Internasjonalt kor Surnadal

Håper på flerkulturell samklang

Som et ledd i den nasjonale satsningen Krafttak for sang får Surnadal sitt eget internasjonale kor. Over 30 flyktninger fra voksenopplæringa har allerede meldt seg på, og nå håper de på å dele sanggleden med flere.

Krafttak for sang-prosjektet har som overordnet mål å spre sangglede og tilby alle et sangtilbud, på tvers av generasjoner og nasjoner. Surnadal kommune er valgt ut til å være en av 13 såkalte Syngende kommuner, som er en av prosjektets hovedsatsinger. "Gjennom modellen ønsker vi å sikre at innbyggerne skal få oppleve gleden ved å synge selv og generelt ha tilgang til gode sangopplevelser", skriver Krafttak for sang på sine nettsider. Syngende kommuner forplikter seg til å opprette minst fire nye sangtiltak årlig, og i 2016 skal alle ha minst ett selvvalgt tiltak for asylsøkere og flyktninger.

 

Utvider sangtilbudet

Kor, skoler, Folkeakademiet og kulturskoler er viktige medspillere i spredning av sangglede, og med en lang tradisjon med prosjekter som Give me 5, 10. klasseprosjekt og mye sang på institusjonene er Surnadal allerede godt på vei til å kalles en syngende kommune. Nå utvider altså kommunen sitt sangtilbud med et eget, internasjonalt kor.

- Som ny bosettingskommune ser vi at sang og kultur kan være et viktig grep i integreringa, sier miljøarbeider Eva Østbø. Hun presiserer at koret er et lavterskeltilbud, og at det helt klart er mest fokus på å ha det gøy og synge sammen. Og det skorter ikke på verken innsats eller motivasjon blant deltagerne på voksenopplæringa. 32 fremtidige korister er allerede påmeldt, størsteparten menn men også flere kvinner.

Korets leder, Elin Persson, forteller at repertoaret i starten vil være helt enkelt, med både norske og internasjonale sanger. Flyktningene i Surnadal kommer hovedsakelig fra Eritrea, Somalia og Tsjetsjenia, så sjansen er stor for at koristene får utvide både vokabular og repertoar med sanger derfra. Da det er et tilbud for alle er det slett ikke snakk om opptaksprøver eller lignende, understreker Persson. I dette koret skal man først og fremst dyrke sanggleden sammen med andre og bli kjent med nye mennesker. Med tid og stunder kan det dessuten hende koret blir å finne på en scene nær deg.

- Kanskje slenger vi oss med på et arrangement og synger et par sanger om muligheten byr seg, forteller Persson.

Hun håper det kommer en fin blanding av nordmøringer og flyktninger på korets første samling, som er førstkommende torsdag.

Vil du være med på å forene sang og inkludering? Møt opp på Nordmøre Folkehøgskule torsdag 28. april kl. 19!