Panelet

Heftig valgdebatt i Rindal

Det ble tidvis heftig diskusjon da rindalspolitikerne igjen møttes til debatt onsdag kveld. Som ventet gjorde Folkeaksjonen for en åpnere kommunereformprosess seg tydelig bemerket.

Det politiske panelet besto av Tove Flåtten og Elsa Jensvold fra KrF, Line Flåtten og Åge Jonli fra Ap, Magnar Dalsegg og Hege Gåsvand fra Høyre og Ola T Heggem og Kirsti B Landsem fra Sp. Alle med lang fartstid i lokalpolitikken. 

Odd Inge Løfald ledet møtet, og Solveig Fosseide holdt orden på talelisten. Det var godt oppmøte i salen.

Godt oppmøte.jpg

Det første temaet for møtet var kommunereformen, inkludert fylkestilhørighet. De fire partiene fikk begynne med en kort innledning. Felles for alle partiene er at de i utgangspunktet ønsker at Rindal skal bestå som egen kommune.


En kraftig salve

Etter at politikerne hadde talt slapp Folkeaksjonen for en åpnere kommunereformprosess til med en egen innledning, og allerede her steg temperaturen i salen. Magne Løfaldli og Terje Børset ga tydelig uttrykk for misnøye og harme pga at kommunestyret har vedtatt å søke om å bli en del av Trøndelag. Magne Løfaldli mente blant annet at en slik søknad på dette tidspunktet bare er egnet til å villede innbyggerne og skape forvirring. Han påpekte at ingen av partiene har hatt dette med i sine programmer ved tidligere valg, og spurte hvorfor det plutselig haster så mye å sende denne søknaden nå, midt i kommunereformprosessen.

Magne Løfaldli og Terje Børset.jpg

- Dette er merkelig, sa Magne Løfaldli. Han mente at det er spredt desinformasjon, og mer enn antydet at det ligger en skjult agenda bak framgangsmåten.

Magne Løfaldli uttalte at han fortsatt står 100 prosent for det han har sagt på TV.

Både Magne Løfaldli og Terje Børset brukte til dels harde ord, adressert til kommunestyret og ordføreren.

- Dette var en kraftig salve, kommenterte møteleder Odd Inge Løfald, etter et glødende innlegg fra Magne Løfaldli og Terje Børset.


I realiteten en søknad om utredning

Ordfører Ola T Heggem pekte blant annet på at et stort flertall av kommuner i Møre og Romsdal er samstemte på at det er Vestlandet de hører til. Verken arbeidsgiveravgifta eller arealtilskudd til landbruket følger fylkesgrensene. Han syntes også at det var på sin plass å påpeke at det gikk et halvår fra det omtalte benkeforslaget ble fremmet i kommunestyret, til vedtaket om søknaden til Trøndelag ble vedtatt.

- Denne søknaden er kalles riktignok en søknad om overflytting, men i realiteten er det en søknad om utredning av en eventuell overflytting, tilføyde Ola T Heggem.

Ordføreren var også helt klar på at man ikke må spille med sykehustilhørigheten eller tilknytningen til videregående skole.

Ola T Heggem sa også at dersom overflytting til Trøndelag blir aktuelt, vil det først bli avholdt en folkeavstemning.

Tove Flåtten sa at KrF har snudd i denne saken. De ønsker nå at søknaden om overflytting blir satt på vent, og vil få en utredning av spørsmålet før de går videre.


Næringslivet var samstemt

Magnar Dalsegg påpekte at tilhørigheten til Trøndelag har vært diskutert i 10-15 år allerede. Han viste også til et referat fra et møte i Rindal Næringsforum tidligere i år, der det ble gjennomført et gruppearbeid rundt dette temaet. Svaret fra alle gruppene var at Rindal bør tilhøre Trøndelag i framtida.

Odd Geir Rønningsbakk kommenterte fra salen at det er synd at diskusjonen har blitt såpass utrivelig, og oppfordret til en hyggeligere tone. Selv har han sterk tilknytning til Møre og Romsdal, kjører til Surnadal på jobb. Men han ser ikke noe problem med søknaden om overflytting til Trøndelag av den grunn. 

Line Flåtten sa at det gikk 6 måneder fra forslaget om søknaden ble fremmet til vedtaket ble gjort. Det at man ikke hørte noe i den tida gjorde at hun trodde at folk var enige. Når det nå likevel viser seg at det er såpass stor motstand ønsker Ap ikke å snu, men å stoppe opp litt i søknadsprosessen.

Kirsti B Landsem sa at hun ikke ser noe problem med å fortsette det gode samarbeidet med Surnadal selv om fylkegrensa flyttes.

- Det er mange kommuner som samarbeider godt over fylkesgrenser, sa hun.

Kirsti B Landsem understreket at vi slett ikke kan være sikre på å fortsatt få bruke St-Olavs hospital i framtida.

Ola T Heggem sa at det ikke er mulig å stoppe opp i søknadsprosessen nå.

- Da får vi ikke den utredningen vi ønsker, sa han.


Ikke stemmefiske

Ordføreren stilte også spørsmål til KrF om hva som har skjedd siden august, da KrF fortsatt stilte seg bak vedtaket om søknaden til Trøndelag. Nå sier de at de har snudd. Dette spørsmålet fikk han ikke noe tydelig svar på, men Tove Flåtten avviste at de har snudd denne i saken for å fiske stemmer.

Ola T Heggem mente også at det virker som Folkeaksjonen for en åpnere kommunereformprosess arbeider for en sammenslåing av Rindal, Surnadal og Halsa. De politiske partiene, derimot, ønsker at Rindal skal bestå som en egen kommune. Surnadal har jo sagt at de ikke ønsker å være med Rindal nordover.


En søknad er ikke et endelig valg

Hege Gåsvand forklarte at om man skiver en slik søknad så har man fortsatt ikke tatt et valg.

- Sist gang vi søkte overflytting til Trøndelag så fikk vi nei. Det kan skje igjen, sa hun. - Og om det blir aktuelt så blir det først en folkeavstemning. Ingen av oss våkner plutselig opp som trøndere, tilføyde hun.

Hege Gåsvand mente at det kanskje kan bli aktuelt for Surnadal også, å ta en diskusjon rundt dette med tilhørighet til Trøndelag. Samtidig var hun bekymret for sykehustilhørigheten. Rindal står i fare for å bli tatt med i beregningsgrunnlaget for det nye sykehuset i Romsdal, og da er det ikke en selvfølge at vi fortsatt får høre til St Olavs. Surnadal kjemper jo for å komme i samme posisjon som Rindal, og beholde tilknytningen til St Olavs.

Einar Vaagland fra Halsa tok ordet fra salen. Han stilte spørsmål om hvorfor Rindal så blankt har avvist kommunesammenslåing med Surnadal og Halsa. Han mente at det ikke er umulig at Halsa også kan bli med til Trøndelag.

Kirsti B Landsem svarte at Halsa selvfølgelig er hjertelig velkommen til å bli med til Trøndelag.


Små eller veldig store kommuner

Olve Røen tok ordet fra salen og spurte om hvorfor ingen av partiene ønsker sammenslåing med en nabokommune eller to. Han pekte på muligheter for innsparing og effektivisering ved sammenslåing.

Hege Gåsvand svarte at mye tyder på at sammenslåing av småkommuner ikke er noen god løsning. Hun mente at det beste er enten små kommuner som har nærhet til innbyggerne, eller store kommuner med de stordriftsfordelene man har der.

Flere av politikerne samstemte i at en sammenslåing av Rindal og Surnadal blir for smått, og det er bedre å bestå som egen kommune. Flere trakk fram det gode interkommunale samarbeidet som svært viktig, også for framtida.

Magne Løfaldli 2.jpg

Magne Løfaldli siterte kommunikasjonsdirektøren i Helse Midt-Norge, som har uttalt at Rindal sin tilhørighet til St. Olavs står fast. Løfaldli har oppfattet det slik at kommunestyret og ordføreren med dette ønsker å utelukke alle muligheter for sammenslåing med nabokommunene på Nordmøre.

Ola T Heggem antydet at det ikke er sikkert at Folkeaksjonen har tolket kommunestyret sin agenda riktig.

- Kanskje vi faktisk vil ha surndalingene med oss til Trøndelag, sa han.


Gjerne mer informasjon

Line Flåtten poengterte at hun ikke ønsker noen splittelse i kommunen.

Magnar Dalsegg parerte beskyldningene fra Folkeaksjonen med at det ikke er mer renhårig å true med at partiene får mange færre stemmer om de ikke føyer seg etter Folkeaksjonens ønsker.

Odd Inge Løfald avsluttet bolken om kommunereformen med et direkte spørsmål til politikerne.

- Har ikke Folkeaksjonen et poeng når de ønsker en åpnere politisk debatt, spurte han.

Kirsti B Landsem svarte klart ja på det spørsmålet. Hun påpekte at politikerne får mye mer informasjon enn folk flest, og ikke alltid tenker over at det er vanskelig for folk flest å følge med på alt. Hun mente at politikerne helt klart kan bli flinkere til å spre informasjonen videre.

Møteleder Odd Inge Løfald annonserte kaffepause, og debattantene fikk applaus fra forsamlingen.


Innspill fra Halsa

Einar Vaagland har tatt turen fra Halsa til debattmøtet i Rindal. Han vil gjerne ha svar på hvorfor Rindal har utelukket alternativet Rindal, Surnadal og Halsa på et så tidlig tidspunkt. Han mener at dette alternativet så absolutt også burde vært utredet.

Einar Vaagland.jpg

- Folkeaksjonen for en åpnere kommunereformprosess har absolutt et poeng, mener han. Selv har han ingen klar formening om hva som vil være den beste løsningen for kommunene, men han mener at man bør se på flere muligheter. Slik sett er det ikke helt umulig at Halsa også kan bli med til Trøndelag.

Vaagland mener at Rindal burde se det som en stor fordel om Halsa ble med til Trøndelag, for da ville jo Halsa bli mer utkant enn Rindal.

I innbyggerundersøkelsen som er gjennomført i kommunene kommer det fram at folk i Halsa er usikre på hvilke alternativer som er best. Men både Rindal og Halsa har sterke bånd til Surnadal. Det går også fram av innbyggerundersøkelsen.


Kommunalt tjenestetilbud

Etter pausen var det kommunalt tjenestetilbud som var tema.

Alle partiene mente at Rindal har et godt tjenestetilbud. Ola T Heggem nevnte blant annet at kommunen har to barnhageopptak, og at de nå begynner planleggingen av skoleskyss for den nye skoleordningen.

Tove Flåtten og Line Flåtten ønsket en helsesøster i skolen. Hege Gåsvand mente også at helsestasjon på skolen er viktig, om ikke med en helsesøster så ihvertfall med en kompetent person. Høyre ønsker å satse på barn og unge i forhold til psykisk helse.

Line Flåtten og Hege Gåsvand.jpg

Både Hege Gåsvand og Line Flåtten nevnte at de ønsker å innføre "den fjerde nattevakt" i omsorgstjenestene. Line Flåtten uttrykte bekymring for at de store innsparingene kan gå ut over kvaliteten på de kommunale tjenestene, men Arbeiderpartiet vil ha fortsatt gode tjenester gjennom hele livsforløpet,


Hvordan få råd til dette?

Det kom et spørsmål fra salen om hvor politikerne skal hente penger til enda flere tjenester fra, nå vi vet at de må spare.

Magnar Dalsegg nevnte at det er mye å hente ved å redusere sykefraværet i kommunen.

- Kommunen har også store administrasjonsutgifter. Det må vi se på, sa han. - Vi må se på hvordan vi skal klare å drifte kommunen uten eiendomsskatt.

Ola T Heggem minnet om at kommunen har vedtatt å innføre eiendomsskatt, og derfor er budsjettet for 2016 nå i balanse. Det er også vedtatt å redusere antall politikere i komiteene, og slik vil man spare administrasjonsutgifter i den kommende perioden.


Graden av interkommunalt samarbeid

Magne Løfaldli stilte spørsmål om i hvor stor grad det er interkommunalt samarbeid mellom nordmørskommunene, i forhold til samarbeidet med trøndelagskommunene. Han henviste til at det skal være hele 71 interkommunale samarbeid mellom de nevnte kommunene på Nordmøre.

Ola T Heggem svarte det selvsagt er mer interkommunalt samarbeid innenfor eget fylke. De mest omfattende på Nordmøre er barnevern, kulturskolen og PPT. På Trøndelagssida har vi Hamos, legevakt, SIO m.m. Surnadal, og til dels også Halsa, er også med på flere av de interkommunale samarbeidsordningene med Trøndelag.


Optimisme i lokalt næringsliv

Emil Gåsvand tok ordet fra salen, og sa at han slett ikke har noen tro på eiendomsskatt. Eiendomsskatt svekker kjøpekraften og hemmer næringslivet. Emil Gåsvand tok til orde for å satse på teknologibedrifter i framtida. Det er viktig å skape nye arbeidsplasser. Vi ser at industribygg står tomme nå, og det er en fare for at enda flere kan bli tomme i framtida, mente han.

Petter Baalsrud og Ola T Heggem trakk fram positive signaler i det lokale næringslivet. El-Watch utvider virksomheten med fire nye ingeniører. Letthus har nettopp kjøpt tilbake produksjonsllokalene sine. Børset Bakeri er også i positiv utvikling. Og ikke minst har vi fått litt ny asfalt på veiene i den siste tida.

Magnar Dalsegg spurte om eiendomsskatt er et positivt bidrag for å få folk til å bosette seg i bygda.

- Og boplikt, er det et positivt bidrag? spurte han.


Uenighet om boplikt

Tove Flåtten hadde ikke noe klart standpunkt i spørsmålet om boplikt. Det er et vanskelig spørsmål, og det kan være mye følelser rundt det, sa hun. Men hun trakk fram viktigheten av å styrke jordbruk og skogbruk.

Line Flåtten forklarte at Ap ikke har programfestet forslaget om boplikt. Hun sa at hun selv er usikker på om boplikt er en god løsning. Men et par av partiets listekandidater har fremmet dette forslaget i et leserinnlegg. 

- Dette var kun for å belyse problemstillingen, sa Line Flåtten. - Det er ikke ønskelig at hus på sentrum og i kommunale boligfelt blir fritidsboliger.

Hege Gåsvand mente at tomme hus ikke er noe stort problem i Rindal, og at kommunen har større utfordringer enn dette å ta fatt i. Hun pekte på at boplikt gjør at de som bygger hus får en heftelse på boligen sin, og ikke kan gjøre som de vil med den.

Ola T Heggem sa at han ikke synes det er noe grunnlag for å innføre boplikt nå, så det vil han ikke stemme for i kommende periode. 


Leksefri skole

Det kom et spørsmål fra salen om hvilken forskning Høyre støtter seg til når de går inn for leksefri skole. Det oppsto debatt rundt temaet, som flere hadde satt seg inn i. Høyre fikk ikke nok tid til å svare utfyllende på spørsmålet. Men Hege Gåsvand sa at mange kan vise til gode resultater med leksefri skole, og at man ikke må være så redd for å prøve noe nytt. Om det ikke går så bra, så kan man gå tilbake til den gamle ordningen igjen, mente hun.


Sluttappeller

Helene Nergård tok ordet fra salen og påpekte at politikerne nok ikke hadde lovet for mye mht eldreomsorg, siden de nesten ikke hadde snakket om det i det hele tatt. Partiene har også vært vage på eldreomsorg i programmene sine. 

Ellers oppfordret hun politikerne til å slutte å rakke ned på hverandre. De burde heller framsnakke hverandre og dra ihop i åra som kommer, syntes hun.


Til slutt fikk partiene tid til en kort sluttappell.
 

Elsa Jensvold sa at KrF står for nærhet, trygghet og menneskeverd, og slik har vi det også i Rindal.

- Vi skal ikke ha en dårlig tone mellom oss, sa hun.


Magnar Dalsegg sa at Høyre er klar for å ta det ansvaret velgerne gir dem.

- Vi sier det vi mener, og mener det vi sier. Vi har næringsutvikling i fokus og er opptatt av ungdom, sa han.


Line Flåtten sa at Rindal trenger mer folk og flere arbeidsplasser. Det er viktig å ha fokus på næringsutvikling.

- Vi vil være ydmyke og lytte til innbyggerne, sa hun.


Kirsti B Landsem poengterte at i et lokalvalg er det uhyre viktig hvem som blir frontfigur. 

- Vi kjenner alle til Ola T Heggem sin bakgrunn, blant annet med mange år i ordførerstolen og seks år som statssekretær. Gjennom kommunereformprosessen er det viktig å ha en god forhandler i ledelsen. Den som blir ordfører må stå på for Rindal, avsluttet Kirsti B Landsem.


Solveig og Odd Inge.jpg
Solveig Fosseide og Odd Inge Løfald fikk blomster for vel utført jobb med å styre debatten. Det var til tider en stor utfordring å begrense de taletrengte politikerne og tilhørerne.