Marit Granhus Langli på talerstolen red

Fremtid for skole og omsorg

Kommunestyret i Surnadal behandlet torsdag sakene som angår Stangvik aldersheim og Todalen skole. Aldersheimen legges om, skolen består.

I saksfremlegget tilråder både rådmannen og hovedutvalget for helse og omsorg at driften ved Stangvik aldersheim avvikles i løpet av våren 2016.

Frps Nils Petter Tonning mener plassene på Surnadal sjukeheim fylles opp og at man ikke har alternativer for de åtte beboerne på Stangvik aldersheim. Han fremmet med det forslaget om at driften ved Stangvik aldersheim blir videreført som i dag, noe som ville betydd tilførsel av nærmere 5 millioner. Forslaget ble avvist av kommunestyret mot én stemme.

Bernt Venås (Sp) la i sin tur frem et felles forslag, på vegne av samarbeidspartiene Sp, Krf og Høyre, for at det fortsatt skal være en institusjon i Stangvik som skal være en del av fremtidas omsorgstjenester i Surnadal. Forslaget innebærer en oppgradering av aldersheimen.

Venås’ partifelle Bergsvein Brøske uttalte at han synes det er tragikomisk at aldersheimens tilstand ikke gjenspeiler den gode kvaliteten på pleien beboerne har mottatt.

- Det har sett ut som opphørssalg de siste tre årene, mener Brøske.  

Etter gruppemøter, hvor blant annet Sps Nils Håvar Øyås, Høyres Marit G. Langli, MDGs Eli Vullum Kvande, Frps Nils Petter Tonning og ordfører Lilly Gunn Nyheim (Ap) diskuterte seg imellom, la Øyås frem et fellesforslag hvor det utredes at Stangvik aldersheim fortsatt blir en del av pleie- og omsorgstilbudet i Surnadal. Driften slik den er i dag avvikles, og ansatte og beboere vil flyttes, så en oppgradering og ombygging av aldersheimen kan gjennomføres. Videre bruk blir avgjort i egen sak, hvor blant annet omsorgsbehov og økonomiske konsekvenser blir vurdert. Kommunestyret vedtok fellesforslaget og saken kommer opp igjen i kommunestyremøtet 1. mars.

 

Ønsker fortsatt skole i Todalen

I saksfremlegget tilråder rådmannen og hovedutvalget for oppvekst å sende ut på høring at Todalen skole slås sammen med Stangvik skole fra 1. august 2016. I kommunestyret ble tilrådingen avvist med 15 mot 12 stemmer og samarbeidspartiene, og MDG, vant derfor frem for å snu skoledebatten i retning en mer helhetlig, langsiktig strukturdebatt.