Gaupe nærmere utryddelse
Som resultat av skyhøy avskyting foreslås gaupa nå oppgradert fra «sårbar» til «sterkt truet» på Artsdabankens nye rødliste. Her kan du lese et innlegg om en forvaltning på ville veier, skrevet av biolog og trønder Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet.
Norsk rovdyrforvaltning har gitt klarsignal til skyting av mer enn 1120 gauper de siste 12 årene. Dette har gjort at Artsdatabanken nå lister arten enda mer utryddingstruet på den nye rødlista (2015). Det er oppsiktsvekkende at rovdyrforvaltningen har feilet så grundig de siste årene at den har gjort gaupa enda mer truet! En slik forvaltning av norsk natur kan ikke fortsette.
De norske gaupene har blitt stadig færre de siste årene, og klassifiseres nå som sterkt truet (EN) av Artsdatabanken. Ikke så rart når rovdyrforvaltningen har tillatt at langt over tusen gauper er blitt skutt de siste årene. Det er de politisk oppnevnte rovdyrnemndene som har sendt gaupebestanden i fritt fall nedover. Bestanden ligger nå betydelig under målet som Stortinget har fastsatt. På tross av dette vedtar nemndene fremdeles alt for høye jaktkvoter på en utryddingstruet art i norsk natur. Det er uansvarlig forvaltning når trua arter blir forvaltet så dårlig at de blir enda sterkere truet! Dette må få direkte konsekvenser for nemnden og det må bety betydelig reduksjon i jaktkvotene fordi gaupebestanden skal bygges opp, ikke skytes ned.
Stortinget har fastsatt et mål på 65 årlige ynglinger for gaupe. Bestandene ligger langt under dette målet. Før jakt vinteren 2014 ble det estimert at vi kun hadde 54 ynglinger. Dette utgjør en bestand på bare omkring 300 gauper spredt over hele Norge. Det er hele 18 % under Stortingets mål. På tross av dette vedtar nemndene fremdeles skyhøye jaktkvoter og 82 dyr av denne bestanden ble skutt i 2014. Hittil i 2015 er det skutt 75 gauper i Norge. Det sier seg selv at en liten bestand som skal vokse ikke tåler en slik hard avskyting. Og det er underlig at overordnet miljømyndighet lar denne nedskytingen fortsette, i strid med Stortingets vedtatte målsettinger. Bare de mest ekstreme kvotene blir tidvis justert av Klima- og miljødepartementet.
Det nye og enda mer alvorlige trusselbildet for gaupa må få direkte konsekvens for den alt for harde jakta som bedrives på dette fantastiske dyret. Det er innlysende at et alt for hardt jaktpress har ført en liten bestand nedover. Vi erfarer at mange jaktkvoter settes for høyt hvert eneste år. Vi har sett eksempler på at kvotene er satt 50 prosent høyere enn det som var faglig anbefalt. Det må jo gå galt for en liten og truet bestand. I flere områder i Norge er gaupa nå blitt svært fåtallig, blant annet Hedmark, Østfold og Akershus.
Denne feilslåtte rovdyrforvaltningen er det de politiske rovdyrnemndene som står for. Vi ser at de ganske ensidig forvalter næringsinteressene, mens rovdyra stadig tynes hardere. Nå ligger bestandene av ulv, gaupe og bjørn langt under det målet Stortinget har bestemt. Bare for jerv ligger vi akkurat på målet. Dette er feilslått forvaltning og rovdyrnemndene må stå til ansvar for denne vanvittige utviklinga som nærmest fører en utryddingspolitikk mot rovdyrene våre.
Det er på tide å innføre en ny og faglig basert forvaltning av våre rovdyr, som bidrar til å bevare disse fantastiske artene i norsk natur. Rovdyrnemndene greier det tydeligvis ikke.
Foto: Norges Naturvernforbund/Jo Straube.