IMG_20200416_111903[1]

Heimetjenesta i Surnadal investerer i pasienttrygghet

Gjennom bruk av pengegaver fra pårørende har heimetjenesta i Surnadal gått til innkjøp av utstyr og kompetanseheving for hjemmesykepleien.

Bildet over: Sykepleierne Heidrun Solstad (til venstre) og Monika Garte, samt Eningsleder Anett Ranes (i midten) er glade for nytt utstyr.


Heimetjenesta i Surnadal har investert i utstyr for å øke pasientsikkerheten ved en systematisk kartlegging av sykdomsbildet til pasienten. Utstyret består av en sekk med blodtrykksmåler, apparater for måling av blodsukker, oksygenopptak og temperatur, samt utstyr for å ta urinprøve. Også standardiserte skjema for kartlegging av pasientens tilstand følger med. På den måten er de ansatte i heimetjenesta bedre rusta til å ta avgjørelser om for eksempel sykehusinnleggelse.

Det er til sammen kjøpt inn 10 sekker slik at alle rutene i bygda er dekka, samt en til omsorgsboligen. Dette er et standardverktøy som også blir brukt innen spesialhelsetjenesten.

– Når vi overfører pasienter til ambulansen, har vi allerede de opplysningene de trenger klare, sier Monika Garte.

Garte har sammen med Heidrun Solstad gått kurs i bruk av verktøyet, og har skolert de 55 ansatte i heimetjenesta.

NEWS sekker.jpg
Psykiatrisk sykepleier Kari Evensen med sekkene som henger på rekke og rad, klare til bruk. (Foto: Surnadal kommune)


Pengegaver

Innkjøp av sekkene er finansiert gjennom pengegaver heimetjenesta har fått, for eksempel etter begravelser, mens kursene har kommunen betalt.

– Noen spesifiserer hva de vil gaven skal gå til, det kan være velferdstiltak for pasienter eller ansatte, mens noen vil at pengene skal brukes til medisinsk utstyr, sier Anett Ranes, enhetsleder for heimetjenesta i Surnadal kommune. Hver sekk koster mellom 4-5000.

I tillegg til pasienttrygghet ser hun for seg at det også blir en økonomisk fordel for kommunen, gjennom at de kan unngå unødvendige sykehusinnleggelser. Surnadal kommune må betale rundt 5000 kroner per døgn dersom de ikke kan ta imot pasienter umiddelbart når sykehuset mener de kan utskrives.

– Det kan være at det nærmer seg helg, eller at det er mange sykmeldinger, sier Ranes.

Innkjøp av sekkene ble gjort i høst, i god tid før koronaepidemien, og et godt redskap for kartlegging er særlig viktig nå, da covid-19 har mye raskere sykdomsforløp enn annen influensa.

– Vi er glade for at denne kompetansehevingen kom i forkant, sier Monika Garte.