Hva kan dette være?

Rindal Bygdemuseum fikk i sommer innlevert en gjenstand fra Solvang. Vet noen av leserne hva dette gamle redskapet kan ha vært brukt til?
To større bilder - og forslag fra tre lesere:



Skriv til redaktor@trollheimsporten.no .

Og Arnfinn Fivelstad skriver:
- Har egentlig ikke peiling, men bruker man fantasien litt, og at Rindal fra gammelt av
blir kalla skibygda, kan det være ei form for bøying av skitupper.  Utsparingene
bakerst passer for eldre skis utforming (tverrprofil).  I de hullene  som er boret måtte
det i så fall stått en gjennomgående tapp.  I hakkene i fremste ende måtte det da legges
en kjepp etter at skituppene er oppbløtt ved help av varmt vann, og deretter bøygd. 
Skiene måtte i så fall stå til tørk i denne formen.
 
Mette Fjellvik Røen:
-Kan det være bokk og gjæt? Det brukes til å kjøre tømmer med hest.

Edgar Kattem:
Har sittet et par kvelder og spekulert på hva gjenstanden som er innlevert til bygdamuseet kan være. En ting er i alle fall sikkkert - kjøreredskap for tømmertransport med hest er det ikke. Jeg er så gammel at jeg som guttonge var med far da han kjørte fram tømmer med med hest, med "bokk" og "geit". (Vi kalla det forøvrig for "framstøtting" og "bakstøtting"). Det som var bruka til tømmerkjøring var av heilt andre dimensjoner og annen konstruksjon  enn det som er på bildet.
  Men jeg har litt sansen for den forklaringen som Arnfinn Fivelstad har. Jeg minnes at mor fortalte om en gjenstad som de kalla "brettkrok" fra sine barndomsdager. Det var en form for mal der de tvinga bøyg på heimelaga ski. Det henda rett som det var at skia vart sett inn i "brettkroken" og plassert ved omnen i stua over natta når heimelaga ski vart for flate i tuppen. Det fortalte i alle fall mor. Sjøl har jeg aldri sett en "brettkrok", men det lever sikkert nok dem som har sett dette.
   En ser på bildet at gjenstaden er slitt av bruk. Og den er nok eldre enn plassen Solvang, den ble vel bygd omkring 1910. Vet noen hvor den kommer fra? Det er noen flekker på den, er det rester av maling?
   Alternativet er at det er en gjenstand som er tatt ut av en større sammenheng. Utsparingene i tuppen på bøyen - har dette vært hektet fast i noe annet redskap?