tp_leserinnlegg

Hva er innsatsen når man vinner havbruksmillioner i lotto?

Er det et velfungerende økosystem? Eller er det bare reka? spør MDG Surnadal, MDG Tingvoll, MDG Halsa og MDG Kristiansund i dette innlegget som er skrevet som et svar på et intervju med Ola Rognskog i Driva 13.09.2018 , men er ment som et svar til alle kommunepolitikere, innbyggere og oppdrettere på Nordmøre som ønsker seg levende fjorder.  

I oktober vil oppdrettskommunene motta millionbeløp fra Havbruksfondet som skal brukes til å stimulere verdiskaping i kommunen. Ordførere blir selvsagt fornøyd med penger i kommunekassa, og enkelte sier at det er som å vinne i lotto. Men hva er innsatsen kommunen kommer med når de “vinner” denne premien? Jo, det er at man stiller vår felles naturarv, fjordene våre, til disposisjon.

For innbyggere, kommunepolitikere og ordførere ser det i første øyekast slik ut: Merder ligger her og der, noen steder mange i klynger, andre steder en eller to enslige. Et hus på fjorden. Kommunen vokser, mange får en sikker jobb innenfor en voksende bransje. Kommunen har muligheten til å øke sysselsettingen gjennom å stille fjorden til disposisjon.

Samtidig gjøres disse observasjonen rundt om: Hobbyfiskere får mindre fangst enn de pleier, rekefiskere må slutte i jobben sin, fisken man sløyer er slapp i kjøttet, man ser sjeldnere krabbe, man ser en mengde taustumper og annet plastavfall i fjæra, dykkere ser ikke bunnen for bare dritt (bokstavelig talt), mulighetene for å sette garn forsvinner, krepsene som er rengjørerne i havet forsvinner, leppefisken forsvinner, bunnåta forsvinner, raudåta forsvinner.

Innbyggerne snakker om det, og mange er bekymret.

Har det en sammenheng? Vil det å stille fjorden til disposisjon for dette ha en så høy pris? Og er det verdt havbruksmillionene? Kan konsekvensen være at Nordmøre står uten levende fjorder?

Når kommunene skal investere disse pengene man har vunnet på å satse en hel fjord, snakker ordførere om at dette må være gjennomtenkt, det må være langsiktig. Hva er da langsiktig? Er det da snakk om 10 år frem i tid, eller er det 100? Er det penger i kassa i dag, eller er det levende natur for våre etterkommere?

Forskningen innenfor denne bransjen har utfordringer, vi hører historier om kritiske forskere som hindres i arbeidet. Samtidig gjennomfører man konsekvensutredninger for alt man gjør på land i en kommune. Kanskje man burde investere noen av havbruksmillionene til fri forskning på de økologiske konsekvensene oppdrett har på fjordene våre også?

Vil vi at fremtidens barn skal svømme i en frisk fjord, eller i et svømmebasseng bygd på havbruksmillioner?

Hva er en langsiktig investering?

MDG Surnadal

MDG Tingvoll

MDG Kristiansund

MDG Halsa

Eli Vullum Kvande.png

 Eli Vullum Kvande, kommunestyrerepresentant Surnadal Kommunestyre.