210620 arneafiske Hjelmen

God morgen 21. juni

God morgen til alle på Verdens humanistdag! Like før midnatt "snudde" sola! 21. juni er også Grønlands nasjonaldag, og Agnar og Annar har navnedag.

Bildet over: Varm tur på Hjelmen @arneafiske.

Namna: Agnar = age (ufred, skrekk) + arr (kriger). Annar = urnordisk anu (forfader) + arr. Fra Wikipedia.

Sommersolverv: I natt, 7 minutter før midnatt, var det solsnu, eller sommersolverv! Dermed blir dagene litt kortere, men det er fortsatt sommer! 
Denne dagen var det fra gammelt av generelt forbud mot arbeid med verktøy eller utstyr som gikk rundt. I dag måtte en ikke male korn eller spinne.

Grønland (grønl. Kalaallit Nunaat, «menneskenes land») er verdens største øy. Geografisk hører den til Nord-Amerika, men politisk til Europa.

Grønland inngikk i Norgesveldet i 1261. I 1814 ble realunionen mellom Danmark og Norge oppløst som følge av Kieltraktaten, og Norge ble tvunget inn i en ny union med Sverige. De gamle norske skattlandene Island, Færøyene og Grønland fulgte derimot ikke med Norge, men ble beholdt av Danmark og innlemmet i riksfellesskapet.

Grønland var frem til 5. juni 1953 en dansk koloni. Ved endringen av den danske grunnloven fikk øya da status som et dansk amt. Etter en folkeavstemning i 1978 fikk Grønland selvstyre med virkning fra 1. mai 1979. Den 21. juni 2009 fikk de utvidet selvstyre på de fleste områder, bortsett fra i utenriks- og sikkerhetspolitikken. Wikipedia.

Visdomsord
Olav H. Hauge: Det er den draumen me ber på, at noko vidunderleg skal skje.

210620 marylilleløkken trekrok[1].JPG
De e itj all trea så sjer ut så ei flaggstång.​ (Mary Lilleløkken)