Paneldebatt

Fullsatt folkemøte i Surnadal

Mandag ble det avholdt folkemøte om kommunereformen på Surnadal kulturhus. Her kan du lese innledernes fremlegg, samt lese et utdrag fra kveldens friske debatt.

Prosessen før og fremover

Ordfører Lilly Gunn Nyheim informerer om at Surnadal kommune så langt har hatt flere møter med Halsa, Rindal og Sunndal samt møter med orkdalsregionen og «Trollheimen rundt».  

Nyheim kan opplyse om at det planlegges innbyggerundersøkelse i april-mai. Den blir gjennomført pr. telefon. – Husk å ta telefonen, selv om det er et ukjent nummer, ler Nyheim. Til neste år skal det avholdes nytt folkemøte og endelig vedtak skal fattes til sommeren 2016.

Fremover skal kommunereformen også være tema på ungdomskolen og på videregående. Det er viktig at framtidas stemmer blir hørt, fastslår Nyheim.

Så å si alle surnadalinger som tar høyere utdanning søker seg til NTNU, ikke Kristiansund eller Molde, påpeker Nyheim. Hun skryter også av næringslivets innspill som har vært mye i lokale medier den siste tiden.

- Ordføreren må snakke for sitt område – spesielt bygdene og primærnæringen, og det blir vanskelig jo større området er, avslutter Nyheim.

 

Hvorfor reform?

Linda Aaram er miljøverndirektør hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal. Hun oppfordrer til bedre samarbeid for å utvikle regionen og ressursene som finnes.

- Målsettingen for kommunereformen er å få gode og likeverdige tjenester, en helhetlig og samordnet samfunnsutvikling og bærekraftige og økonomisk robuste kommuner samt styrket lokaldemokrati, sier Aaram.

- Hvis kommuner velger å slå seg sammen over fylkesgrenser vedtar Stortinget kommunestruktur og justering av fylkesgrensen i samme vedtak, opplyser Aaram og peker på Rindals uttrykte ønske om å søke seg til Trøndelag.

Aaram diskuterer dessuten andre faktorer som er gjeldende i arbeidet med kommunereformen: folketilvekst, pendling, innbyggertall i forhold til areal og interkommunalt samarbeid.

Knut Haugen informerer kort om rådmannens rolle i den politiske prosessen. Han viser til kommunens hjemmesider som har en egen infoside om kommunereformen – klikk her. Der kan du sende mail med spørsmål samt komme med dine meninger.

 

- Det er en tung sak

Audun Moen Skei fra Ungdomspanelet åpner sitt innlegg med å uttrykke at han synes situasjonen og saken er kjempevanskelig. Han, som Nyheim, setter fokus på de unges stemmer og holdninger. Hvor langt ønsker de å dra? Hvor har de sin tilhørighet?

- Inkludering og ungdom er kjempeviktig, mener Moen Skei og synes det er dumt at han selv trekker snittalderen i salen ned. Han tror det skyldes manglende informasjon ut til ungdommen og skolene. Han kommer derfor med en klar oppfordring:

- Inkludér ungdommen, for det er vi som skal leve med det her, avslutter han.

 

Tror på store kommuner

- Jeg tror at store kommuner må til for å løse de oppgavene som skal løses nå, sier Lars Løseth og mener at de økonomiske betingelsene må legges til rette for å tilfredsstille kommunestørrelsen. Han viser til at Rindal, Halsa og Surnadal ville vært et naturlig alternativ, men tvangsekteskap er utgått på dato, sier Løseth.

Han foreslår snarere en nordmørskommune hvor folk kjenner hverandre og holder lokaldemokratiet i hevd. En region Midt-Norge vil plassere Surnadal midt i smørøyet og kan utløse mange muligheter for vekst som et naturlig møtepunkt langt Fv65.

- Det er viktig at vi har en aktiv holdning og ikke bare flyter med, fortsetter Løseth.

 

Beslutningshierarkiet

Lars Erik Larsen fra KOM vekst AS har vært journalist i Surnadal, Rindal og Halsa og har en variert og lang politisk karriere, blant annet på Stortinget. Han jobber aktivt for å holde Nordmøre sammen og snakke opp regionen og sørge for at Nordmøre får det de har krav på og fortjener.

- Det viktigste er å bringe beslutninger nærmest de som blir berørt av beslutningene, sier Larsen.

Kommunens faktiske innflytelse har aldri vært mindre, selv om oppgavene er flere enn noen gang, hevder han. Det handler om lokaldemokrati som kan flytte beslutninger fra det statlige nivået og nedover det Larsen kaller beslutningshierarkiet. Vi må tenke på at kommunen skal ta vare på sine innbyggere helst to-tre generasjoner frem i tid, sier han.

Larsen, som Løseth, trekker frem viktigheten av å la seg bli hørt og ikke bare revet med i prosessen.

Paneldebatt_690x446.jpg

Panelet: F.v. Linda Aaram, Audun Moen Skei, Lars Løseth, Jan Erik Larsen og Lilly Gunn Nyheim.

 

Under følger et utdrag fra kveldens debatt, ledet av kommunalsjef Karin Halle.

- Hva ønsker ungdommen, Audun, spør Halle.

Ungdom ønsker å flytte til en plass med trygge utsikter til skole, barnehage og arbeidsplasser, svarer Audun Moen Skei. Han frykter at noen av de eksisterende tilbudene i Surnadal står i fare for å forsvinne eller forverres om kommunegrensene utvides.

Margrethe Svinvik, Surnadal Sps ordførerkandidat, sitter med mange spørsmål. Utgangspunktet for arbeidet med kommunereformen og hva man skal oppnå er det vanskelig å få tak i, mener hun.

– Vi hører hele tiden at vi må bli større for å løse alle oppgavene – men hvilke oppgaver er dette, spør Svinvik.

Larsen minner om at man skal lage kommuner som skal kunne ta vare på innbyggerne i mange, mange år fremover, også i tider med fraflytting. Man må tenke minst to generasjoner fremover. Det er risikabelt å kun tenke at det går bra i dag.

 

Ett av flere SMS-spørsmål fra salen: - Hvor går grensa for når lokaldemokratiet tar slutt? Handler det om kilometer, kultur eller kommunikasjon?

Nyheim svarer at lokaldemokratiet må være såpass nære at man kjenner forholdene, spesielt med tanke på beredskap og sikkerhet.

- Alle er skremt, hevder Nils Håvar Øyås (Sp). - Det er avplukket en del trygghetsfølelser rundt det å flytte til Surnadal, sier han, og har fjerning av viktige helsetjenester i tankene. Vi må tørre å reise oss for å være motpol, avslutter Øyås.

- Hva skjer om vi ikke slår oss sammen med noen, spør Halle.

Aaram svarer at alle kommuner er pliktige til å utrede, så hvis man kommer med innstilling om å ikke slå seg sammen så må man ha et alternativ klart.

- Hvis resten av landet går i retning av større kommuner så blir det tøft å være en liten kommune på rundt 6000 innbyggere, sier Aaram.

Det er sagt og skrevet mye om regiontilknytning, sier Nyheim og etterlyser tydeligere fordeler, ikke bare bakdeler, med å tilhøre Møre og Romsdal fylke nå når Surnadal blir fridd til fra flere kanter.

Løseth mener tvert imot at Surnadal slett ikke har fått så mange frierier. Hva er så alternativene da?

- Vi vil helst være alene, men om vi skal inn i en konstellasjon kan vi ikke bare kastes på et lass. Han gjentar viktigheten av å være i sentrum av beslutningene.

 

Forholdet til Kristiansund ble nevnt flere ganger i løpet av kvelden. Løseth skryter av at Kristiansund er flinke til å vise interesse for Surnadal. - De har vært dyktige til å se oss – enten det er på næringslivsdag eller Vårsøghelga, sier han.  

Avslutningsvis peker Jan Erik Larsen på at Nordmøres utfordring er felles. Hvordan skal vi trekke ungdommene tilbake til hjemkommunene etter endt utdanning? Det er lettere å løse sammen enn hver for oss, hevder han.

Oversiktsbilde_690x462.jpg

Stor deltagelse og stort engasjement.