Hvordan jobbes det i Stortinget?

Da administrasjon og formannskap i Rindal var på Oslo-besøk og gjestet landbruk og matdepartementet med Ola T. Heggem og regjeringskvartalet med Jan Erik Larsen, ble det også tid til omvisning og besøk i Stortinget. Der orienterte leder Odd Erik Stende i sekretariatet i stortingsgruppa for Ap om hvordan det jobbes i Stortinget.

Dette er femte artikkel i serien om rindalsdelegasjonen på hovedstatsbesøk, der medlemmene av formannskapet og administrasjonen var bå besøk hos statssekretær Ola T. Heggem i landbruk og matdepartementet.
Den første artikkelen sto fredag 17. april. Den andre sto lørdag 19. april. Den tredje tirsdag 21. april og den fjerde torsdag 23. april. Klikk på linkene og les heile serien om besøket.
Jørn Nygren sto for omvisninga på Stortinget og rindalingene var overbegeistret over historietimen.
 
Rindalsdelegasjonen foran Stortinget, der de fikk omvisning og orientering. Fra venstre Ola Inge Svinsås, Bjarne Nordlund, Line Flåtten, Vebjørn Knarrum, Elsa Jensvold, Harry Figenschau, Ann Kristin Ryggvik Tørset, Hanne Tove Nerbu Baalsrud og John Ole Aspli.
 
47 ansatte
Odd Erik Stende er leder i sekretariatet for stortingsgruppa til Arbeiderpartiet. Sekretariatet har 47 ansatte og Arbeiderpartiet har 61 representanter.
- Arbeidet i Stortinget er stort sett det samme for alle partier. Det ønskelige hadde vært en ansatt per representant, sa han. Stortinget vedtar lover, bevilger penger og har den øverste kontrollmyndighet i Norge.
- Det er en krevende oppgave å sitte i Stortinget, der det er 13 fagkomiteer som representantene fordeles i når de starter valgperioden. Komitemøtene er lukket. Når de har møter er det ingen andre i salen, fortalte Stende.
- Regjeringa utgår fra Stortinget og ikke omvendt. Det er viktig, noe mange tar feil av, sa han.
 
Regjeringa utgår fra Stortinget
- Det meste av arbeidet vi gjør foregår i den politiske gruppa - i arbeidsutvalg og styre, der vi legger tilrette saker og kommer med innspill for hva vi skal meine om saker.
- I tillegg er vi innpiskere og passer på at fordelinga av stortingsrepresentanter som avgir stemmer i stortingssalen er forholdsvis den samme. Det er en viktig oppgave, fortalte Odd Erik Stende.
 
Ta kontakt med støtteapparatet
Delegasjonen fra Rindal fikk også vite hvordan de skal ta kontakt med Stortinget og representantene.
- Da er det viktig å komme inn tidlig og først helst bruke representantene fra eget fylke, pluss sekretariatet, kjentfolk eller kontaktpersoner. Kanskje er det like enkelt å ta kontakt med støtteapparatet som å gå rett på representantene. Jeg skal i alle fall love at vi gjør alt vi kan for å gi god hjelp og svar. Det er rett og slett derfor vi er her, sa han og håpa ingen kvidde seg for å ta kontakt og at gjennomgangen var til støtte og hjelp.
 
Vil du lese meir om arbeidet i Stortinget og sakene som behandles der er det bare å gå inn på stortinget.no.