, forutsatt at helsemyndighetene i samarbeid med bransjen har kommet fram til forsvarlige smitteverntiltak.
  • Intensjon om å åpne badeland og svømmehaller generelt for publikum, forutsatt at helsemyndighetene i samarbeid med bransjen har kommet fram til forsvarlige smitteverntiltak.
     

Utenlandsreiser og karantene

Utenriksdepartementet opprettholder reiserådet som fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land fram til 20. august.

Alle som kommer inn til landet, skal i karantene i 10 døgn fra den dagen de kommer hit. Dette kalles også reisekarantene.

EU/EØS-borgere nå kan reise til Norge å besøke ektefelle, samboer eller barn under 18 år. Barn under 18 år kan også besøke sine foreldre i Norge.

Videre åpnes det opp for at EØS-borgere som eier fast eiendom i Norge, som en fritidsbolig, kan besøke denne.

Dersom du er i reisekarantene, skal du oppholde deg i eget hjem eller på annet egnet oppholdssted. Du kan bare oppholde deg utenfor hjemmet eller oppholdsstedet hvis du kan unngå nærkontakt med andre enn dem du bor med til vanlig.

Les oppdatert informasjon på Folkehelseinstituttets hjemmesider https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/

Mari Wold,
kommuneoverlege