DSC_0086

God budsjettdisiplin så langt i år

På kommunestyremøtet i Rindal onsdag ble det vedtatt diverse budsjettreguleringer. Noe av dette skyldes nødvendige korona-tiltak. Det er også behov for fornying av styringen til varme- og ventilasjonsanlegg ved Rindal skole og Rindalshuset. Enhetene har stort sett holdt seg innefor budsjettet så langt i år.

Økonomisjef Henning Andersen la fram saka for kommunestyret. Over tid har det vært utfordringer med styringen av varme- og ventilasjonsanleggene på Rindal skole og på Rindalshuset. Styringen av anleggene er utdatert og veldig vanskeligere å håndtere. Varmen i bassenget i Rindalshuset styres også av det samme anlegget i Rindalshuset, så dersom man ikke finner penger til utbedring av anlegget så vil bassenget bli stengt.

Ny tankbil til brannvesenet er budsjettert i 2021, men tankbilen som man ønsker å kjøpe er til salgs nå. Det er en stor fordel å kjøpe en bil som allerede har ferdig påmontert tank, derfor er det ønskelig å kjøpe tankbilen i år.

DSC_0110.jpg

Det er også nødvendig med noen budsjettreguleringer på grunn av korona-situasjonen. Eksempler på dette er kostnader til ekstra smittevernutstyr og kompensasjon for tapte inntekter i skole og barnehage.

Rådmannens innstilling om budsjettreguleringer ble enstemmig vedtatt.


Har stort sett holdt seg innenfor budsjettet 

Årets første tertialrapport ble også lagt fram på dette kommunestyremøtet. Enhetene har stort sett holdt seg innenfor budsjettet så langt. Økonomisjef Henning Andersen kunne fortelle at enhetene jevnt over ligger veldig godt an med tanke på lønn i forhold til budsjettet. Det er veldig bra sammenlignet med samme tid i fjor.

Det ligger an til en budsjettsprekk på bygg og anlegg, på grunn av den lange vinteren. Hele budsjettet på vintervedlikehold på veg og brøyting er allerede oppbrukt i år, så her må man regne med merforbruk før året er slutt.

Men totalt sett så ser det veldig bra ut i forhold til budsjettet nå. Hvis dette hadde vært et år uten korona, så kunne økonomisjefen ha sagt at kommunen styrer mot mindreforbruk. Men det tar han ikke sjansen på å si enda. Ingen vet om koronaen kan blusse opp igjen.

Bettina Røen Helgetun (Sp) sa at hun synes at tertialrapporten ser veldig bra ut. Vinteren med økte brøyteutgifter kan man jo ikke gjøre noe med. Hun frykter at det kan kommet et nytt utbrudd av korona til høsten, og at kommunen kanskje ikke får dekket alle utgifter da. St. Olavs hospital rigger seg for et eventuelt nytt korona-utbrudd, så dette er ikke over enda. 

Hun etterlyste også informasjon om hvor langt arbeidet har kommet med samlokalisering mellom Rindal frivilligsentral og Rindalshuset.

Hege Gåsvand (H) støttet dette, og spurte også om hvor langt man har kommet med arbeidet om oppholdssted for ungdom.

Rådmann Birgit Reisch svarte at arbeidet med mulig samlokalisering mellom Rindal frivilligsentral og Rindalshuset er i gang. Når det gjelder oppholdssted for ungdom så hadde hun ikke svar på det nå. Dette er kulturlederens arbeidsområdet, så det vil man komme med en orientering om senere.

DSC_0115.jpg

Ordfører Vibeke Langli (Sp) sa at hun synes det er godt å lese tertialrapporten, og at den tyder på at det har vært god budsjettdisiplin. Men det er fortsatt mye usikkerhet for kommunene framover, blant annet på grunn av korona-situasjonen. Ordføreren er skuffet over at regjeringen ikke har sagt at alle kommunens kostnader i forbindelse med korona-situasjonen vil bli kompensert.

– Det er kommunene som har gjort jobben for å hindre smitteutbrudd, og jeg forventer at det kommer vedtak på at kommunenes kostnader skal kompenseres, sa hun.

– Men jeg er i alle fall veldig glad for å lese at vi klarer å opprettholde dagens tjenestenivå, når vi ser på kommunene rundt oss at de må kutte vesentlig. Det er godt å vite at innbyggerne våre ikke blir skadelidende av slike kutt. Det har de også sannelig fortjent, føler jeg, etter den innsatsen som har vært lagt ned under korona-pandemien og det å forhindre smitte.
 

Rådmannens innstilling til tertialrapporten ble enstemmig vedtatt.

 

Opptak av kommunestyremøtet finner du på Rindal kommune sin hjemmeside. Her finner du også saksdokumentene til møtet.