Pipelife ingress

Godt i gang med Rørdagene

Mandag og tirsdag er 70 kommunerepresentanter, entreprenører og konsulenter samlet i Surnadal for å delta på Pipelifes Rørdagene 2016. Mandag formiddag startet det hele med et glimt av nyvinninger og produktoppdateringer på fabrikkomvisning.

På omvisninga fikk de besøkende blant annet se fabrikkens nyeste produksjonslinje for store, dobbelveggede avløpsrør. Den ble ferdig installert i slutten av februar, og nylig hadde Pipelife oppstart av enkelte dimensjoner i det de kaller Nord-Europas største produksjonslinje. Snart skal den aller største dimensjonen på 1600 mm prøvekjøres. På bildet over ser vi tydelig hvilke dimensjoner det er snakk om.

Prosjektingeniør Svein Settemsdal forteller at det er stor interesse i markedet for de største rørene, og at den spede starten har vært vellykket.

- Vi har hatt kjempegode resultater så langt. Dette har vært et satsningsområde for Pipelife, for å kunne møte utfordringene med den ekstremnedbøren som allerede har vært, og som vil komme, forklarer han.

Omvisninga inkluderte samtidig et innblikk i de 17 andre produksjonslinjene, hvor det produseres ulike rør i et spekter på 16-1600 mm. Besøkende fikk se helautomatisert støping, perforering og pakking samt en lokal, teknologisk nyvinning. Tidligere har rør med dimensjoner opp til 400 mm blitt dekket for hånd med et tykt endelokk for å beskytte mot vann og skitt før montering. Etter en tid med grundig testing og videreutvikling har Pipelife Surnadal i år implementert en løsning hvor de tykke endelokkene er erstattet med et tynt plastlokk som limes på automatisk. Settemsdal forteller at endringen fører til betydelige reduksjoner i arbeidstid, avfall og pris.

- Løsningen er utviklet her i Surnadal. Den har vakt stor interesse i Pipelife-systemet, sier han.

Plastlokk_690x415.jpg

Nye plastlokk kom inn i ordinær produksjon fra i år.

 

Felles løft

Tema for Rørdagene er utfordringer, muligheter og erfaringer med ulike rørmaterialer, klimautvikling og VA-anlegg (vann og avløp). Blant foredragsholderne finner vi statsmeteorolog John Smits, Statens vegvesen og flere kommuner.

Bård Moen, produktsjef VA i Pipelife, forteller at bransjen på landsbasis opplever en økning i antall lekkasjer på VA-ledningsnettet. Alvorlighetsgraden varierer fra kommune til kommune, men det er generelt et stort behov for renovering og utskiftning av ledningsnettet. Dette er kommunenes ansvar, og Torbjørn L. Vik fra Opplysningsutvalget for VA-ledningsnett peker på Ås og Trondheim kommuner som gode eksempler på hvor man har lyktes gjennom storstilt satsning.

- Det kreves en samlet innsats fra konsulenter, entreprenører og byggherrer for å heve kvaliteten, sier Bård Moen.

ovalinfo.no skriver at Norge er ett av de landene i Europa som har mest lekkasje fra drikkevannsnettet. De anslår at lekkasjene i gjennomsnitt ligger på ca. 240 liter per person og døgn. Videre kan vi lese at sannsynligheten for vannbårne sykdommer øker dersom ledningsgrøftene er fylt med kloakkvann. Ved undertrykkssituasjoner på drikkevannsnettet vil kloakkvann kunne suges inn i nettet og føre til sykdom, og kloakkvann kan også komme inn i drikkevannsledningen ved brudd på ledninger.

Produksjonslinje_690x376.jpg