Grytvatnet

Grytvatnet i Surnadal

Fredag 19. oktober tok Harald Egil Folden en rundtur i Øvre Surnadal. Se tekst og bilder fra turen.

Grytvatnet2.png

Seterveien fra Setra er ødelagt i lia ovenfor Sagatun etter flatehogst. KNT har merket en ny tursti oppover her. Den burde vært ryddet bedre, synes jeg.

Grytvatnet3.png

Det positive er at det er blitt god utsikt oppover Surnadal mot Rindal. Her stod det tidligere høye graner tett i tett. Vi gikk gjennom en mørk granskog.

Grytvatnet4.png

Et stort anleggsområde for en ny trafostasjon. En bilvei er bygd for anleggsarbeidet. Når vi krysser bilveien, kan vi følge seterstien til Setersetra. 

Grytvatnet5.png

Det var en stor dugnad på Setersetra i helga 12.-14. oktober i år. Da ble det fjernet trær og busker på stølen, ordnet med ved og ellers foretatt vanlig vedlikeholdsarbeid. Så nå er det blitt et stort og åpent området rundt husa. Mye lysere også, selvsagt. Virkelig bra!

Grytvatnet6.png

Dekorativ lav ved Setersetra. Lungenever vokser på gamle løvtrær med rik bark og på mosekledde berg. En vanlig art på våre trakter.

Grytvatnet7.png

På toppen av den bratte Blomlia får vi med ett se den solide demningen ved utløpet av Grytvatnet. I dag har den kun en historisk og estetisk verdi. 

Grytvatnet8.png

Jeg ser på steinmuren som et kulturminne. Den var viktig i den tida da vannkrafta fra Grytbekken ble brukt til å drive ei kvern og et sagbruk ved Setra. 

Grytvatnet9.png

Jeg har tatt mange turer til Grytvatnet. Har opplevd stedet i alle årstidene. Av to grunner: Idyllisk, fredelig plass og kort bilkjøring fra Børset til Sagatun.

Grytvatnet10.png

Vi fikk fint vær på denne turen. Ikke sol, men oppholdsvær hele dagen. Og en passende temperatur for turgåing. Vindstille også!

Grytvatnet11.png

Etter oppholdet ved Grytvatnet gikk vi ned til Setersetra og deretter østover mot anleggsområdet. Dette er stien i Blomlia. Et godt navn! (blom = bregne) 

Grytvatnet12.png

1 Grytbekken: Gryta stammer fra gammelnorsk grjót, "stein". Steinete terreng eller steinete elvefar. 2 Seterdalsbrona: Brona av gno. brún, "brun, kant" i terrenget. 3 Lomtjønna: Kan komme av fuglenavnet lom. Eller en flertallsform i dativ av lo i gno.? Lo kan forklares som "engslette ved vann" eller "lysning, åpen plass". 4 Blomlitrøa: Trøa betyr "opptråkket plass" (av husdyr) eller "inngjerdet jordstykke til buskapen". 5 Langslåa: Slå og slågd er ei langstrakt og smal flate, skrålies eller vannrett i ei li eller fjellside. 6 Lavalia: Ola J. Holten skriver om Lavalia (Lavvalia): "Namnet er svært merkeleg. Det kan vera det nynorske ordet lava, som tyder hengje (gno. lafa = hengje fast ved)." 7 Floni: Mystisk! Er det skrevet riktig på kartet? Jeg har ingen forklaring på Floni.  

Grytvatnet13.png

Mer håndfaste saker her! Han som kjørte gravemaskinen, ble overrasket da vi plutselig dukket opp akkurat her. Vi ville krysse Grytbekken, men det var stor vassføring. Mer enn middels. Maskinkjøreren var en hyggelig mann. Hadde han hatt en breiere grabb, sa han, skulle han fått oss over bekken på et blunk. Søren også, tenkte jeg. Der gikk jeg glipp av et spennende fotomotiv. Men vi kom oss heldigvis over med egen hjelp. Uten å bli våte på beina.

Grytvatnet14.png

Den gamle og den nye tid: En steinvarde ved den gamle seterveien til Harangssetrin og moderne anleggsarbeid. Etter å ha tenkt litt på dette, avsluttet vi rundturen etter den gamle anleggsveien fra Seterøya ved Sagatun. GPS-en viste nesten 10 km ved bilen. En innholdsrik oktoberdag gikk mot slutten.  

Tekst og bilde: Harald Egil Folden