God morgen 29. september
29. september ble tidligere kalt Mikkelsmesse, og er minnedag for erkeengelen Mikael (bildet). Mikael, Mikal, Mikkel og Michael har namnedag i dag.
Mikael kommer av hebraisk «hvem som er Gud». Mikal, Mikkel og Michael er varianter. I dag kan vi gratulere Mikkel Rev (til høyre) med namnedagen.
29. september ble tidligere kalt Mikkelsmesse, og er minnedag for erkeengelen Mikael (til venstre).
Noen kjente personer som ble født 29. september er Miguel Cervantes Saavedra (1547) (til høyre), Michelangelo Antonioni (1912), Britt Ekland (1942), Lech Walesa (1943), Sebastian Coe (1956) og Jon Fosse (1959) (under til venstre).
Været på yr.no sjekker du her.
Ordet i dag henter vi fra den danske poeten og vitenskapsmannen Piet Hein - kjent for sine Gruk. Ekstranumrene kommer fra en annen filosof fra dypet - Fredrik Stabel - mannen bak Norsk Dusteforbund i Dagbladet om klokskap og dumhet, et Gruk fra Piet Hein - En liten skåltale for de sanne goder - og et om uvenner og fiender fra Marcus Tullius Cicero:
Gruk: Hvis du ingen tanker har, gjør da ei din tale klar.
Stabel: Fornuften er en ensom ting. Hvor ofte er man ikke alene om å stole på den!
Gruk: De sanne goder skal vi dyrke, som tæres ei av møll og rust, men daglig gror i kraft og styrke - som feks øl og ost!
Cicero: Ingen er hans fiende mer enn han selv.
- Så langt rimfrost som det er før denne dag, så lenge vil det rime etter 1. mai, heiter det hos Jon Langli. På folkemunne blir dagen ofte kalla Buversdagen. Etter kirkekalenderen er dette minnedag om erkeengelen Mikael. Det er han som veier (tar seg av) sjelene til de døde i Paradis. Derfor er primstavmerket gjerne ei skålvekt, men det hender også at det er en lur:
Det var sankte Såle-Mikjel
han bles i luren lange.
Og no sko alle såline
fram fyre domen gange.
Mikkelsmesse var lenge rekna som en helligdag, en messedag. Nå er en ikke lenger trygg for snøen og vinteren er like om hjørnet. Sitter lauvet fast på trea enda, blir det en hard vår. Vart det frost natta etter Mikkelsmess, vart det et frostår.
Mikkelsmessenatta måtte alle dyr være under tak, ellers ville de få sjå alt som kom til å hende dem i løpet av vinteren. Alle gluggene i fjøs og låve måtte derfor være stengte, om ikke kom havfrua inn med havfeet og åt opp høyet.
Dette er en viktig merkedag for vinteren og sommeren. I dag spår en vinterværet av hvordan melkevegen ser ut. Været i dag er sommerværet neste år. Skein sola lenge nok til at den kunne sale en hest i dag, vart det en god sommer. Sønnavind natta før Mikkelsmesse varsla om fôrknipe, mens nordavind varsla godt med fôr åt husdyra. Nå starta også jakttida.
Denne dagen hadde alle tjenerne fri. For å sikre fred og lykke med buskapen, slakta en ofte en sau som heile hyslyden åt av. dette måltidet vart avvikla stille og rolig for å oppnå fred i fjøset og god felykke.
29. september feiret man altså Mikkelsmesse eller Mikeli til minne om erkeengelen Mikael (latin Michaeli archangeli) (til høyre). Man tror det egentlig var en hedensk høstfest som ble gitt et kirkelig innhold. Etter hvert mistet dagen sin betydning og ble avskaffet i Norge. Sjå alt om denne gamle merkedagen ved å klikke her.
Mont-Saint-Michel (til høyre) er klippeøya som er omgitt av sandbanker innerst i bukta mellom Bretagne og Cotenin i Frankrike.
De hellige erkeengler Mikael, Gabriel og Rafael.
Mikael skytshelgen for Den katolske kirke, Brussel; for de syke, kurerer, kolonialhandlere, ansatte på supermarkeder, apotekere, bakere, bankansatte (1958), dreiere, glassmestre, malere, radiomekanikere, radiologer, radioterapeuter, skreddere, forgyllere, bly- og tinnstøpere, veiere, vognmakere, soldater og riddere, fallskjermjegere, Mikael-ordenen, kirkegårder, sjelene, de døde; ved dødsfare; mot pest; ved militære slag; mot fristelser; mot torden og uvær, mot truende storm til sjøs.
Gabriel skytshelgen for budbærere, postfunksjonærer, post- og avisbud, postvesenet, frimerkesamlere, fjernsyn, telefon- og telegrafarbeidere; for diplomater; mot ekteskapelig ufruktbarhet.
Rafael skytshelgen for reisende, pilegrimer, apotekere, helbredere, gruvearbeidere, skippere, taktekkere, tyske utvandrere, ektefolk og de elskende.
Les alt om de hellige erkeengler Mikael, Gabriel og Rafael her.
Noen historiske begivenheter som har foregått 29. september: 1687 – Christian 5.s (til venstre) norske lov trer i kraft. 1911: Italia erklærte krig mot Tyrkia for å skaffe seg Tripoli som koloni (jfr. Italia (historie)). 1972 – Japan etablerte diplomatiske bånd med Folkerepublikken Kina og brøt samtidig med Republikken Kina.
Her kommer noen historiske begivenheter som har skjedd i dag 29. september opp gjennom åra - fra Wikipedia: 1972 – Japan etablerte diplomatiske bånd med Folkerepublikken Kina og brøt samtidig med Republikken Kina.
Og fra norsk historie: 1687 – Christian 5.s norske lov trer i kraft. 1992 – Snurrevadbåten «Skrolsvik» går ned utenfor Øst-Finnmark. To omkommer. 1994 – Gisselsituasjonen på Torp, en av gisseltakerne blir skutt, den andre arrestert. Ingen av gislene kommer fysisk til skade.