God Tomasmesse og Vintersolverv

Vintersolverv er enten 21. eller 22. desember. 21. desember var Tomasmesse til minne om aposte­len Tomas (latin Thome apostoli). Tomas, Tom og Tommy har namnedag i dag

Tomas (gresk) = arameisk thómá (tvilling). Tom og Tommy er engelske varianter.
 
21. desember var Tomasmesse (til venstre) til minne om aposte­len Tomas (latin Thome apostoli). Han er kjent som den tvilende Tomas, fordi han ikke trodde at den gjenoppståtte Jesus hadde vist seg for disiplene. Ellers er dagen mest knyttet til juleforberedelser. Klikk på linken og les alt om Tomasmesse.
Dagen er også til minne om  Den hellige Peter Canisius (1521-1597) (over til høyre) - skytshelgen for bispedømmene Innsbruck (1964) og Brixen (1925); for Tysklands katolske skoleorganisasjon (1921) - som du kan lese alt om her.
 
21. desember ble tidligere kalt Tomasmesse, etter apostelen Tomas. Dagen er også festdag for den hellige Peter Canisius (til høyre). No nærmer vi oss for alvor jula og faste tradisjoner omkring forberedelsene er knyttet til denne dagen. Blant anna er denne dagen for juleølet. Dette brygget var uvanlig viktig i den gamle hedenske jula. Brygginga måtte gjøres skikkelig og tradisjonene måtte følges nøye. Så viktig var dette at et biskopelig dekret påla folk å brygge øl til jul. Det skulle lyse litt opp i denne kalde årstida. Ordet øl betyr varme. Vi snakker om å holde øl'n. Dette ølet skulle en så dele med naboer og venner. Forfedrene våre skåla for vennskap, godt år og godt naboskap.
Øl ble brukt i mange sammenhenger. En drakk både barsøl, gravøl og festerøl. Men skadevirkningene av for mye drikke var også kjent. I Håvamål blir det advart mot overdrivelse med for mye øldrikking. Ølet var laget av korn og det måtte være bygg. Det beste kornet skulle være til ølbrygginga. På Tomasmesse skulle ølet tappes opp på kagge og dette ble kalt Oppskukku. Dersom ølet nå var vellykket, kunne en sjå fram til å få drikke jul på sømmelig vis.
Dagen er til minne om apostelen "den vantro Tomas". Han prekte i Persia og India og led martyrdøden, gjennomboret av en lanse, i året 69. Men dagen har namn etter hvor i landet en var. Enkelte kalla dagen Tomas brygger, andre sa Tomas med bøtta eller Tomas fulltønne.
Tomasmesse var det linnvær i vente. I forbindelse med det kjenner vi namnet Kakelinna. Fra gammelt av trodde en at Solkverva fall på denne dagen. Det heiter seg også at bryllupet i Kanaan sto på denne dagen, der Jesus laga vatn til vin. Dette kan så være videreført til norsk ølbryggingstradisjon.
Det var stor straff for alle skadeverk som ble gjort mellom Tomasmesse og 13. januar. Det var også generelt arbeidsforbud mot alt arbeid som ikke var tvingende nødvendig. For eksempel skulle rokken ut av stua julehelga.
Dette var med andre ord en meget viktig dag og merkedag for vinteren. En venta værskifte ved solsnu. Godt vær i dag var tegn på godt år, og som været var i dag, solkvervdagen, ville det være i heile vinter.
Primstavmerket er ei hand, en vått eller ei tønne, hos Jon Langli. Det kan også være ei bøtte. Mest vanlig er ei tønne. Mange primstaver kan også ha et kors eller en pil, ei krone eller ringer.
 
Vintersolverv er enten 21. eller 22. desember.
 
I dag har vi tatt fram et visdomsord om jula fra forfatteren Agnar Mykle:
Jula er den onde samvittighets fest.
 
Været i Rindal sjekker du best her på yr.no. Meteorologen spår dette været for Rindal og Midt-Norge i dag: Trøndelag: skyfritt til lettskyet, opphold. Øst-sørøst bris, på kysten lokalt frisk bris. Fortsatt kaldt. Møre og Romsdal: fra skyfritt til lettskyet opphold. Men på Sunnmørskysten trolig tilskyende og snøbyger. Sørøst bris, på kysten frisk bris. På Sunnmørskysten trolig overgang til sørvest liten og kanskje stiv kuling om ettermiddagen. Fortsatt kaldt.
 
Noen kjente personer med fødselsdag 21. desember er Benjamin Disraeli (1804), Pjotr Kropotkin (1842), Josef Stalin (1879), Heinrich Böll (1917), Kurt Waldheim (1918), Jane Fonda (1937), Frank Zappa (1940), Ståle Bjørnhaug (1942), Lillebjørn Nilsen (1950) og Florence Griffith Joyner (1959).
 
Noen historiske begivenheter som har skjedd 21. desember opp gjennom åra: 21. desember 1879 ble Henrik Ibsens Et dukkehjem oppført for første gang i København. 1898 – Marie og Pierre Curie oppdager radium. 1913 – Det første kryssordet blir utgitt. 1923 – Nepal blir uavhengig. 1933 – Newfoundland blir kronkoloni. 1935 – Snehvit og de syv dvergene blir vist for første gang. Rondane nasjonalpark ble opprettet. 1968 – Apollo 8 skytes opp. 1988 – En terrorbombe eksploderer i Pan Am rute 103, et Boeing 747-fly, over Lockerbie, Skottland. 270 personer omkommer. 1991 – Samveldet av uavhengige stater dannes.
 
Fra venstre Josef Stalin i Potsdam, Lillebjørn Nilsen og Benjamin Disraeli.