tittel1224_cropped_243x178

God morgen 24. desember

Det er 24. desember og julekveld i dag - sjå jul«Jeg er så glad hver julekveld, for da ble Jesus født" (bildet). I dag må vår egen fjøsnisse ofte se seg slått av den moderne Santa Claus, som stammer fra katolsk St. Nikolas-tradisjon. Julemattradisjonene holder seg stort sett uforandret fra år til år, men Stabburet mener at pizza er på vei inn. Adam og Eva har namnedag i dag på julekvelden.

Eva Rønning crop.jpgAdam (hebraisk) = mann, menneske. Eva = hebraisk chavva (liv, livgivende). I dag gratulerer vi Trollheimsportens hovedredaktør Eva S. Rønning (til venstre) med namnedagen. Dagen kalles også for julaften.


Fra Wikipedia: Adam og Eva.


Julemattradisjonene (under til høyre) holder seg stort sett uforandret fra år til år, men Stabburet mener at pizza er på vei inn. Opplysningskontoret for kjøtt (OFK) har kartlagt våre tradisjoner og vet å fortelle oss at de fleste nok velger ribbe fortsatt, men at pinnekjøtt øker mest. Klikk her og les alt om julemattradisjonene.


I dag må vår egen fjøsnisse (under til venstre) ofte se seg slått av den moderne Santa Claus, som stammer fra katolsk St. Nikolas-tradisjon. Begge skikkelsene tok form mot slutten av 1800-tallet, da kunstnere gav nytt liv til gamle sagn og legender knyttet til julefeiringen. Klikk her og les alt om vår egen fjøsnisse.


«Jeg er så glad hver julekveld, for da ble Jesus født. Da lyste himmelen som en sol, og engler sang så søtt. Det lille barn i Betlehem, han var en konge stor, som kom fra himmelens høye bord ned til vår arme jord» (bilde under til høyre). Inger M. Wexelsen: «Barnas julesang», 1859. Klikk her og les alt om Julaften.


I dag feirer vi jul med julenisse og juletre (sjå bilder øverst). Dagen er til minne om Adam, det første mennesket. På de gamle primstavene er ikke juleaften avmerka. Primstavmerket på nyere staver er lur.
Julekvelden er merkedag for neste år. Var skogen dekt av snø julekvelden, nyttårskvelden og trettendagskvelden, 6. januar, ville det bli et godt år. I strøk av landet der snø ikke var så vanlig, het det at mildvær og regn julekvelden var varsel om et godt år. Tørkalde spådde tørkesommer. Mye stjerner julekvelden, spådde et godt molteår.
Ellers var det svært mange gamle skikker knytta til. Juleaften rundt omkring i landet. Her vil det føre for langt å komme inn på alle disse - kanskje neste år?


Dagen er også blant anna til minne om den salige Bartolomeus Maria dal Monte (1726-1778) (under  til venstre) - som du kan lese alt om her.


Fra Wikipedia: Julaften regnes ikke som helligdag, men har mer og mer overtatt for 1. juledag som kirkedag i Norge.


På Sørlandet og mange andre steder i Norge er fersk torsk det eneste som duger som julemiddag. Enkelte steder er man så heldig at den kommer direkte fra sjøen, men de fleste må nok gå til frysedisken. Litt persillesmør eller sandefjordsmør er godt tilbehør. Klikk her og få gode oppskrifter på klassisk juletorsk: KLASSISK+JULETORSK.


Været sjekker du best her på yr.no.


I dag tar vi visdomsordet fra den danske pianisten og humoristen Victor Borge. Ekstranumrene er først om jul fra Robert Lembke; et Gruk fra den danske humoristen Piet Hein - Langs vintervegen, et om julaften fra Kaj Munk og et om humor fra Sven Clausen:
Borge: Julenissen har rett: Besøk folk bare én gang i året.
Lembke: En av farene ved julaften er at vi av våre koner får julegaver som vi slett ikke har råd til!
Gruk: Spurvene på trådene langs vinterlandets veger sitter med en sommesang forstummet indeni ventende på solas lys, det vinterkalde bleke, vokser til et vell som slipper tonestrømmen fri. Den som er på vandring med en sommerlig skalmeje, finner i hver spurveflokk han lister seg forbi vinterlige notetegn til sommerens melodi.
Munk: Julaften er den kvelden i året da mennesket og Gud forstår hverandre.
Clausen: Humor er harmoniens hygiene. Når noe er ute av proporsjon, kan man alltid trekke på samme smilebånd for å hjelpe litt på balansen.


Noen kjente personer med fødselsdag 24. desember er James P. Joule (1818), Elisabeth av Østerrike-Ungarn (1837), Ava Gardner (1922), Kaare Norum (1932), Terje Mærli (1940) og Tarja Halonen (1943).

Noen historiske begivenheter som har foregått 24. desember: 1497: Vasco da Gama (til høyre) kommer til byen som nå heter Durban (se Natal). 1643: Øya Christmas Island blir oppdaget av britiske William Mynors. 1771: Julaftensfeiden i København starter; urolighetene skyldtes at gardistene i livgarden ble forsøkt beordret til garnisonsregimentene. 1818: Joseph Mohr og Franz Xaver Gruber skriver salmen «Stille Nacht, heilige Nacht» (se Glade jul, hellige jul). 1994: Liv Arnesen når Sydpolen alene. 1999: Hæren gjennomfører statskupp i Elfenbenskysten (flagg og riksvåpen under til høyre).


Her noen historiske begivenheter som har skjedd i dag julaften 24. desember opp gjennom åra - fra Wikipedia: 1818 – Julesangen Glade jul blir komponert av Franz Xaver Gruber1865 – Ku Klux Klan dannes. 1906 – Verdens første radioprogram går på lufta. Det inneholdt en diktopplesing, et fiolinstykke og en tale. 1924 – Albania blir republikk. 1943 – Den amerikanske generalen Dwight D. Eisenhower blir de alliertes øverstkommanderende under den 2. verdenskrig1946 – Frankrikes «fjerde republikk» dannes. 1951 – Libya blir selvstendig. 1954 – Laos blir selvstendig. 1979 – Sovjetunionen invaderer Afghanistan.


Og fra norsk historie: 1969 – Oljeselskapet Phillips Petroleum har gjort det første oljefunn i norske del av Nordsjøen