Anni Karlstrøm GMK

Frivilligsentralen i nye lokaler

Rindal Frivilligsentral har flyttet inn i nye og sentrale lokaler på Rindalstorget, og tror at det kan bli en fin sosial møteplass.

Frivilligsentralen har altså flyttet fra sine tidligere lokaler i en av de kommunale boligene i Rindal. Leder for frivilligsentralen Anni Karlstrøm mente at de tidligere kontorene ville egne seg bedre som bolig for flyktninger, og dermed var Frivilligsentralen på utkikk etter nye lokaler. Førsteønsket ble da nettopp de gamle lokalene till Nye Solhaug Interiør med sin beliggenhet og ikke minst tilgjengelighet. - Det er bra for Frivilligsentralen å være synlig, sier Karlstrøm, - Jeg tror det kan bli en fin sosial møteplass!

Anni kommer til å være på Frivilligsentralen tre dager i uka, og så lenge hun er der og det er lys på, er det åpent for besøk. Da kan man komme inn og kjøpe kaffe eller te for ca. 10 kroner - det er også lov å gi mer! - Kanskje er det også "noe attåt" en eller annen dagen, sier hun. Det er også loppemarked i lokalene, hvor man både kan kjøpe lopper for ca.-priser og levere lopper som kopper, kar, gardiner og duker, men helst ikke leker.

Karlstrøm har fått god hjelp til flyttinga, og har allerede kommet til rette i de nye lokalene, men den offisielle åpninga finner sted den 4. januar klokka 12, og da er alle invitert på kaffe og kake!
 

Mye aktivitet
Noen av de frivillige tilknyttet Frivilligsentralen har luftet tanker om å ha åpent en dag ekstra i uka, men dette er ikke avgjort enda.

De faste aktivitetene som er knytta til Frivilligsentralen fortsetter som før, nemlig stavganggruppa og Dataklubben, samt at Kjøkkenpraten vil komme i en ny form. 

Det er også mulig å leie lokalene til møtelokaler, og de går etter kommunens husleiesatser.

 

Få hjelp, og gi hjelp
Men hva er det egentlig Frivilligsentralen holder på med? En del av virksomheten er å gi hjelp til de som ønsker bistand med små eller store gjøremål. Her kan man få bistand med følge til eksempelvis sykehus, lege, fysioterapeut og fotterapeut, og da er det bare å ringe til Frivilligsentralen som har mange på lista si. Hjemmesykepleien og helsetunet kan også ta kontakt, forteller Karlstrøm. Hun har også folk på lista som kan bidra med hagearbeid som å klippe hekk eller binde trær. Her har det også vært elever i utplassering i faget Innsats for andre i høst, som også har hjulpet til med handling. 
 

Fadderordning for flyktninger
Frivilligsentralen har også en sentral rolle i mottaket av flyktninger, både med å skaffe og distribuere brukte klær, utstyr til heimen og sportsutstyr, samtidig som de styrer med fadderene til flyktningene. Fadderene har sitt tilholdssted på Frivilligsentralen. - Vi har nok faddere per i dag, men når det kommer fler flyktninger, trenger vi fler, sier Karlstrøm. I dag er det 12 rindalinger som er faddere, der noen stiller opp som par, og noen er faddere til flere.

Om fadderjobben kan Karlstrøm fortelle at den i stor grad er styrt av en selv. Man kan ta utgangspunkt i egne interesser og personen man er fadder til sine interesser. Man kan dra på tur, lære å gå på ski og ellers bistå med praktiske ting som bank og netthandel og ellers ting som flyktningen kan komme til å lure på i den nye hverdagen i Rindal. Rett og slett ting som kan være vanskelig å forstå når man ikke kan språket. Fadderen bistår altså med integreringa av den nye rindalingen, som også kan bestå av å vise fram hvor ting er i bygda. Fadderene hjelper også hverandre.

- En skal ikke slite seg ut, understreker Karlstrøm om fadderjobben. 

Når det kommer til språkkrav, trenger fadderen ikke å kunne engelsk for å være fadder: - Man kommer langt med fingerspråk og norsk, sier Karlstrøm. Flyktningene får norskundervisning, men det er også mulig å få tak i tolk. 

- De flyktningene som har vært i Rindal lengst, kan også være faddere selv etter hvert, sier Karlstrøm.


Natteravner
Frivilligsentralen organiserer dessuten Natteravnene i Rindal. I høst ble det rekruttert 40 nye natteravner, og det er enda plass til fler! Natteravnene har som oppgave å møte opp på offentlige fester der ungdom fra konfirmasjonsalder opp til 18 år deltar. I jula skal Natteravnene ut andre og sjette juledag, hvor de oppholder seg utenfor festene fra 22-tida og passer på at ingen blir igjen etter festen, samt deler ut reflekser. - Det er etter at festen er slutt at noe skjer, sier Karlstrøm.

 

IMG_1395 kopi.JPG

IMG_1398 kopi.JPG

IMG_1400 kopi.JPG

Mange lopper å få kjøpt!

IMG_1401 kopi.JPG

IMG_1403 kopi.JPG

IMG_1405 kopi.JPG