Fra ende til annen II
Fotografens standplass (til høyre) var midt på kommunegrensa - men oppover her er det et stykke hvor grensa går midt i elva Surna. Så gardene i Dalsegglia her ligger i Surnadal kommune.
Og historia om grenseoppgangen her er den samme gamle - sett fra Rindals side: Surnadalingen og rindalingen skulle starte ut likt, ved hanegal, og der de møttes, der skulle kommunegrensa bli. Men så tjuvstarta surnadalingen og rakk et godt stykke oppover mot Svorka der på nordsida...
Helt tilsvarende historie går det om grensa øst i Romundstadbygda - den mektige meldalsbonden tjuvstarta over Høgkjølen og rakk nesten ned til garden Setra før han møtte rindalingen. Bare se på kartet, grenselinja går i kors og krok der.
Men hvordan gikk det til at Rindal - og dermed Møre og Romsdal fylke - klarte å skjære av et kakestykke av Resfjellet?
Vi har forflytta oss litt opp i Rindal, på nordsida (bilde 2 til høyre)- her langs bekken ned fra Tørset er det full vår. Det vesle uthuset tilhører hytta til Walter Keim - Like oppafor her gikk Tørset-sauer, nylig sluppet ut på beite:
Sjå resten av bildene nedenfor - klikk på dem og sjå dem større og i en serie: Her kommer tyekst til et par av bildene - sammenlign med bildetekstene:
Der ligger garden Lia (Grøsetlia). Over høgda her gikk hovedveien i gamle dager. Midt i bildet laftehallen til Jostein Jonli, som han skal utvide nå i sommer - hyttene blir bare større og større. Nå i vår holder Jostein på å ferdigstille ei tømmerhytte. på 90 kvadrat på sørsida av Rørvatnet. Kunden er en trondheimsfamilie. Hyttebygging er blitt en viktig inntektskilde for mer enn én rindalsbonde.
Så hadde den enfoldige fotografen planer om å kjøre bomveien fra Haugen over til Rørdalen. Det er jo altfor tidlig, veien er ikke snøfri før om 1-2 uker. Det ser vi her:
Denne hytta i Rørdalen (rett opp for Solvik) nyter godt av at den ligger sørvendt - det flommer over av hvitveis der nå. Ifølge skiltet midt på hytteveggen heter den "Fjellro". Her ligger vel mye av forklaringen på hvorfor så mange byfolk (især fra Trondheim) velger Rindal når de skal ha seg hytte. Bygda vår har liksom en litt annen form for uteliv å tilby enn for eksempel hyttekommunen Oppdal. En annen delforklaring er sikkert det hyggelige prisnivået på hytter i Rindal.