1500 koronavirus-tema SKAL KREDITERES Foto CDC, Alissa Eckert High resolution

Rindal kommune melder:

Hvem blir testet?

Testkriterier per 20.04.20:

Rindal kommune, og Norge for øvrig, foretar testing etter indikasjon anbefalt av FHI.

Det er riktig at utbredt testing ville gitt et bedre bilde av forekomst av mildere infeksjoner. Det er imidlertid svært mange i landet som har luftveisinfeksjon av ulike årsaker. Så langt i utbruddet har SARS-CoV-2 kun vært påvist hos om lag 5% av de som er testet. På grunn av begrensninger i kapasitet og tilgang til utstyr for å teste, må innsatsen målrettes slik at vi både bremser epidemien og sikrer oss at vi får testet de det er aller viktigst å nå.

Folkehelseinstituttet tilrår at det utføres test for SARS-CoV2 hos personer med akutt luftveisinfeksjon med feber, hoste eller tungpustethet, eller vurdert av lege som mistenkt covid-19, i prioritert rekkefølge:

- Pasienter med behov for innleggelse
- Pasienter/beboere i helseinstitusjoner* 
- Ansatte i helsetjenesten med pasientnært arbeid**
- Personer over 65 år, samt voksne som har alvorlig underliggende sykdom***
- Person som har vært i nærkontakt med et bekreftet tilfelle av covid-19.
- Barn i barnehager og skoler (etter lokal prosedyre)
- Ansatte i barnehager og skoler (etter lokal prosedyre)

*Dersom en pasient dør med akutt luftveissykdom av ukjent årsak i helseinstitusjon, bør det gjøres post mortem test for covid-19.

**Ansatte i pasientnært arbeid kan vurderes for testing også ved mildere akutte luftveissymptomer uten annen sannsynlig årsak som har vart over 2 døgn. 

***Underliggende sykdom som hjerte-karsykdom, diabetes, sykelig overvekt, kronisk nyresvikt, betydelig nedsatt lungefunksjon mm. Les mer: risikogrupper og deres pårørende.

Personer med symptomer på akutt luftveisinfeksjon som ikke tilhører noen av noen av gruppene over, tilbys vanligvis ikke test, De bør holde seg hjemme til ett døgn etter at de er blitt symptomfrie. Innad i husholdningen bør de holde avstand og være nøye med hygiene for å unngå å smitte de de bor med.

Symptomer opptrer ofte i løpet av de første dagene etter smitte, men inkubasjonstiden kan være opptil 14 dager. Derfor settes personer i karantene selv om de ikke har symptomer på sykdom. Mange lurer på hvorfor disse ikke kan testes, slik at karantenetiden eventuelt kan forkortes. Dessverre kan ikke karantenetiden forkortes på bakgrunn av et negativt testresultat.

Selv om en test er negativ, kan personen allikevel utvikle sykdom opptil 14 dager etter siste smitteeksponering. For personer uten symptomer (asymptomatiske personer), vet man ikke hvor i forløpet vedkommende befinner seg. Et negativt prøveresultat i inkubasjonstiden vil kunne gi en falsk trygghet, da en ny prøve tatt kort tid senere vil kunne gi et annet resultat. Karantenetiden er uansett 14 dager, og et negativt testresultat får ikke noen praktiske konsekvenser. Av samme grunn kan man ikke bruke testresultat for å avgjøre om en person skal settes i karantene eller ikke.


Lokale retningslinjer for testing av barn og ansatte i barnehager og skoler:

Fra 20.04.20 åpnes det for testing av barn og ansatte i barnehager. Barn og ansatte som får symptomer på luftveisinfeksjon skal testes.

Om barnet skulle få symptomer på luftveissymptomer tar du kontakt med fastlegekontoret for vurdering og evt. settes opp til prøvetaking.

Ansatte i barnehagene tar kontakt med informasjonstelefonen for korona for å avtale testing, 916 51 875.


Fra 22.04.20 gjelder dette også for ansatte i skoler.

Kontakter koronatelefonen ved symptomer.


Fra 24.04.20 gjelder dette for skolebarn 1.- 4. trinn.

Om barnet skulle få symptomer på luftveissymptomer tar du kontakt med fastlegekontoret for vurdering og evt. settes opp til prøvetaking.

Andre ansatte/yrkesgrupper (f.eks vaktmester og renholdspersonell) som er innom skoler og barnehager skal testes på lik linje som andre, disse kan ta kontakt med informasjonstelefonen for korona.
 

Er du usikker på om du skulle vært testet? Ta kontakt med informasjonstelefonen på 916 51 875.

 

Dette melder Rindal kommune på sin hjemmmeside tirsdag.
 

(Foto: Alissa Eckert, CDC)