Toril Redalen og Siri Skjerve

Full tenning i Todalen

Denne uka er det mer lys og varme i Todalen enn vanlig. På Austigard Kvendset står nemlig Toril Redalen og Siri Skjerve bak prosjektuka Fire in the hole hvor primitive brenningsteknikker og keramikk er i fokus.

Toril er oppvokst på Austigard Kvendset og Siri er "skaptodaling", også med adresse i Todalen.

- Det har alltid vært slik her på gården, det har vært en plass hvor folk har samlet seg, smiler Toril.

Med gjestfrie eiere og hus- og hjerterom for mange falt valget derfor naturlig på gården i Todalen da kunstnerkollegaene fikk grønt lys og støtte fra Møre og Romsdal Kunstsenter til gjennomføring av prosjektet. Samtidig markeres Norske Kunsthåndverkeres 40-årsjubileum. Norske Kunsthåndverkere Midt-Norge markerer jubileet på sin egen måte med utstillingene Vi bryter oss inn på ulike steder i regionen, blant annet i Surnadal kulturhus.

- Vi ønsker å sette keramisk arbeid i fokus, samt skape glede og tenne en gnist for gløden i faget, sier Brit Dyrnes med glimt i øyet.

Både Toril og Siri har studert keramikk ved Kunsthøgskolen i Bergen, og med et ønske om å lære primitive brenningsteknikker hentet de Annie Lindgren fra Sverige til Todalen for å veilede og undervise. Toril og Siri har dessuten invitert andre kunstnere fra Midt-Norge til å delta på prosjektet, og ønsker alle nysgjerrige hjertelig velkommen til å se på deres "learning by doing".

 

Tenning og brenning

Onsdag startet kunstnerne arbeidsdagen med tenning av bål til milebrann. Todalen barnehage var på besøk, og sto for henting av ved og stor nysgjerrighet.  

Få fyr_690x416.jpg

Fra sidelinja_690x462.jpg

Flammene beskues fra sidelinja, med Agnete Olsen Øyen, Oddrun Sæter og Line Kvendset som trygg påpassing.

Etter ca. ei time var bålet redusert til glør som ble dekket med torvlokk. Under lokket befinner det seg ei ca. 60 cm dyp grop hvor keramikkgjenstandene brennes i det som kalles milebrann. Kunstnergruppa har i tillegg til å brenne keramikk i gropene bygget tre ulike ovner: glødeovn, rakuovn og papirovn. Sistnevnte er bygget blant annet med avispapir dyppet i leire. Alle keramikkgjenstandene er laget i forkant av prosjektet, og noen glaseres eller dekkes med naturmateriale før de legges i ovnene. Noen gjenstander pakkes inn i aluminiumsfolie sammen med diverse materialer som kalk fra Kalkstranda, kaffegrut, rødbetskall og salt for å skape egne «miljøer». Atter andre dyppes i kefir. I kunstens verden setter kun fantasien grenser.

Annie forklarer at brenning i rakuovn gir en særegen krakelering, da keramikkgjenstandene tas rett ut fra den 900 grader varme ovnen og ut i kulda. Teknikken er opprinnelig asiatisk og stammer fra 1400-tallet.

- Teknikken bryter med keramiske prinsipper, men representerer en poetisk tanke om å fange øyeblikket, sier hun.

Keramikkverkstedet er med andre ord et sted for eksperimentering og læring i kunstnerisk ånd, samt ivaretagelse av eldgammelt håndverk.

- Alle har vi ulik bakgrunn og uttrykk. Noen lager brukskunst, andre skulpturer og konseptuelle gjenstander. Men her samles vi i en felles overføring av håndbåren kunnskap, sier Toril.

Prosjektuka avsluttes lørdag med en eventdag som også er åpen for publikum. Da vil det tennes rakubrann og holdes teseremoni ved ålesundkunstner Karin Augusta Nogva. Jo Inge Nes fra Stangvik stiller med musikalsk innslag hvor han skal spille på keramikktromme, noe som må bli en opplevelse i seg selv.

Resultatene av prosjektuka stilles ut på Møre og Romsdal kunstsenter, og prosessen dokumenteres av Nordmøre Folkehøgskule.

Legge på lokk_690x469.jpg

Tovelise Røkke-Olsen og Toril Redalen legger torvlokk.

Spade med tang og klementin_690x462.jpg

Et riktig kunstnerisk arbeidsbord med bananskall, keramikk og mangan i skjønn forening. I forgrunnen ses Tovelises egen «oppskrift» med tang og klementinskall, i bakgrunnen legger Brit Dyrnes og Katarzyna Chrzanowska ved, sagmugg og våt tang i glødeovnen. Her ulmer keramikken i ca. et døgn. Bak Tovelise skimtes den store rakuovnen.

Keramikere_690x416.jpg

Annie Lindgren, Brit Dyrnes, Tovelise Røkke-Olsen, Siri Skjerve, Toril Redalen og Katarzyna Chrzanowska "fikar" mellom tenning og brenning.

Detalj bruk_690x462.jpg

Detalj av skulptur i steingodsleire.

Porselen_690x462.jpg