Fylkets sterkeste menn

I september deltok rindalingene Odd Inge Kvernberg og Magnar Løset på Norges Sterkeste Mann. Der presterte begge bedre enn noensinne, og på onsdag kan du se Kvernberg i finalen på TV2 Zebra.

4. september møtte 30 av Norges sterkeste menn til kvalifiseringsrunder i Strongman-konkurransen Norges Sterkeste Mann på Vinstra. Tolv av utøverne, hvorav én var 31 år gamle Odd Inge Kvernberg, taklet de ekstremt krevende øvelsene innen finalekravene. Magnar Løset nådde ikke helt opp, men «perset» i samtlige øvelser og ser allerede frem til neste år.

- Jeg må jo kvalifisere meg så det blir to rindalinger i finalen, smiler han.  

Strongmanutøvere blir inndelt i fire vektklasser: -80 kg, -90 kg, -105 kg og +105 kg. Det er i sistnevnte, kalt Åpen klasse, at både Løset og Kvernberg konkurrerer med sine respektive 113 og 130 kg.

Strongman forveksles ofte med vektløftere eller bodybuildere, men Kvernberg forklarer at forskjellene er store. Mens det i vektløfting er hovedfokus på basisøvelser som knebøy, benkpress og markløft, må man i Strongman utvise langt mer allsidig teknikk innen balanse, hurtighet, mobilitet og utholdenhet. Kombinasjonen av styrke og bevegelser med ulikt utstyr gjør at det blir mer show, og sporten blir langt mer publikumsvennlig, mener Løset. Samtidig er alle Strongman-øvelser basert på løfting, bæring og trekking man har bedrevet i skogs- og gårdsarbeid siden tidenes morgen, så gjenkjennelsesfaktoren i øvelsene vil være høy for mange.

Farmers_690x395.jpg

Odd Inge Kvernberg gjør en Farmer’s walk med utstyr han har sveiset selv. I konkurransesammenheng skal man gå 20 meter med 120 kg i hver hånd, sette ned apparatet, løfte det igjen og gå nye 20 meter, alt på kortest mulig tid. I denne øvelsen er grepsstyrken fullstendig avgjørende.

 

Fra cross og fotball til vekter og muskler

Kvernberg har en syv år lang karriere innen snøscootercross bak seg, med sterke prestasjoner i norgescup og NM. Men høyrisikosporten krevde sitt, og i april 2011, etter blant annet en tredjeplass i norgescupen i 2010, sa Kvernberg at nok var nok og begynte å se seg om etter noe annet han kunne konkurrere i. Han forteller at han alltid har vært fascinert av Svend Karlsen, verdens sterkeste mann i 2001, og av Strongman generelt. Etter noen Google-søk, YouTube-videoer, sveising av utstyr og utallige treningstimer stilte Kvernberg i sin første konkurranse, Fosens sterkeste mann, på Ørland i august 2011. Roy Holte, et velkjent navn i miljøet, var primus motor bak arrangementet. Deltagelsen ga mersmak for Kvernberg og han har deltatt i NM i alle år siden – med varierende hell. I 2013 og 2014 sto skade og sykdom i veien for optimal prestasjon, og i år skortet det på teknikken.

- Etter noen år med prøving og feiling har jeg funnet vinneroppskriften. Nå skal jeg bli Norges sterkeste, fastlår Kvernberg.

24-årige Løset begynte å trene med Kvernberg tidlig i 2012. Med en høyde på nærmere to meter og «et godt rammeverk» har Løset stort potensial, mener Kvernberg. Alt som trengs er tid, tålmodighet og erfaring, noe Løset er svært bevisst på. Med bakgrunn innen fotball og ishockey har han måttet bygge grunnstyrke fra dag én, og i løpet av snart fire år har han gått opp 30 kg. Løset forteller at selv om det i all hovedsak er snakk om muskelmasse, er det viktig å ha litt «polstring» for å forebygge skader i den svært krevende sporten. Fokuset på riktig kosthold og teknikk vil alltid være førsteprioritet.

- Med feil teknikk kan man ødelegge seg selv, sier Løset.

Nå trener de ukentlig på Trollheimen Treningssenter i Surnadal. Kvernberg skryter av all støtten de har fått fra daglig leder Ståle Sæterbø, som blant annet har sponset de to med vekter. Om sommeren trener de nemlig utendørs med eget utstyr på Stokkøyan i Rindal. Privat har de store utgifter til reise, utstyr og mat (det koster å opprettholde et daglig kaloriinntak på 6000 kcal i sesongen) og ønsker sponsorer velkommen. De ønsker seg også et eget treningslokale så de kan trene med nødvendig utstyr innendørs om vinteren.

- Rop ut om noen har en ledig kjeller, lagerlokale eller lignende, oppfordrer Kvernberg.

 

Få, men sterke

Sesongen er ferdig for i år, men i perioden april – oktober 2016 skal Løset og Kvernberg delta på lokale konkurranser rundt om i landet. Enkeltstående konkurranser arrangeres nemlig gjerne der det er et aktivt Strongman-miljø, noe som er mangelvare i Møre og Romsdal. Så vidt Kvernberg og Løset kjenner til er de to de eneste som driver med sporten i fylket. De reiser derfor ofte til Melhus og Trondheim for å trene, konkurrere og for å utveksle erfaringer og kunnskap med andre. De skryter uhemmet av det lille, men sterke miljøet. Samholdet er sterkt og positivt, både før og etter konkurranser. Det er ingen tegn til rivalisering før startskuddet går, men når konkurranseinstinktet slår inn er det riktignok hver mann for seg selv. Den mentale styrken er nemlig minst like avgjørende som den fysiske. Løset forteller at det er mange som gjerne vil bli store og sterke, men de aller fleste trekker seg når de får et innblikk i hvor mye arbeid som faktisk legges ned i kosthold, disiplin og trening.

 

Økende popularitet

I år kom Kvernberg på 8. plass i kvalifiseringen i Norges Sterkeste Mann, og endte til slutt på 11. plass i finalen. Han forklarer at det var øvelsen yokerace, en øvelse hvor man skal bære 410 kg på skuldrene, som ble hans fall. Frustrerende nok var det bare et halvt poeng og noen få sekunder som skilte mellom Kvernberg og plassen over. Det motiverer. Med en plassering blant topp fem på landsbasis sikrer man seg nemlig billett ut til de internasjonale stevnene, hvor mer publisitet, sponsoraktivitet og profilering venter.

- Dette er jo en veldig stor sport i USA og i resten av Europa, med mye mer publisitet og oppmerksomhet rundt EM, VM og Champions League. Nå vokser heldigvis sporten i Norge også, med Strongman-sendinger på Eurosport og TV2 Zebra, forteller Kvernberg.

 

Se Norges Sterkeste Mann på TV2 Zebra onsdag 14. oktober kl. 21.

På treningsforum.no finner du mange flotte bilder fra arrangementet.

 

Truckpull 2_690x642.jpg

Odd Inge Kvernberg i øvelsen Truckpull. 15 tonn skal dras 25 meter. Foto: Berit R. Kvernberg.

Dekkflip side OI_690x462.jpg

Dekkflip front_690x462.jpg

Magnar Løset demonstrerer dekkvelt med et treningsdekk på 300 kg. I konkurransesammenheng skal et dekk på 400 kg flippes/snus fem ganger på raskest mulig tid. Det er i denne øvelsen Løset presterer best.

Odd Inge Kvernberg og Magnar Løset ingr_690x436.jpg

Odd Inge Kvernberg og Magnar Løset med det som ifølge dem er et lite dekk. Dette veier jo «bare» 300 kg, mens konkurransedekkene veier 400 kg.