God morgen 9. juni
9. juni er Kolumbamesse, til minne om den hellige Columba. Dagen er dessuten festdag for Kyrillos av Alexandria i den ortodokse kirke. 9. juni ble kalt Kolbjørn med laksen og er en av de pussigste forvanskingene av katolske helgennamn. Den har med Kolumbamesse å gjøre. Det er 2. pinsedag, og Kolbein og Kolbjørn har namnedag i dag.
Kolbein = norrønt kol (kull, svart) + beinn (bein). Kolbjørn = norrønt kol + bjOrn (bjørn). I dag kan vi gratulere Kolbjørn Botten (til venstre) med namnedagen. Fra Wikipedia: Kolbein, Kolbjørn.
2. Pinsedag er en dag til Kristi ære, som opprinnelig ikke var høytidsdag.
Pinse kommer av gresk pentecoste, som betyr 50 dager, dvs. etter påske. I praksis feirer vi første pinsedag 7. søndag etter første påskedag. Hos oss blir også andre pinsedag feiret. Det minner om at pinsefesten i eldre tid strakk seg over flere dager. Du kan lese alt om Pinse her.
Opphavet til Namnedagen er Columba av Iona, en irsk klostergrunnlegger og skribent, en av Irlands nasjonalhelgener. Han døde 9. juni 597, og denne dagen sto avmerket med en laks på den norske primstaven, for dagen ble i norsk folketradisjon kalt Kolbjørn med laksen. Kolbjørn er en fornorskning av helgenens navn.
Katolsk kristendom – Columba av Iona, munk og helgen.
I går, 8. juni, skulle nye kroker på fiskelina settes. Derfor var primstavmerket en fiskekrok. 8. juni var en viktig merkedag for været. Den varsla for fire uker og høsten. Som veret var i går, skal det bli i fire uker, og regna det skal det også regne meir eller mindre i fire uker. Regnværet kan også vare opp til 40 dager. Fiskekrok passa til dagen i dag: Huff da!
I dag er det Kolbjørn med laksen (over til høyre). Dagen er lite kjent i Norge. Den er til minne om Columba, en irsk munk, som var dyrka på Island og i Bjørgvin bispedomme. I folkelig tradisjon ble namnet hans identifisert med Kolbjørn - derfor har Kolbjørn namnedag i dag. Nå tok også laksen til å gå oppover elvene. Med laksen begynte sommeren på Vestlandet og nordover. Var laksen feit og fin, vart det et godt år. Men var den lang og tynn ("slangefisk"), vart det et regnfullt og dårlig år. Blødde laksen mye når den ble drept, ville det snart bli regn og torden. Primstavmerket er sjølsagt en laks i dag. Kolbjørn med laksen er en av de pussigste forvanskingene av katolske helgennavn. Den offisielle betegnelsen er Kolumbamesse eller Columbe abbatis på latin. Dagen var til minne om den irske Kolumba, som ikke blir forbundet med laks. Du kan lese alt om minnedagen og primstaven ved å klikke her.
9. juni er Kolumbamesse, til minne om den hellige Columba. Kolumbamesse, minnedag for den hellige Columba, som i katolsk tid ble dyrket bl.a. på Island og i Bjørgvin bispedømme. I Norge ble han kalt Kolbjørn eller Kolban, og primstavmerket for den fromme misjonær («menneskefisker») var en laks. Dette ble satt i forbindelse med at laksen på denne tiden begynner å gå opp i elvene. Den hellige Kolumba av Iona (~521-597) (til venstre i vinduet og: Kolumba hamrer på porten til kong Brude mac Melcho i Inverness. Illustrasjon av John R. Skelton i Henrietta Elizabeth Marshall, Scotland's Story (1906)) var en av Irlands skytshelgener (Hiberniae Patroni) sammen med de hellige Patrick og Brigida; skytshelgen for bispedømmene Derry og Raphoe i Irland; for bispedømmene Dunkeld og Argyll and the Isles i Skottland; for Knights of Saint Columba; for irske diktere og for bokbindere, mot ild og lyn, mot flom, mot muse- og rotteplage; en av «Tolv apostler av Irland». Du kan lese alt om han her.
Er det typisk sommervær på Nordmøre? - det sjekker du her. Sjekk været her på adressa.no.
Visdomsordet i dag på Kolbjørn med laksen henter vi fra Marlene Dietrich, med ekstranummer om ledelse fra den tyske filosofen Immanuel Kant, et Gruk av Piet Hein til en stake gjort på den sydlige halvkule, hvor Karlsvogna aldri går opp: Til Karlsvogna; et om vennskap fra ukjent opphav og et om gleder og sorger fra Aksel Sandemose:
Dietrich: Jeg har aldri hatet en mann nok til å gi ham smykkene tilbake.
Kant: Husk at menneskelioge individer er mål i seg selv., og bruk dem ikke som midler til å nå dine mål.
Gruk: Vår barndoms gamle kjenning fra evighetens bredd, som over tidens brenning bestandig varer ved. Stå tent i denne stake, i vintermørke dage og lys din store fred!
Ukjent: Hvis vi kunne se når og hvor vi kommer til å møtes igjen, ville vi vise mer av våre følelser når vi sier farvel til gode venner.
Sandemose: Jeg tar alltid gledene på forskudd, ellers blir det aldri noe av dem.
Midt i juni, når isen har gått på Femundsjøen, blir «Fæmund II» satt på vannet (over til høyre). Det har skjedd fra 1905 av og er en stor begivenhet både for alle rundt sjøen og mange tilreisende den søndagen båtruta starter. Ved skolestart går båten i vinteropplag. Klikk her og les alt om båten på Femundsjøen.
Noen kjente personer med fødselsdag 9. juni er Bertha von Suttner (1843) (til høyre), Carl Nielsen (1865), Cole Porter (1891), Olof Widgren (1907), Robert McNamara (1916), Finn Strømsted (1925), prinsesse Ragnhild (1930) (nedenfor til høyre), Egil Myklebust (1942), Berit Aunli (1956) og Ragnhild Bratberg (1961).
Noen historiske begivenheter som har foregått 9. juni: 1880: 9. juni-beslutningen, der Stortinget vedtok grunnlovsendringen fra 19. mars til tross for at Oscar 2 nektet å sanksjonere den. Se også Norge — Tidsrommet 1815-1905 (til venstre: En tegning av Johannes Flintoe fra gruvene på Kongsberg på 1800-tallet). 1923: Den bulgarske hæren tar makten ved et kupp, og myrder statsminister Stambolijski. Se Bulgaria — Historie. 1928: Charles Edward Kingsford Smith når Brisbane etter å ha ledet den første kryssing av Stillehavet i fly. 1944: Sovjetunionen setter i gang en storoffensiv mot Finland. Se Finland — Historie. 1978: Likestillingsloven blir vedtatt. 1999: Jugoslavia undertegner en avtale om serbisk tilbaketrekking fra Kosovo, og NATO avblåser bombeangrepene. Se Jugoslavia — Historie.
9. juni 1934 ble verdens mest berømte and født. Da debuterte nemlig Donald Duck (under til høyre) som en av bifigurene i kortfilmen «The Wise Little Hen». Siden har han holdt seg i 30-40-årsalderen. USA elsker Mikke Mus, men i Norge og Skandinavia har Donald vært helten. Donald Duck kan du lese alt om her.
Her er noen fleire historiske begivenheter som har skjedd 9. juni opp gjennom åra - fra Wikipedia: 721 – Odo den store beseirer maurerne i slaget ved Toulouse. 1934 – Donald Duck dukker for første gang opp i filmen Den kloke lille høna (The Wise Little Hen). 1967 – Seksdagerskrigen: Israelske styrker inntar Golanhøyden. 1970 – Jordans kong Hussein overlever et attentat. 1982 – Iran–Irak-krigen: Irak tilbyr øyenblikkelig våpenhvile og tilbaketrekning fra alt iransk territorium. 1982 – Israel angriper og ødelegger Syrias batterier av sovjetiske SAM-raketter i Øst-Libanon. 2006 – Angrepet mot stranden i Gaza: Syv sivile blir drept når israelske granater treffer stranden i Gaza.
Og fra norsk historie: 1940 – Hurtigruteskipene DS «Prins Olav» og DS «Ariadne» blir senket av tyske fly. Ni omkommer.
9. juni er festdag for Kyrillos av Alexandria i den ortodokse kirke. Kyrillos av Alexandria, død 444, patriark i Alexandria 412–444; kirkelærer. Han var en stor teolog, men en stridbar kirkepolitiker. Da Konstantinopels patriark Nestorios var motvillig til å betegne Maria som «gudføderske» (Guds mor), angrep Kyrillos ham og fikk Roma på sin side. Han presiderte på kirkemøtet i Efesos 431 og oppnådde å få Nestorios' lære fordømt. Kyrillos' egen kristologi gikk i monofysitisk retning (se monofysitisme). Han etterlot seg betydelige dogmatiske og moralteologiske arbeider, er autoritativ kirkelærer både i den ortodokse kirke og i den romersk-katolske kirke, med festdag hhv. 9. juni og 27. juni.