Fra feilgrep til omdømmebygging
Årets festival markerte på mange måter et nytt retningsvalg for Norsk Laksefestival. De første skrittene på veien mot omdømmebygging og kvalitetsheving ble tatt, og nå sikter hovedkomiteen og stiftelsesstyret seg inn på de neste etappene.
Mandag kveld inviterte Stiftelsesstyret for Norsk Laksefestival til åpent møte for alle interessenter med formål å evaluere årets arrangement og få innspill til veien videre. Oppmøtet ble ikke det helt store, men Råg Schei fra stiftelsesstyret er likevel godt fornøyd med konstruktive bidrag og gode evalueringer.
Nødvendige grep
Blant de mest omdiskuterte tiltakene som ble gjort i år finner vi endringene på martnassiden. Trygve Roaldset fra hovedkomiteen forklarer at intensjonen for flere år tilbake var å knytte sammen hele sentrumsområdet ved å plassere utstillere i alle martnasgatene. Da måtte det nødvendigvis fylles på med en hel rekke "ballongselgere" for å fylle ledige plasser, noe som gikk på bekostning av mer seriøse utstillere innen mat, håndverk og lignende kvalitetsvarer. Det var et feilgrep som har kostet dyrt og gitt festivalen et dårlig omdømme, mener Roaldset.
- Det stikker like mye hver gang vi får det stempelet, spesielt når vi jobber så hardt som vi gjør. Derfor var det godt å bli kvitt det i år, fastslår han.
2016 ble dermed det første året hvor en utvelgelsesprosess ble satt i gang for å filtrere ut de såkalte "jalla-selgerne" og kun gi rom til kvalitetsutstillere. Derfor ble det også en merkbar reduksjon i antall utstillere, og martnasgata ble redusert til et langt mer komprimert område foran Coop-bygget på Skei.
- Det var nødvendige grep som ble tatt, både for de besøkende og for utstillerne. Det nytter ikke å stramme inn litt. Man må begynne fra scratch for å bli tatt seriøst, sier Roaldset.
Avgjørelsen førte med seg mange reaksjoner.
- Vi har hørt mye positivt, men mange savnet noe i Miljøgata, sier festivalgeneral Ragna Mauset.
Til neste år håper de at de seriøse utstillerne kommer tilbake, og at ryktet om positive opplevelser fra Norsk Laksefestival sprer seg blant flere. Mauset og resten av hovedkomiteen er forberedt på at det å bygge opp et godt rennomé tar tid, men er også glade for at de nå har startet arbeidet.
Viderefører gode erfaringer
Nytt av året var også matteltet, hvor aktører som Gårdsslakteriet Sylte, Vorpå Røkeri, Romstad Gård og Smøla Mikrobryggeri var samlet under én teltduk. Det ble en suksess.
- Dette vil vi bygge videre på, for her har vi stort potensial. Men til neste år håper vi på et bredere tilbud innen ferdigmat, så besøkende har mulighet til å spise mer mat på stedet, sier Toril Kyllo fra hovedkomiteen.
Musikken ble også en suksess, blant annet med CC Cowboys som største trekkplaster, og sikret inntekter over budsjett. Ragna Mauset forteller at årets festival gikk med overskudd, noe som var ekstra gledelig i kjølvannet av avgjørelsen om redusert støtte fra et rekordlavt kulturbudsjett i Surnadal kommune.
Hovedkomiteen er allerede godt i gang med neste års festival 22. - 25. juni 2017. De er allerede på ballen hva gjelder samarbeid med handelsstanden i Surnadal, for det er ett av områdene med størst utviklingspotensial, mener Mauset og Kyllo.
Fokus fra fagdag til rekruttering
Store musikk-, mat- og martnasopplevelser til tross, vil det alltid være laksen og elva som er hovedessensen i Norsk Laksefestival. I år var det derfor ekstra stas med en fiskekonkurranse helt uten sidestykke. I løpet av den første halvtimen ble det dratt i land tre lakser, og i løpet av kun tre og en halv time var kvoten full. Det er slett ikke hverdagskost, og Råg Schei og Ragnar Mauset fra Surnadal Elveeigarlag ble stilt ovenfor problemstillinger de aldri før hadde opplevd.
- Helt eventyrlig. Og fiskerne var storfornøyde, selv om kvoten var raskt oppfisket, sier Ragna Mauset.
Ragnar Mauset har forventninger til en spennende fiskekonkurranse også neste år, om det ikke blir satt nye rekorder hva antall laks angår, så har han troen på at storlaksen vender tilbake. På vegne av elveeigarlaget benyttet Mauset samtidig muligheten til å presentere en laksefiske-nyhet som kan bli en realitet på Norsk Laksefestival allerede neste år. Tidligere år har det vært tradisjon med fagseminar om aktuelle tema innen laks og elv, gjerne med et politisk tilsnitt, men nå foreslår elveeigarlaget å heller flytte fokuset fra fagseminar til rekruttering ved å arrangere Camp Villaks for ungdom fra 15-18 år.
Norske Lakseelver arrangerte Camp Villaks for første gang i 2015, og fra i år har de fått Norges Jeger- og Fiskerforbund med på laget. Målet med campen er at ungdom skal få god opplæring, erfaring og kunnskap om laksefiske. Hovedaktiviteten skal være praktisk fiske, men deltakerne vil også sitte igjen med verdifull kunnskap om hvor i elva laksen står, hvilke knuter som gjelder, ulike typer fiskeredskap og "fiskevettregler". Vi håper at vi gjennom Camp Villaks skal gjøre det enklere for fiskeinteressert ungdom å opprette et nettverk og få mange nye venner som de senere kan dra på fisketur sammen med, skriver Norske Lakseelver på sine nettsider.
Så gjenstår det å se om Camp Villaks kommer til Surna neste år. Det vil i tilfelle være et viktig og positivt tiltak, skal man sikre rekrutteringen til elvefisket, mener Råg Schei.