Holder en knapp på nullalternativet

Tirsdag møttes Senterpartipolitikere fra Rindal og Meldal for å snakke om kommunereformen. Planen var at Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum skulle komme innom for å slå av en prat. Men etter en times venting kom den skuffende beskjeden om at tidsskjemaet ble for stramt for SP-lederen, og han måtte kjøre rett forbi for å rekke flyet fra Værnes og et intervju med Time Magazine på Gardermoen.


Trygve Slagsvold Vedum er på reise i Norge og har vært innom flere kommuner for å høre om lokalpolitikernes syn på kommunereformen. Tirsdag var han blant annet innom Oppdal og Rennebu før han etter planen skulle ta en stopp i Meldal. Det ryktes at det var oppdalingene som sprengte det stramt oppsatte tidsskjemaet. Skuffelsen var selvsagt stor i Meldal, men det ble i alle fall god tid til en kaffekopp og en hyggelig prat mellom samstemte lokalpolitikere fra hver sin side av fylkesgrensa.

Rindal skrev under sin første intensjonsavtale, med Surnadal og Halsa, mandag denne uka. 1. april skal intensjonsavtalen for Orkdalsalternativet undertegnes. Der er både Rindal og Meldal med. I tillegg har begge kommunene ett alternativ om å bestå som egen kommune. Meldal har dermed to alternativer, mens Rindal har tre.


Ønsker folkeavstemning

Gruppeleder i Meldal SP, Ola Bjørkøy, forteller at Meldal SP nettopp har blitt nedstemt i formannskapet, på sitt forslag om å avholde folkeavstemning i Meldal. Det ligger altså an til at det ikke blir folkeavstemning i Meldal, men den endelige avgjørelsen skal tas senere, i kommunestyret.

- Når det er en så stor sak som skal avgjøres så må alle få muligheten til å si hva de mener. Da holder det ikke å bare ringe og spørre 200 personer i en innbyggerundersøkelse, sier Bjørkøy.

Lokalpolitikerne er enige om at det er en stor jobb å slå sammen kommuner. Kommunene har jo forskjellige systemer. Det er mye som skal avgjøres og settes sammen på nytt. Det vil dukke opp en del små og større problemer som man kanskje ikke har tenkt på. Eksempler på slike problemer vekket latter rundt bordet.

I Senterpartiet i Meldal og i Senterpartiet i Rindal er det bred enighet om at man holder en knapp på nullalternativet, altså å bestå som egen kommune. Men det er også enighet om at det er viktig å utarbeide intensjonsavtaler og legge fram et alternativ for innbyggerne. Og man skal ha respekt for resultatet av en eventuell veiledende folkeavstemning. Til slutt blir det opp til kommunestyret å velge.


Kristiske til at det skapes så stor usikkerhet

Så langt er det ingen som vet hvordan kommunenes økonomi vil bli om de velger å stå alene. Derfor kan man ikke være helt sikker på på hvilket alternativ som er best for kommunen på sikt.

- Vi er svært kritiske til at det skapes så stor usikkerhet om hvordan økonomien blir for de kommunene som velger å stå alene, sier Bjørkøy. - Vi skulle helst ha visst mye mer om dette nå.

Rindal og Meldal SP_690x427.jpg
F.v. Olaug Muan, Ola Bjørkøy og Aud Inger Kalseth fra Meldal SP. Arild Haugen og Bettina Røen Helgetun fra Rindal SP.


Politikerne og lokalpressen fikk altså ikke anledning til å møte Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum denne gangen, men vi får håpe at han tar en tur til vårt distrikt igjen om ikke alt for lenge.