God 2. juledag - Staffansmesse

I dag er det 2. juledag, som også er kjent som staffansdagen, minnedag for den hellige Stefanus. 2. juledag feiret man messe til minne om Stefan, som var den første kristne martyr (latin Stephanus protomartyr). Stefan og Steffen har namnedag i dag.

Begge namnene kommer av gresk stéphanos, som betyr krone eller seierskrans.
 
2. juledag (under til venstre) feiret man messe til minne om Stefan, som var den første kristne martyr (latin Stephanus protomartyr). Det var også dagen for å slå seg løs og gå på besøk til slekt og venner. Fra og med denne dagen kunne også barna kle seg ut og gå julebukk. Klikk her og les alt om Staffansmesse, juledager og martyrdagene.
Andre juledag er altså til minne om Stefanus, den første martyr. Denne dagen kom inn i kirkehøgtida for å gjøre dagen meir høgtidelig. Det ble enda en dag å feire jul på. Den er ikke avmerka på primstaven. Men det er en merkedag for året. Skinner sola i dag, forsvinner mye gull og en må vente dårlig kornhøst. Blåser det sterkt i dag blir det lite vin, og øl blir derfor drikken din.
Den hellige Stefan Protomartyren (~1-~35) (under i midten) - skytshelgen for Wien; for diakoner, hestepassere, kusker, murere, skreddere, steinhoggere, vevere, tømmermenn og bøttkere; for hester; mot hodepine, besettelse, sting i siden, nyre- og gallestein; mot hestesykdommer; for en god død - som du kan lese alt om her.
 
26. desember 2004 rammet en tsunami Sør- og Sør­øst-Asia (over til høyre). Bølgen ble utløst av et stort jordskjelv mellom Sumatra og de sørligste Andaman-øyene utenfor kysten av Thailand. Den oppnådde like stor fart som et fly. Minst 230.000 mennesker omkom. Klikk her og les alt om tsunamien.
 
Visdomsordet i dag er også om jul og det er Robert Lembke som står bak:
Det er jul bare én gang i året, og det er mer enn nok.
 
Været i Rindal sjekker du best her på yr no. Meteorologen spår dette været i Rindal og Midt-Norge i dag 2. juledag: Skyet og litt snø, mest nedbør i indre strøk. Sør til sørøstlig bris, opp i stiv kuling 15 m/s på Trøndelagskysten. Uendret eller litt synkende temperatur.
Noen kjente personer med fødselsdag 26. desember er Charles Babbage (1791), Mao Zedong (1893) (over til venstre), Arnulv Hegstad (1926), Phil Spector (1940) og Roy Jacobsen (1954) (over til høyre).
 
Noen historiske begivenheter som har foregått 26. desember: 1825: Sammensvergelse og oppstand i Russland (jf. dekabrister). 1888 – Julemøtet i 1888 er starten på Færøyenes uavhengighetsbevegelse. 1892: Uroppføring av de første to operaene i Richard Wagners tetralogi Ring des Nibelungen. 1898 – Marie og Pierre Curie kunngjør at de har klart å isolere stoffet radium. 1925 – Tyrkia tar i bruk den gregorianske kalenderen. 1933 – Nissan Motor Company ble dannet i Tokyo, Japan. 1933 – Det blir tatt ut patent på FM-radio. 1941 – Operasjon Anklet: Britiske kommandosoldater raider Moksnes og Reine. 266 norske frivillige blir med tilbake til Storbritannia. 1941 - Frakteskipet «Kong Ring» går på en mine i Ullsfjorden ved Lyngen. Omkring 250 tyske soldater og 30 nordmenn omkommer. 1943: Den tyske krysseren Scharnhorst (under) blir senket nord for Nordkapp. 1961: Kristofer Uppdal dør. 1979 – Sovjetiske styrker tar over presidentpalasset i Kabul, Afghanistan. 1991 – Sovjetunionen oppløses. 2003 – Nesten 43 300 mennesker omkommer i et jordskjelv i byen Bam i Iran. 2004: Jordskjelv vest for Sumatra skaper en tsunami som tar livet av flere hundre tusen mennesker i området rundt Det indiske hav.