Fredag
Fredag Lette regnbyger
Lette regnbyger
Lett bris
Lørdag
Lørdag Regn
Regn
Svak vind
280620 larsmoeloset rev

God morgen 28. juni

Trollheimsporten ønsker alle sine lesere en riktig god søndag morgen! Vi gratulerer Leo og Leon med navnedagen. I dag har det gått 106 år siden "Skuddene i Sarajevo", hendelsen som utløste første verdenskrig.

Bildet over: Fjellrev som slettes ikke er fjellrev, men en rødrev i fjellet. Foto: @larsmoeloset

Den 28. juni 1914 reiste Franz Ferdinand til Sarajevo for å inspisere hæren. Som en slags feiring av bryllupsdagen fikk også Sophie, som vanligvis måtte bli igjen hjemme, bli med. Allerede på vei til rådhuset i Sarajevo var paret blitt utsatt for drapsforsøk. Etter å ha overlevd dette mislykkede attentatet, ville Franz Ferdinand reise til sykehuset for å besøke offiseren som var blitt skadet. For å komme til sykehuset måtte de kjøre tilbake forbi stedet hvor attentatforsøket var gjort. Da stormet terroristen Gavrilo Princip (som tilfeldigvis gikk forbi) fra den serbiske organisasjonen «Unge Bosnia» ut i gaten og drepte paret. Dette var grunnlaget for Østerrike-Ungarns krigserklæring mot Serbia en måned senere, som førte til den første verdenskrig. Wikipedia

Noen historiske hendelser på denne datoen:

1840 – Christian VIII ble kronet til Danmarks konge.
1914 – «Skuddene i Sarajevo»: Franz Ferdinand blir skutt og drept av Gavrilo Princip i Sarajevo.
1981 – Et bombeattentat i Iran dreper Muhammed Beheshti og 70 andre medlemmer i det islamske republikkpartiet.
2006 – Montenegro tas opp som FNs 192. medlemsland.
2006 – Israelske styrker invaderer Gazastripen i Operasjon sommerregn.
2006 – Syrisk antiluftforsvar skøyt mot israelske fly som angivelig skal ha kretset over Bashar al-Assad sommerresidens ved Syrias middelhavskyst.
2012 – USAs høyesterett avgav en kjennelse der den nye helselovgivningen («Obamacare») ikke ble funnet grunnlovsstridig.

280620 torilkiel_690x690.jpg
Et flott bilde av en vakker sommerfugl. Foto: @torilkiel