Romjulsoppskrift fra Britt G. Moen:
Furkunnjmat i jula
Vi tar oss tid til å lage mye mat i forbindelse med jula. Som en liten «smakebit» deler jeg noen enkle oppskrifter fra den siste Furkunnjmatboka nå i romjula, skriver Britt G. Moen.
Fløtegratinert klippfiskgryte
Husk å vatne ut klippfisken i minst 12 timer.
Til 4 personer:
– Ca- 600g klippfisk rensa og utvatna
– 6-8 poteter
– 1 løk finhakka
– 4 fedd kvitløk finhakka evt. 1 kinesisk kvitløk
– 1 dl. olivenolje
– ca. 3 dl matfløte (jeg bruka vanlig kremfløte)
-ca 150 g Jarlsbergost eller annen kvitost
– 250g Bacon
3-4 gulrøtter i skiver
Slik gjør du:
– Skjær klippfisken i serveringsstykker, kok opp vann i en kjele og la fisken trekke i ca 5 min
– Stek kvitløk og løk i olivenolje
– Skjær potetene i tynne skiver
– Legg fisk, potet og løk lagvis i en stor smurt ildfast form
– Strø litt pepper mellom laga
– Hell over fløten.
– Strø over ost på toppen. Osten kan med fordel strøs på når det er ca. 15 min igjen.
– Retten stekes i ovn på 200 grader i ca. 35-45 min, sjekk om potetene er passende konsistens.
Stek baconbiter og gulrotskiver i en stekepanne mens gryta står i ovnen. Server bacon og gulrot som tilbehør.
Fløtegratinert klippfiskgryte er også en super rett og servere til mange gjester, da det meste kan gjøres klart på forhånd. Fint å servere vennelaget i jula.
Oppskrifta er tatt fra Furkunnjmat – Naturligvis.
Foto: Mari Næss Bolme.
Britt G. Moen er medlem av Trollheimsporten.