Rindal kommune arrangerte folkemøte
Hvor skal Rindal høre til?
Det var bra oppmøte på Rindal kommunes folkemøte om kommunereformen i Attanova mandag kveld. Det var innlegg av Linda Aaram fra fylkesmannen, Grete Bakken Hoem fra plankontoret på Berkåk og ordfører Ola T Heggem. Kvelden ble avsluttet med diskusjon om hvor Rindal bør høre til, med sterke meninger og noen innslag av humor.
Bra oppmøte
Fra Rindal kommune var ordfører Ola T Heggem, rådmann Birgit Reisch og plansjef Sivert Dombu tilstede på møtet. Ganske mange hadde møtt opp i Attanova for å høre om kommunereformen. Surnadalsordfører Lilly Gunn Nyheim var også tilstede i forsamlingen.
Kommuneplanens samfunnsdel
Første innlegg var ved Grete Bakken Hoem fra plankontoret på Berkåk. Hun snakket om kommuneplanens samfunnsdel. Kommuneplanen skal behandles i kommunestyret 18. mars, og blir deretter lagt ut på høring. Planen med merknader blir lagt fram for kommunestyret for endelig vedtak før sommerferien.
Samfunnsdelens hovedtema er:
- Folk. Oppdatering av statistikk
- Næring
- Kommunereformen/regiontilhørighet
Folk og helse
Det er foretatt en fremskrivning av folketallet i Rindal, basert på SSB. Tallene er positive, og går mot et innbyggertall på 2213 i år 2030. Men slike beregninger blir naturlig nok mer usikre i små kommuner enn i de store.
Andelen av eldre i befolkningen øker. Men i Rindal beregnes andelen av eldre ikke å øke så mye som mange andre steder. Dette er fordi vi har en stor andel av eldre Rindal allerede nå. Statistikken viser også at innbyggerne i Rindal har generelt god helse.
Den siste Ungdata-undersøkelsen viser dessverre at det også i Rindal er en del mobbing, og noen unge som sliter med psykisk helse.
- Det er viktig å ta tak i dette tidlig, sa Grete Bakken Hoem.
Integrering av flyktninger
Hun dro også fram integrering av flyktninger som et viktig tema. Rindal kommune har som kjent sagt ja til å ta imot opptil 30 flyktinger i løpet av 3 år.
- Det kan komme veldig mye positivt ut av dette, sa Grete Bakken Hoem (bildet over). – Rennebu har tatt imot flyktninger fra Eritrea og Somalia for et par år siden. Det har gått veldig bra, og flyktingene har blitt en berikelse for bygda. Vi har en veldig flink flyktningkonsulent i Rennebu. Men det er viktig å huske at det ikke bare er flyktningkonsulenten sitt ansvar at integreringen skal gå bra, det er hele bygda sitt ansvar, påpekte hun.
Rindal og samfunnet rundt
Arbeidsledigheten er fortsatt lav i Rindal. Vi har noe mer utpendling enn innpendling. Det er klart mest pendling til og fra Surnadal.
- Dette er helt normale pendlingstall, sa Grete Bakken Hoem
Viktige punkter: Rindal - Surnadal vs. Rindal - Trøndelag
Grete Bakken Hoem avsluttet med å oppsummere hva som er viktig for Rindal å ha fokus på i en evt sammenslåingsprossess. Det er viktig å ta vare på sine egen verdier og interesser i prossessen. Hun avsluttet med følgende oppfordring til forsamlingen:
- Gi uttrykk for meningene deres!
Om Kommunereformen
Linda Aaram er avdelingsdirektør hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal. Hun holdt et innlegg der hun informerte om kommunereformen.
- Siden siste runde med kommunesammeslåinger, i 1964, har kommunene fått tildelt stadig flere arbeidsoppgaver, forklarte hun. – Disse nye oppgavene løses i stor grad ved interkommunalt samarbeid i dag.
Det er en kjent utvikling at mange flytter fra distriktene, særlig unge jenter. I distriktene er det svært vanlig at det er flere menn enn kvinner i produktiv alder. Det er ikke bra med tanke på befolkningsutviklinga.
- Dere må ønske dere inn i prosessen, og dere må stille noen krav! sa Linda Aaram.
Linda Aaram med mål for kommunereformen.
Det er lagt opp til at innbyggerne skal høres gjennom prosessen, gjennom folkeavstemning, høringsmøter og/eller folkeavstemning.
Alle kommuner må delta, og følge opp de plikter de er tilllagt mht. kommunereformen. Fylkesmannen er er pålagt å følge opp at hver enkelt kommune gjør det de skal.
- Man kan ikke velge å ikke være med på denne prossessen, presiserte Linda Aaram.
Man kan velge å se bort fra eksisterende kommuengrenser og fylkesgrenser i denne prosessen. Disse grensene kan flyttes, og det vil i så fall bli gjort i samme vedtak som det som omfatter kommunestruktur.
Prosessen i Rindal
Ordfører Ola T Heggem ga uttrykk for skuffelse over at han har registrert lite engasjement mht kommunereformen så langt i Rindal.
- Men her i kveld er oppmøtet "itj så væst" på rindaling, og det kan vi vel oversette til at det er bra med folk, sa ordføreren.
Ola T Heggem gikk igjennom prosessen som kommunen har vært igjennom så langt mht. kommunereformen.
- For oss er dette en ny anledning til søke overflytting til Trøndelag, sa han. Selv ønsker han seg til Trøndelag, og gjerne sammen med Surnadal. Dette synet har ordføreren fått støtte for i kommunestyret. Han dro fram St Olavs hospital og tilhørigheten til Sør-Trøndelag idrettskrets som viktig faktorer som knytter Rindal til Trøndelag.
Ola T Heggem er ikke bekymret for att Rindal blir stående igjen alene, mens nabokommunene slår seg sammen.
- De aller fleste nabokommunene våre har nevnt Rindal når de har gjort sine vedtak, presiserte han.
Det tidligere alternativet Rindal - Surnadal - Halsa har man nå gått bort fra. Halsa orienterer seg utover, så dette er det bred enighet om både i Rindal og Halsa. På samme måte er sannsynligvis alternativet med Rindal - Surnadal - Halsa - Tingvoll - Sunndal (bildet) det alternativet som har lavest prioritet for Rindal kommune, mente Ola T Heggem.
- Vi i Rindal kommune tar utredningsvansvaret vårt på alvor! sa Ola T Heggem. Men han ga uttrykk for at han heller ikke vil gi slipp på muligheten for å bestå som egen kommune.
- Jeg ønsker å holde muligheten for en folkeavstemning åpen, sa han.
- Det er fortsatt tusen spørsmål knyttet til denne reformen, sa Ola T Heggem. - Så langt har vi bare fått ett svar: Større kommuner!
Mange rindalinger mener nok at dette er det best alternativet - med Rindal i midten!
Kaffepause og diskusjon i grupper
Mange sterke meinger - og litt humor
Etter ordførerens innlegg var det kaffepause og diskusjon i grupper, før forsamlingen igjen samlet seg i Attanova, og det ble åpnet for diskusjon.
Her er noen av synspunktene som ble lagt fram i debatten:
- Vi vil helst bestå som en egen kommune.
- Å slå sammen kommuner over fylkesgrensa er helt uhørt! Vi har så mye fellesskap med Surnadal, og det bør vi fortsette med. Vi bør fortsatt være en del av Møre og Romsdal.
- Det er et ord som sier at hvis man skal bygge veg må man først se etter hvor folk har trødd opp stier. Det er trødd opp sti mellom Rindal og Surnadal. No går 80% av våre elever på Surnadal vidaregående skole. Det er tragisk dersom det blir ei fylkesgrense mellom Rindal og Surnadal.
- Gjennomsnittsalderen på de oppmøtte i kveld er ganske høy. Man kunne ønske seg mer engasjement blant de yngre.
- Kommunesammenslåing må vel til, for nå er det lenge siden siste runde i 1964. Men det er vanskelig å forstå at dette skal styrke lokaldemokratiet. Med mange færre folkevalgte mister vi jo det engasjement og den skoleringen av lokalpolitikerne som vi har nå.
- Hvis vi hadde slått sammen Rindal og Surnadal i 1964, så er jeg overbevist om at det hadde ikke sett slik ut i Rindal sentrum som det gjør i dag!
- Det er viktig å beholde dialogen med Surnadal, så det ikke blir ei fylkesgrense mellom de to kommunene. Det er vanskelig å tro at det er mulig å gjennomføre sammenslåing så det blir minst 15 - 20 tusen innbyggere i alle kommuner. Da er det best å bare slå seg sammen med Surnadal, for da kommer vi ikke helt bort, slik vi vil gjøre sammen med Orkdal.
- Vi bør helst prøve å bestå som egen kommune, og prøve å bevise at det faktisk går an. Ellers så vil vi absolutt ha med oss Surnadal, men også med Meldal og Orkdal. Agdenes kan det også se ut til at vi får med på kjøpet, siden Orkdal vil ha med Agdenes i en større kommune.
- Vi har lynne, språk og humor felles med trønderne. Jeg har arbeidet i Trøndelag før, og jeg har mye mer til felles med en namdaling enn en romsdaling. Nå har jeg arbeidet i Surnadal i mange år. Jeg har ikke noe problem med å kjøre over ei fylkesgrense når jeg drar på arbeid!
- Dette er et valg mellom flere onder. Men man må være realistisk. Senteret i Midt-Norge er ikke Kristiansund eller Molde. Det vil det ikke bli i framtida heller.
- Det har ingen hensikt å bare slå seg sammen med Surnadal. Da er det bedre å bestå som egen kommune.
- Vi blir visst nødt til å gifte oss, selv om det kanskje hadde vært best å være ungkar... Men hvor stor skal brura være?
- Å beholde arbeidsplasser i Rindal er alfa og omega i denne prosessen. Vi må ha arbeidsplasser her, ellers flytter alle vekk herfra.
- Det er viktig å overbevise Nyheim om at ho også må bli trønder!
- Rindal er helt avhegig av en forbedring av fv 65.
Diskusjonen ble avsluttet, og Linda Aarem poengterte at det er viktig å prøve å få ungdommen og barnefamiliene på banen, og med i diskusjonen framover.
Delte meninger
Ola T Heggem var ikke overrasket over at det var delte meninger i salen.
- Jeg har ikke hørt om noen steder der folk har gått i tog for å slå sammen kommuner, sa han - Kommunereformen blir jo tredd ned over hodet på oss.
- Se på bankene, sa Ola T Heggem. - Små banker samarbeider. De små bankene, som Rindal Sparebank, blir gode og ligger helt i toppen på målingene. Omtrent slik Rindal kommune gjør, tilføyde han.
- Hvor store ord skal vi bruke? spurte Ola T Heggem. - Vi ønsker å ha med oss Surndal, men skal vi si at vi må ha med Surnadal? En sammenslåing med bare Rindal og Surnadal vil jeg ikke stemme for, sa han. - For da tror jeg at det kommer et trinn to, og da får vi en sammenslåing over fjorden.
Fra venstre ordfører Ola T Heggem, Grete Bakken Hoem (med ryggen til), Linda Aaram og rådmann Birgit Reisch.