
God morgen 29. juli
Olavsdagen eller Olsok (egentlig Olafsvaka kvelden før) markerer dagen i 1030 da Olav den hellige falt på Stiklestad (bildet gammel merkedag). Det er også festdag for Urban 2. Færøyene har nasjonaldag og i Norge er det flaggdag. Olav, Ola og Ole har namnedag i dag.
Alle tre namna kommer av ur-nordisk anu (stamfar) + leifr (levning). Ole og Oluf er dansk. I dag kan vi gratulere Olav Morten Tørset (til venstre), Ola Bakken (under til venste) og Ole Mauseth (til høyre) med namnedagen. Fra Wikipedia: Olav, Ola, Ole.
Fra Wikipedia: 29. juli er den 210. dagen i året (den 211. i skuddår). Det er 155 dager igjen av året. Dagen har fått navnet Olsok eller Olavsdagen i Norge, etter slaget på Stiklestad i 1030. Det er i denne anledning en offisiell flaggdag, og var i utgangspunktet en katolsk merkedag for å minnes Olav den helliges død.
29. juli er Olsok eller Olafsvaka (latin Olavi regis & martyris) (gammel merkedag under til høyre), da man mintes Olav Haraldssons død på Stiklestad i 1030. Det var den viktigste norske og nordiske kirkefesten i middelalderen. Feiringen av dagen holdt seg også lenge etter reformasjonen. Klikk her og du finner du alt om Olsok og Spelet på Stiklestad.
Olav den Hellige (995-1030) (nederst: Olav 2 den helliges død på Stiklestad i 1030. Del av antemensale fra en ukjent kirke, ca. 1320–40. Nå i Nidarosdomen, Trondheim. Til høyre Olav 2 Haraldsson (den hellige). Treskulptur, 67 cm høy, nå i Islands nasjonalmuseum, Reykjavik, men sannsynligvis laget ca. 1450 i Lübeck. Mot slutten av middelalderen ble han fremstilt som den seirende, stående på hedenskapets drake, som hadde menneskehode med kongens egne ansiktstrekk) er det mye stoff å finne om. Her kan du klikke deg videre til det meste.
Olsokflaumen eller Olsrøyta, heiter det hos Jon Langli. Etter den gamle kirkekalenderen var dette Olavsmesse. Det er minnedagen om Olav den Hellige, eller Olav Haraldsson, som fall i slaget 29. juli på Stiklestad i 1030. Primstavmerket er ei øks, fordi Olav måtte bøte med livet for eit øksehogg.
Nå var olsokflommen ventende, og nå ville gytefisken, laks og ørret, gå oppover elvene. Dyra ville fra nå av få det lettere på beite fordi kleggen ikke flyg så lett etter olsok.
Olsok er værmerkedag for høst og vinter. Slik været er i dag vil det stort sett bli fram til vinternettene 14. oktober. Er det fullmåne i dag blir det en meget streng vinter. Skinner sola så mye i dag at en rekker å sale en hest, blir det et godt år. Nå skulle det meste av tørrhøyet være i hus, og mange plasser åt en slåttegraut nå. Kornet skjøt vanligvis ved denne tida, og det tok folk som tegn på at åkeren ville være takende til Barsok, 24. august.
29. juli er Olsok eller Olafsvaka (latin Olavi regis & martyris) (gammel merkedag til venstre), da man mintes Olav Haraldssons død på Stiklestad i 1030. Det var den viktigste norske og nordiske kirkefesten i middelalderen. Feiringen av dagen holdt seg også lenge etter reformasjonen. Klikk her og les alt om Olsok.
Fra Wikipedia: Olsok feires for å minnes Olav den helliges død på Stiklestad. Offisiell flaggdag.
Været på yr.no sjekker du her. Meir om været her på adressa.no.
Dagens visdomsord henter vi fra den tidligere franske presidenten Charles de Gaulle. Ekstranumrene er om ferie og fritid fra Bertrand Russell, et Gruk fra Piet Hein - Fagfolk - et om vennskap fra Emily Dickinson og et om humor fra Wilhelm Raabe:
de Gaulle: Når jeg vil vite hva Frankrike mener, spør jeg meg selv.
Russell: Hvis jeg var lege, ville jeg straks ordinere ferie til alle pasientersom betrakter arbeidet sitt som betydningsfullt.
Gruk: Fagfolk har man til å spørre, hvordan intet lar seg gjøre!
Dickinson: Mine venner er min formue. Tilgi meg at jewg samler så gjerrig på dem!
Raabe: Humoren er redningsvesten i livets storm.
Færøyene har nasjonaldag 29. juli. Dagen kalles Ólavsøka. Studenter i København brukte først flagget (Merkið) 22. juni 1919. Danskene godkjente det i 1948. Flagg og riksvåpen til venstre.
29. juli er også festdag for Urban 2.
Noen kjente personer med fødselsdag 29. juli er Benito Mussolini (1883) (til høyre og venstre), Clara Bow (1905), Dag Hammarskjöld (1905), Pål Bang-Hansen (1937), Jon Istad (1937), Nils Christian Stenseth (1949) og Svein Mamen (1955).
I 2003 måtte de 40 maleriene av Jakob Weidemann (til høyre) selges som var utstilt på Ringsaker prestegard. Krefter i Lillehammer og Steinkjer konkurrerte om å overta maleriene. Til slutt seiret Lillehammer, fordi selgeren ønsket at maleriene skulle være her. Klikk her og les alt om striden.
Noen historiske begivenheter som har foregått 29. juli: 1030: Olav 2 Haraldsson (den hellige) faller i slaget på Stiklestad (til høyre Stiklestad kirke). Slaget på Stiklestad (under: Olav den hellige dør. Maleri av Peter Nicolai Arbo). 1588: Den engelske flåten, ledet av Charles Howard, stanser den spanske invasjonsflåten utenfor Gravelines. 1900: Den norske forfatteren Sigbjørn Obstfelder (til venstre) dør. 1913: Vålerengens Idrettsforening stiftes i Oslo. 1981 – Diana Frances Spencer gifter seg med Prins Charles.