Fullt hus på lokalpolitisk debatt
Onsdag kveld inviterte Rindal næringsforum til lokalpolitisk debatt med tema «Samfunns - og næringsutvikling i Rindal».
Senterpartiet, Arbeiderpartiet og Høyre stilte til debatt med to representanter hver. Det er disse tre partiene som stiller liste til kommunevalget i Rindal denne gangen. Det ligger an til et spennende valg, som ordstyrer Odd Inge Løfald påpekte. Det var også svært godt oppmøte i Rindalshuset denne kvelden, og stort engasjement blant publikum.
Innledning fra hvert parti
Blant de store spørsmålene i debatten var hvordan partiene ser for seg å nå de målene de har satt seg i programmene sine, og hvordan de vil følge opp de store vedtakene som har blitt gjennomført i den siste fireårsperioden.
I starten fikk hvert av partiene innlede med et 3 minutters innlegg.
Ordførerkandidat for Senterpartiet Vibeke Langli trakk blant annet fram lokale bedrifter og landbruk som viktige tema. Næringsutvikling er også samfunnsutvikling, påpekte hun. God infrastruktur og gode veger ble nevnt, og også bredbåndsutbygging og mobildekning i hele bygda. Senterpartiet er opptatt av å opprettholde kompetanse på alle felt på kommunehuset.
Høyres ordførerkandidat Magnar Dalsegg benyttet anledningen til å rose politikerne og de ansatte i kommunen for et godt politisk miljø og godt samarbeid. Han trakk fram innføringen av eiendomsskatt, kommunereformen og overflyttingen til Trøndelag som de største sakene fra den inneværende perioden, sammen med årlig behandling av budsjett og handlingsplan. Fra Høyres program nevnte han blant annet at Rindal skal være en JA-kommune, og arbeid for barn og unge er viktig, samt arbeid for de eldre i bygda.
Line Flåtten er Arbeiderpartiets ordførerkandidat. Hun påpekte blant annet at arbeidsplasser er bærebjelken i lokalsamfunnet. Arbeidepartiet er også opptatt av levende bygder, god infrastruktur og eldreomsorg som tar i bruk morgendagens løsninger. Frivilligheten i lokalsamfunnet er også svært viktig, sa hun.
Tomtepriser, eiendomsskatt og markedsføring
Et av hovedspørsmålene i debatten var hvilke konkrete tiltak politikerne ser for seg for å gjøre Rindal til en enda mer attraktiv kommune å bo i.
Magnar Dalsegg sa at Høyre vil redusere tomteprisene betraktelig, og også redusere eiendomsskatten på hus og hytter. Det vil stimulere til befolkningsvekst og flere arbeidsplasser, og dermed gi kommunen økte inntekter, mener Høyre. Dalsegg påpekte også at kommunen må markedsføre seg bedre.
Vibeke Langli sa seg enig i at markedsføring er viktig. Hun trakk fram torgdagen og den store hyttedagen som gode eksempler på dette. Senterpartiet vil forlenge engasjementet til daglig leder i Rindal Næringsforum ut over de tre årene som er vedtatt.
Kjetil Løften (Sp) skjøt inn at han ikke ser noen mulighet til å redusere eiendomsskatten ut over det som kommunen nå blir pålagt. En del av eiendomsskatten skal jo også brukes til næringsarbeid i kommunen, påpekte han.
Line Flåtten sa at kommunen må være utviklingsorientert og endringsorientert. Det er viktig å være ute i de lokale bedriftene og finne ut hvor skoen trykker. Hun ønsker også å videreføre prosjektstillingen i Rindal Næringsforum. Kommunen må sørge for å ha gode tjenester, så Arbeiderpartiet mener også at det er vanskelig å ta bort eiendomsskatten med det første.
Vibeke Langli påpekte at det stadig bygges hytter og hus i Rindal, selv om kommunen har eiendomsskatt. Senterpartiet mener at det er viktig å opprettholde de ressursene i kommunen som jobber med næringsutvikling. De har også programfestet at ordføreren skal jobbe mye med dette.
Alle partiene tok til orde for tettere kontakt med lokale bedrifter. De trakk fram viktigheten av å ta imot innspill og forslag på en positiv måte og bedre tilrettelegging fra kommunens side.
Kompetanseheving og lokale arbeidsplasser
Debatten var innom interkommunale samarbeid, bruk av RUF-midler, landbruk og gjennomføring av tiltak i partiprogrammene
Ordstyrer Odd Inge Løfald spurte blant annet om politikerne vil bidra til lokal kompetanseheving i arbeidslivet.
Flere av politikerne trakk fram at det er viktig å bidra til rekruttering av fagfolk med rett kompetanse. I noen bransjer er det mangel på lærlingplasser. Ola Bakk (H) påpekte at det er minst like mange lokale bedrifter som har problemer med å få fylt opp lærlingplassene sine.
Fra salen ble det nevnt at det er mangel på håndverkere i lokalsamfunnet, og også at det er mangel på folk med høy kompetanse til ingeniørstillinger og lignende.
Et annet spørsmål fra salen var om politikerne er fornøyd med utviklingen av antall arbeidsplasser i Rindal. Antallet arbeidsplasser er betydelig redusert det siste året, så det er mer pendling til nabokommunene. Politikerne svarte samstemt at dette er de absolutt ikke fornøyd med, og at man alltid kan bli bedre.
Fra salen kom også en oppfordring om å ikke fokusere så mye på å hente flere bedrifter til bygda, men heller satse på de som allerede er etablert her, ikke minst hyttenæringa. Utbyggere i hyttenæringa har store kostnader forbundet med planlegging, utvikling og tilrettelegging av hyttefelt og tomter. Her må store summer forskutteres før man får inntekter, og der kan kommunen bidra med å tilrettelegge bedre, utsette fakturering av gebyr og avgifter m.v. Dette var alle politikerne svært lydhøre for.
Kjetil Løften påpekte at flere lokale bedrifter har lyktes godt med bedriftsnettverk og med godt samarbeid innenfor det lokale næringslivet.
Skepsis til vindkraftutbygging
Et annet spørsmål fra salen var hvordan politikerne stiller seg til spørsmålet om utbygging av vindkraft i vårt område.
Line Flåtten svarte at Arbeiderpartiet mener at Trøndelag allerede har tatt sin del av vindkraft-utbyggingen. Her bør man heller se på oppgradering av vannkraft, sa hun.
Magnar Dalsegg sa seg enig i dette, og påpekte at slik utbygging fører med seg store naturinngrep.
Senterpartiet var ikke like bastante i spørsmålet om vindkraft. Vibeke Langli sa at flere av SP-politikerne har planlagt å reise til Halsa på informasjonsmøte. Kjetil Løften sa at Senterpartiet er tilhenger av fornybar kraft, og at det fortsatt er mange vedtak unna at man kan mene noe i denne konkrete saken. Det er for mye som er usikkert enda.
Hvorfor ikke rød-grønt samarbeid?
En annen tilhører kom med påstand om at de tre partienes programmer var veldig like. Han spurte hvorfor det da er slik at Senterpartiet og Arbeiderpartiet ikke vil samarbeide i Rindal.
Line Flåtten svarte at hun aldri har sagt at hun ikke vil samarbeide med Senterpartiet. Ved siste kommunevalg var det jo tydelig at velgerne ønsket et rød-grønt samarbeid, sa hun.
Det er en bra ting at partiene er enige i mange saker, syntes Vibeke Langli. Hun visste heller ikke hvor man har det fra, hvis man påstår at Senterpartiet og Arbeiderpartiet ikke vil samarbeide.
Magnar Dalsegg responderte med glimt i øyet at Høyre går for rent flertall.
Alle er opptatt av veistandarden
En tilhører spurte om politikerne har noen mulighet til å få gjort noe med alle de elendige veiene i bygda.
Vibeke Langli svarte av man må jobbe mot politikerne på fylkestinget. Senterpartiet er opptatt av alle vegene, ikke bare fv65. Det er dårlige fylkesveger flere steder i bygda, blant annet gjennom sentrum, i Lomundalen og i Romundstadbygda, sa hun.
Line Flåtten sa også at det er viktig å ha trykk på fylkeskommunen.
Magnar Dalsegg påpekte at flere fylkespolitikere som har vært på besøk i Rindal har blitt forskrekket over den dårlige veistandarden.
Ordfører Ola T Heggem (Sp) var blant publikum denne kvelden, men ble oppfordret til å si noe om vei. Dette er en av hans hjertesaker. Heggem står nå på Senterpartiets liste til Fylkestinget. Han håper å komme inn der for å kunne påvirke blant annet prioriteringene som gjelder vei.
Ønsker at Rindal skal bestå som egen kommune
Kirsti Barbo Landsem (Sp) tok også ordet fra salen og påpekte at Senterpartiet har sagt tydelig i fra om at de ønsker at Rindal skal bestå som egen kommune. Her er de ikke samstemt med Arbeiderpartiet, som er åpen for sammenslåing med Orkland i sitt program. Hun spurte Ap-politikerne om de tror at det blir mer næringsutvikling i Rindal hvis vi blir med i Orkland.
Åge Jonli (Ap) svarte at det er kommuneøkonomien som er grunnen til at Arbeiderpartiet er åpen for kommunesammenslåing. Dersom utviklingen i økonomien fortsetter slik den har gjort de siste åra vil man kanskje snart ikke ha noe valg for å kunne opprettholde de nødvendige tjenestene. Men i dagens situasjonen jobber alle for at Rindal skal bestå som i dag, slo han fast.
Magnar Dalsegg sa at dette ikke er det rette tidspunktet for å søke sammenslåing med Orkland, selv om Høyre tidligere har stemt for det. Kommunestyret har vedtatt at Rindal skal bestå som egen kommune. Høyre vil derfor ikke fronte en søknad om sammenslåing de første åra, men vente og se hvordan ting utvikler seg.
Line Flåtten sa at hun ser for seg at Rindal er en egen kommune også om fire år. Kommunen må nå jobbe ut fra det vedtaket som faktisk ble gjort i denne saken.
Til slutt fikk alle de tre partiene anledning til å komme med en liten appell til publikum, og til å oppfordre alle til å stemme både i kommune- og fylkestingsvalget.