Het debatt om eiendomsskatt
Onsdag hadde kommunestyret i Rindal budsjettmøte. Høyre foreslo å annullere vedtaket fra 2014 om innføring av eiendomsskatt. Uventet for mange signaliserte Arbeiderpartiet at de ville støtte Høyres forslag, og dermed ble det stor spenning i debatten.
17 representanter møtte.
Møtet startet med en presentasjon av strategisk næringsplan i Orkdalsregionen ved daglig leder i regionrådet i Orkdalsregionen, Håkon Kibsgaard Jordet.
Spørretid:
Ingrid Kvam Moen (H) spurte om hvorfor Rindal kommune ikke klarer å tjene på bosetting av flyktninger, når nabokommunene gjør det.
Ordfører Ola T Heggem (Sp) sa at han har stilt det samme spørsmålet til kommuneadministrasjonen flere ganger.
Rådmann Birgit Reisch minnet om at bosetting av flyktninger er nytt i Rindal kommune. Det er under ett år siden de første flyktningene kom. Fra nabokommunene har hun fått vite at man får lønnsomhet i dette arbeidet først etter 3-4 år.
Vi viser til Rindal kommune sine nettsider for opplasting av saksdokumenter i PDF-format.
121/15 - 15/6038 - Godkjenning av møtebok
Møteboka ble enstemmig godkjent.
122/15 - 15/5761 - Valg av representant til Ungdomsrådet
Eirik Tørset (Ap) ble enstemmig valgt som representant.
Bettina Røen Helgetun (Sp) ble enstemmig valgt som vara.
123/15 - 15/5705 - Valg av styremedlem til Rindalshallen
Kjetil Løften (Sp) ble enstemmig valgt som styremedlem.
Mette Skjølsvold Aasen (Ap) ble enstemmig valgt som vara.
124/15 - 15/5745 - Plan for ny helse- og omsorgsmodell
Saka ble lagt fram av rådmann Birgit Reisch.
Omsorgstjenestene skal dreies over fra sterkt institusjonsbasert til mer hjemmebasert omsorg i åra som kommer.
Magnar Dalsegg (H) startet med å sitere fra "Den store barnesitatboka"; "Politikerne blir valg uten at de sjøl vet det. Det er fordi det er hemmelig valg".
Magnar Dalsegg etterlyste mer informasjon til politikerne rundt omsorgsplana.
Mona Bolme Nonstad (Ap) la fram Arbeiderpartiets syn på omsorgsplana. Hun uttrykte bekymring for at nybygg ved Rindal helsetun ligger så mange år fram i tid. Arbeiderpartiet er glad for at "den fjerde nattevakt" nå ligger inne i plana, og at skolehelsetjenesten skal styrkes.
Tove Flåtten (Krf) sa at helheten i plana er bra, og at den favner vidt.
Bettina Røen Helgetun (Sp) sa at Senterpartiet støtter rådmannens innstilling. Hun håpet at politikerne får mer informasjon og kunnskap om helsetjenestene etter hvert.
Ordfører Ola T Heggem (Sp) påpekte at det er viktig å bruke tid på å avklare kapasitetsbehovet og kvaliteten på tjenestene i framtida.
Odd Geir Rønningsbakk (Sp) pekte på høringsuttalelsen fra pensjonistlaget, om at dreiningen ikke bør skje for fort. Han ønsket også mer informasjon rundt omsorgsplana.
Rådmann Birgit Reisch lovet å sørge for mer informasjon til kommunestyret om omsorgsplana. I perioder nå har det vært opptil 10 senger ledig ved helsetunet.
Ola T Heggem (Sp) sa at han er glad for å kunne banke forslaget om den etterlengtede "fjerde nattevakt", som har vært diskutert i så mange år.
Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
125/15 - 15/5446 - IKT-PLAN 2015-2017
Saka ble lagt fram av rådmann Birgit Reisch.
Magnar Dalsegg (H) ba om et kurs med IKT-opplæring for politikere.
Rådmann Birgit Reisch sa at det selvsagt blir opplæring for politikerne også.
Mette Skjølsvold Aasen (Ap) pekte på at det er en del datasystemer som går parallelt i kommunen. Hun ba om at dette blir ordnet opp i, slik at man bare bruker ett program for hvert formål. Hun anbefalte å lage enkle oppskrifter for bruk av datasystemene, og oppfordret til å prøve seg fram og lære litt på egen hånd.
Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
126/15 - 15/4973 - Møteplan politiske møter januar - desember 2016
Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
127/15 - 15/5670 - Betalingsregulativ for kommunale gebyrer 2016
Petter Baalsrud (Sp) sa at denne saka har vært debattert i driftsstyret, og at Senterpartiet støtter rådmannens innstilling.
Robert Nergård (Ap) sa at økningen i pipegebyret har sammenheng med økt tilsyn og brannforebyggende tiltak.
Ingrid Kvam Moen (H) påpekte at de fleste husholdninger nå har varmepumpe, og pålagt feiing er redusert til hvert fjerde år. Da blir det feil å øke pipegebyret med så mye som 10%.
Teknisk leder Nils Heggem opplyste at det er opp til feieren å avgjøre hvor ofte pipene skal feies. Fra hvert år opp til hvert fjerde år. Gebyret for hver enkelt husstand blir satt i forhold til hvor ofte det feies.
Magnar Dalsegg (H) la fram forslag om økning i pipegebyret med 3%. Pris for dispensasjon med og uten politisk behandling kr 3000.
Petter Baalsrud (Sp) påpekte at Rindal kommune ligger til dels godt under nabokommunene når det gjelder størrelsen på pipegebyret.
Line Flåtten (Ap) sluttet seg til dette, og påpekte at også brannverntiltak dekkes av pipegebyret. Hun varslet at Arbeiderpartiet vil gå for rådmannens forslag.
Høyres forslag fikk 2 stemmer, og falt.
Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
128/15 - 15/5325 - Seniorpolitiske retningslinjer for Rindal kommune
Saka ble lagt fram av rådmann Birgit Reisch. Senioravtalen i Rindal kommune har vært svært god. I disse økonomisk trange tider må man også se på denne ordningen. En arbeidsgruppe har jobbet med dette, og det er nå foreslått noen endringer.
Kirsti Landsem (Sp) påpekte at ordningen med de foreslåtte endringene fortsatt er minst like bra som nabokommunene sine ordninger. Hun la fram administrasjonsutvalgets vedtak som et nytt forslag.
Administrasjonsutvalgets vedtak ble enstemmig vedtatt.
129/15 - 15/5938 - Budsjettregulering desember 2015
Det er behov for å gjøre budsjettregulering i investeringsbudsjettet for 2015.
Budsjettet for EPC-prosjektet (energisparing, red. anm.) økes vesentlig – fra 6,5 mill til 8,5 mill. Dette har sin årsak i at prosjektet har bedre framdrift enn antatt.
Diverse andre investering er har blitt billigere enn antatt, eller skjøvet fram i tid. I 2015 bruker man noe mindre lån enn budsjettert, men har heller ikke hatt den framdriften på alle investeringsprosjektene som planlagt i fjor høst.
Det er også behov for å gjøre budsjettregulering i driftsbudsjettet for 2015, blant annet mht pensjon.
Saka ble lagt fram av økonomisjef Bjarne Nordlund. Han presiserte at mye av dette er ren og skjær regnskapsteknikk. Men reglementet sier at dette skal opp i kommunestyret.
Reglementet for momskompensasjon på investeringer er endret, og det innebærer noen endringer i budsjettoppsettet.
- Dette innebærer ingen realitetsendringer, det er kun regnskapsteknikk, sa Bjarne Nordlund.
Når det gjelder EPC-prosjektet (energisparekontrakter) har det vært bedre framdrift enn antatt, derfor går det mer penger til dette i år og mindre neste år. Samtidig sparer man mer energi etter hvert som tiltakene gjennomføres. Det antas full virkning av energisparingen f.o.m. 2017. Innsparing antas å blir rundt 600.000 - 700.000 kroner i 2016 og rundt 1,5 millioner pr år f.o.m. 2017.
Bjarne Nordlund forklarte også de regnskapstekniske føringene rundt pensjon, og hvorfor denne tilpasningen må gjøres. Dette har heller ingen reell betydning.
Endringene som gjelder RUF er også ren regnskapsteknikk.
Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
130/15 - 15/5944 - Eiendomsskatt - utviding av grunnlag i 2015. Bunnfradrag og promillesats
Rådmannens innstilling:
Kommunestyret stadfester sitt vedtak fra desember 2014 om at Rindal kommunestyre vedtar utskriving av eiendomsskatt ihht. Eiendomsskattelovens §§ 2 og 3 - nærmere presisert ihht alternativ bokstav a i § 3 - "faste eigedomar i heile kommunen" i 2016.
Den generelle skattesatsen som skal gjelde for de skattepliktige eiendommer i Rindal kommune i 2016 settes til 7,0 promille
I medhold av Eiendomsskatteloven § 12 bokstav a differensieres satsene for (bebygde) boligeiendommer og fritidseiendommer. Promillesatsen for disse eiendommene fastsettes i sak om årsbudsjett 2016/økonomiplan 2016 - 2019.
Det innføres ikke bunnfradrag i 2016 – ref. Eiendomsskatteloven § 11.
Det innføres heller ikke generelle reduksjonsfaktorer.
Saka ble lagt fram av økonmisjef Bjarne Nordlund.
Ingrid Kvam Moen (H) sa at Rindal Høyre er imot eiendomsskatt, og at de har vært tydelig på dette gjennom hele prosessen. Høyre ser på eiendomsskatten som en usosial skatt. Hun påpekte at vi er inne i ei tøff tid, der mange får mindre å rutte med. Det er også viktig at Rindal kommune fortsatt skal være en attraktiv hyttekommune og bokommune. Høyre foreslår en rekke innsparinger som et alternativ til innføring av eiendomsskatt.
Line Flåtten (Ap) syntes at denne saka slett ikke er enkel, og at Arbeiderpartiet har vært innstilt på at eiendomsskatten skal være så liten som mulig.
- Jeg sliter med å se hva vi får igjen for innføringa av denne skatten uten å gjøre noe med drifta av kommunen, sa Line Flåtten. - Vi starter her med store negative tall. Vi må se på hvordan vi drifter kommunen, og finne ut hva vi gjør feil, sa hun.
Line Flåtten sa at Arbeiderpartiet ønsker å gå igjennom alle tall på nytt, og at hun derfor vil støtte Høyres forslag om å gå bort fra eiendomsskatten.
Tove Flåtten (Krf) sa at hun har lest Høyres forslag, og at hun har tro på at det går an å unngå å innføre eiendomsskatt.
- Vi ønsker å profilere Rindal som en kommune uten eiendomsskatt, sa Tove Flåtten - Vi må prøve å snu hver stein. Krf kommer til å støtte Høyres forslag.
Petter Baalsrud (Sp) påpekte at kommunen er i en situasjon der inntektene har flatet ut.
- For å beholde handlefriheten framover er det viktig at vi får et nullresultat eller et positivt resultat i 2016, sa Petter Baalsrud. - Jeg og Senterpartiet mener det er et stort risikospill å ikke innføre eiendomsskatt i dag. Hvis vi får et stort negativt resultat i 2016 mister vi så å si all økonomisk handlefrihet. Rindal Senterparti vil støtte rådmannens innstilling.
Ordfører Ola T Heggem (Sp) sa at han trodde at vedtakene om skolesammenslåing og innføring av eiendomsskatt skulle være tilstrekkelig, og at budsjettprosessen skulle bli enklere i år. Det viste seg å ikke bli enkelt i år heller. Han sa at han er overrasket over at noen mener at svaret på disse utfordringene er å fjerne et av de store tiltakene som skulle være med å rette på økonomien.
- Vi var veldig enige om at målet var å balansere inntekter og utgifter i 2016. Det er helt urealistisk å få til uten eiendomsskatt. Jeg vil sterkt advare mot det, sa Ola T Heggem.
Ordføreren minnet om at veien til ROBEK er kort, og om kommunen kommer på den lista blir det vanskelig å få til noen kommunesammenslåing. For hvem vil slå seg sammen med en ROBEK-kommune?
- Vi sa i valgkampen klart nei til eiendomsskatt, og det vil vi fortsette med, sa Magnar Dalsegg (H). - Vi må respektere at vi har ulike meninger. Vi vil at Rindal skal være en attraktiv kommune, og vi er avhengige av at det kommer folk til bygda. Eiendomsskatten er ikke noe godt argument for å få til det. Det har vært gjort mange gode grep for at økonomien skal bli bedre, både med skolestruktur, innenfor helse og omsorg og med energisparing. Vi må ha is i magen og vente og se på resultatene av dette, og se på andre muligheter for innsparinger, blant annet prøve å redusere sykefraværet, sa han.
Magnar Dalsegg sa at Høyre ser på eiendomsskatten som den aller siste reserven. Når man har innført eiendomsskatt har man brukt opp alle mulighetene man har, og da har man ikke flere muligheter igjen.
Bente Rikstad (Sp) minnet om at innføring av eiendomsskatt var tema i valgkampen, og at et stort flertall av velgerne i Rindal stemte på partier som ved valget var for innføring av eiendomsskatt.
Radmann Birgit Reisch sa at hun deler ordførerens bekymring.
- Det å ta ut 6,4 millioner ut av budsjettet, det er faktisk ganske alvorlig, sa rådmannen. - Det er allerede spart mye i budsjettet. Enhetene er allerede skåret inn til beinet. Om man tar ut 6,4 millioner fra budsjettet må man begynne å se på nedbemanning og oppsigelser.
- Vi har fått til veldig mye i Rindal, sa Kjetil Løften (Sp) - Jeg tror ikke at det blir så negativt mottatt i befolkningen at alle blir med å betale litt ekstra. Vi kan se på muligheten for å regulere ned eiendomsskatten, f.eks fra 2017, dersom det er rom for det. Jeg kan ikke stå oppreist på å gå mot eiendomsskatt her i dag. I valgkampen var det ingen som snakket om å si opp folk, da kan vi heller ikke vedta det her i dag, sa han.
- Jeg er ikke for eiendomsskatt, og jeg tror ikke at noen her er for eiendomsskatt, sa Odd Geir Rønningsbakk (Sp). - Men vi må tenke på følgene av det vi gjør. Vi må ikke tro at vi kan opprettholde det tjenestetilbudet vi har i dag uten å innføre eiendomsskatt. Da er det noen som har misforstått.
Ordfører Ola T Heggem sa at han er overrasket over signalene som har kommet fram i dag. Han minnet om at fondene snart er tomme, og at man derfor ikke har rom for å ha is i magen lenger. Han mente at flere av de innsparingstilstakene Høyre har foreslått er urealistiske.
Ingrid Kvam Moen (H) opplyste at hjemmetjenesten i Rindal har klart å spare inn 1,5 millioner på et halvt år, og syntes det er svært positivt. Hun ønsket å vite mer om hva institusjonen har spart når det er flere ledige senger, og mener at alt tyder på at det er fullt mulig å spare penger.
Kjetil Løften (Sp) minnet om at kommunestyret også har et arbeidsgiveransvar.
Økonomisjef Bjarne Nordlund minnet om at dette først og fremst er en alvorlig sak for de ansatte i kommunen.
- Min vurdering som økonomisjef er at det er et kjempehøyt risikonivå for 2016 ved å ikke vedta inntekter fra eiendomsskatt. Hvis vi havner på ROBEK-lista blir vi tvunget over på eiendomsskatt uansett, sa Bjarne Nordlund. - Vi er veldig avhengig av å ha et positivt resultat i 2016, for å berge Rindal kommune sin økonomi.
Økonomisjefen forklarte at det er først og fremst kraftinntektene som svikter, og at det er dette som er årsaken til forslagene om økning av eiendomsskatten.
Line Flåtten (Ap) minnet om at Arbeiderpartiet i valgkampen sa at de ville legge eiendomsskatten på et så lavt nivå som mulig. Hun ba om et gruppemøte.
Magnar Dalsegg (H) la fram forslag om at kommunestyrevedtaket fra desember 2014 om innføring av eiendomsskatt annulleres.
Rådmann Birgit Reisch minnet om at pilen peker i feil retning innenfor alle områdene som gir kommunen inntekter. Denne utviklingen vil forsette i flere år framover. Den viktigste faktoren er statlige overføringer for barn i skolepliktig alder. I løpet av de neste 4 - 5 årene ser det ut til å bli 40- 50 barn mindre i skolen.
Petter Baalsrud (Sp) sa at han ble minnet om en situasjon han var i for 4 år siden, som leder i ressurskomiteen, da man manglet kompetanse i teknisk avdeling. Det er ikke godt som politiker å mangle nødvendig kompetanse å støtte seg til, påpekte han.
Johan Almås (Ap) varslet at Arbeiderpartiets gruppe sannsynligvis vil bli delt under avstemmingen. Man har ikke klart å komme fram til et felles standpunkt.
Høyres forslag fikk 5 stemmer, og falt. Rådmannens innstilling ble vedtatt.
131/15 - 15/5939 - Handlingsprogram og økonomiplan 2016-2019. Årsbudsjett 2016. Kommunestyrets behandling
Kirsti Landsem (Sp) sa at hun synes budsjettforslaget har blitt så godt som det er mulig å få til i år. Man har fått inn igjen tilskudd til private veger, løypeoppkjøring og kino. Med dette budsjettforslaget er det et godt håp om å gå ut i null i 2016. Hun advarte mot å legge inn usikre innsparinger eller usikre inntekter i budsjettet.
- Selv er jeg absolutt ikke tilhenger av eiendomsskatt, og den skal være så lav som mulig. Jeg er villig til å betale mine tusenlapper for å opprettholde det tjenestetilbudet vi har i kommunen, sa Kirsti Landsem.
Magnar Dalsegg (H) avventer forslag fra andre partier, siden det største grunnlaget for Høyres forslag ble nedstemt.
Johan Almås (Ap) la fram forslag fra Arbeiderpartiet om innsparing på 900.000 kroner, som skal brukes til å redusere eiendomsskatten med ca 1 promille.
Arbeiderpartiets forslag til innsparing er:
* Tilnærming til KOSTRA-tall på administrasjon kr 200.000.
* Reduksjon av vikarbudsjettet prosentvis på alle enheter kr 500.000.
* Sammenslåing av skoler kr 200.000.
* Midler tas fra tilskudd til private veier overføres til vedlikehold på FTV. Kr 100.000.
Line Flåtten (Ap) foreslo å innføre to nye kulepunkter:
Pkt 1. En gjennomgang av interkommunale samarbeidsavtaler i løpet av 2016
Pkt 2. Arbeide for å redusere eiendomsskatten.
Mette Skjølsvold Aasen (Ap) la fram forslag om å ta ut kulepunktet om å vurdere å prøve ut leksefri skole.
Magnar Dalsegg (H) påpekte at det står "vurdere et prøveprosjekt" i forslaget om leksefri skole. Man må våge å tenke litt nytt av og til, mente han.
Mona Bolme Nonstad (Ap) påpekte at det må legges ned mye arbeid på en slik vurdering, og at skolen nå er i en omstillingsprosess og må få legge tid og ressurser på det.
Kirsti Landsem (Sp) varslet at Senterpartiet vil gå for rådmannens innstilling når det gjelder talldelen av budsjettforslaget.
Forslag om tilføyelse kulepunkt 1. Enstemmig vedtatt.
Forslag om tilføyelse kulepunkt 2. Falt mot 9 stemmer.
Forslag om å ta ut punktet om leksehjelp ble vedtatt.
Tilleggsforslag fra administrasjonen om å legge inn kr 100.000 til lydanlegg i Rindalshuset ble enstemmig vedtatt.
Forslaget om reduksjon av eiendomsskatten med 900.000 falt med 8 mot 9 stemmer.
Ellers ble rådmannens innstillinger enstemmig vedtatt.
Vedtaket om eiendomsskatt ble slik :
Rindal kommunestyre vedtar utskriving av eiendomsskatt ihht Eiendomsskattelovens §§ 2 og 3 – nærmere presisert ihht alternativ bokstav a i § 3 – «faste eigedomar i heile kommunen».
Den generelle skattesatsen som skal gjelde for de skattepliktige eiendommer settes til 7,0 promille.
I medhold av eiendomsskatteloven § 12 bokstav a differensieres satsene ved at den skattesats som skal gjelde
for (bebygde) boligeiendommer og fritidseiendommer settes til 4,5 promille.
Det innføres ikke bunnfradrag – Eiendomsskatteloven § 11.
Eiendomsskatten innkreves over 2 terminer.
Vedtatt sats for eiendomsskatt for næringseiendommer er altså på 7 promille.
Vedtatt sats for eiendomsskatt for boligeiendommer og fritidseiendommer er på 4,5 promille.
132/15 - 15/6040 - Referatsaker og orienteringer
024/15 Evaluering av brannsjefssamarbeid med Surnadal
Rådmannens anbefaling: Rådmannens anbefaling er at vi fortsett samarbeidet med Surnadal kommune om felles brannsjef.
Etter forslag fra Kjetil Løften (Sp) ber kommunestyret administrasjonen om å komme med en grundigere gjennomgang av dette som en orienteringssak før påske.
025/15 Kontrollrapporter -salg av alkoholholdig drikke
026/15 Kontrollrapporter -salg av alkoholholdig drikke
027/15 Kontrollrapporter -salg av alkoholholdig drikke
Som avslutning på møtet overrakte ordfører Ola T Heggem en blomst til kommunesadministrasjonen ved rådmann Birgit Reisch. Orføreren ba rådmannen ta med seg en hilsen fra kommunestyret, og takke for godt utført arbeid i året som har gått.