Røde Kors Hjelpekorps:

Husk festivalvettet i sommer

Røde Kors Hjelpekorps er til stede på store og små festivaler, martnan og festdager i hele distriktet i sommer. Vi er opptatt av at lokalbefolkningen er bevisst på egen helse og sin personlige beredskap i sommer, spesielt når man ferdes på martnan og festivaler. 

Visste du for eksempel at man bør få i seg minst to liter vann pr. dag? Uten nok vann i kroppen kan det i verste fall være livstruende.

I tillegg er det sesong for grilling. Sørg for at barn, dyr og overstadig berusede mennesker er i sikker avstand fra grillen når du går i gang. Om sommeren er det stor skogbrannfare, så det er viktig å aldri gå fra grillen, og alltid slukke etter deg.

Husk også at det er alles ansvar å ta vare på hverandre. Ser du noen som trenger hjelp, ikke vær redd for å kontakte personell som er ansvarlig for sikkerhet og helse, enten det er ambulansepersonell, Røde Kors eller andre sanitetsmannskaper. Dersom du kommer over en bevisstløs person, ring 1-1-3 med én gang – husk at det er bedre å ringe en gang for mye enn en gang for lite!

Ta kontakt med ditt lokale Røde Kors for mer informasjon om vårt arbeid i ditt nærområde i sommer. Her finner du en oversikt over våre lokalforeninger.

Her er noen festivalregler vi mener du bør følge.

20150613-DM-hk-Melhus01.jpg
Pass på grillen i sommer! Sørg for at barn, dyr og overstadig berusede mennesker er i sikker avstand fra grillen når du går i gang. Her behandler mannskap fra Melhus Røde Kors Hjelpekorps brannskade under en øvelse på Røros i fjor sommer. Foto: Sør-Trøndelag Røde Kors.

Festivalvett:

1. Unngå heteslag – drikk nok vann Vannet i kroppen din er med på å regulere kroppstemperaturen din, og hvis du ikke får i deg nok vann kan det i verste fall være livstruende. Husk også at hvor tørsteslukkende en kald øl enn er, virker alkohol dehydrerende på kroppen, så det er viktig å fylle på med vann innimellom. I løpet av en dag bør man få i seg minst to liter vann.

2. Beskytt deg mot sola Bruk minimum solfaktor 15 med UVA-beskyttelse, og bruk gjerne også dekkende klær, solhatt, solbriller og parasoll. Ta en pause fra solen mellom klokken 12 og 15, da er den på det sterkeste. Husk at solen ofte tar like sterkt i overskyet vær.

3. Forebygg innsektbitt Innpåslitne innsekter kan være en sann plage for festivalgjengere. Flått er et av krypene som kan man skal passe seg for, selv om 98 prosent av alle flåttbitt er helt ufarlige. Forebygg flåttbitt ved å dekke deg til når du ferdes i skog- og kystområder, og sjekk etter flått om kvelden, spesielt på steder som bak ørene, i lysken og under armene.

4. Vis badevett - for din egen og for andres skyld!  Bad ikke når du er påvirket av rusmidler, eller like etter at du har spist. Stup ikke uten å vite hvor dypt det er, og dytt heller aldri andre ut i vannet. Gå på land hvis du føler deg kald eller uvel, og rop på hjelp bare hvis du er i fare - aldri ellers.

5. Pass på grillen! Engangsgrillen er i vinden som aldri før, men bøttegrill er heller ikke et uvanlig syn blant teltene på norske festivaler. Tenn grillen i god avstand fra teltet. Sørg for at barn, dyr og overstadig berusede mennesker er i sikker avstand fra grillen når du går i gang. Om sommeren er det stor skogbrannfare, så det er viktig å aldri gå fra grillen, og alltid slukke etter deg. Vær også forsiktig når du benytter deg av gass og aggregater. Det er viktig med utlufting og forsiktig bruk. Ikke sov med aggregatet gående.

6. Ta vare på hørselen Ta forhåndsregler. Ørepropper er den beste måten å beskytte hørselen på. Sørg også for at du ikke står med øret inntil høyttalerne, men plasser deg heller mest mulig mot midten. Tenk på at barn er mer utsatt enn voksne, har du med barn, utstyr dem med hørselsvern.

7. Drikk med måte Vis måtehold når du nyter alkohol. Du blir ekstra påvirket av alkohol i varmen, og tåler kanskje ikke like mye som ellers. Pass også på å holde et øye på drinken din, slik at du ikke risikerer å få i deg mer enn du hadde regnet med.

8. Bruk kondom  Seksuelt overførbare sykdommer unngår du best ved å bruke kondom.

9. Si ifra Ser du noen som trenger hjelp, ikke vær redd for å kontakte personell som er ansvarlig for sikkerhet og helse, enten det er ambulansepersonell, Røde Kors eller andre sanitetsmannskaper. Dersom du kommer over en bevisstløs person, ring 1-1-3 med én gang – husk at det er bedre å ringe en gang for mye enn en gang for lite. 

10. Til slutt: nyt festivalen!  Pass på hverandre der ute, og ha en riktig god festivalsommer!